Mikael gav Technic ”luft under vingarna”!

Jag heter Mikael Bertilsson och går under forumsnick Mortil eller M.B Technic på sociala medier. Jobbar till vardags med Folier och Solfilm i Jönköping. Gillar svåra utmaningar och inte rädd för större projekt eller utmanande uppdrag. Har en fantastisk sambo och 3 underbara hundar. Rätt lättsam och lugn men långsint och stönig. Teknikintresserad och gillar pyssla.

Hur började du med LEGO och när?

Tror det var runt 2016 som jag började bygga Lego igen.  Blev av en slump efter en riktigt hektisk period av arbete och jag köpte Volvo lastaren 42030 för att ha nått göra under helgen och sen var jag fast.
Sen att min syster och jag började rota igenom vårat gamla lego när hon och hennes familj var på besök gjorde ju saken inte bättre.

Vilka områden inom LEGO intresserar dig och varför?

Jag gillar tekniska lösningar, saker som rör på sig och att bygga saker stabilt så det faktiskt går leka med. Jag brukar alltid försöka få till mekaniken först och sen försöka bygga ett skal utanpå.  Vilket medför att man ibland måste revidera och ändra om vissa saker vilket kan dra ut på byggtiden rejält.

Vad bygger du på just nu?

Just nu bygger jag på flera olika saker.
Bland annat försöker jag avsluta min Helikoptersamling med en riktig bjässe i samma skala som dom övriga helikoptrarna nämligen 1:27 (så nära det går där) Det är Ryska Mi-26 Halo som är världens största transporthelikopter.  Tanken var att låta den gå i färgkombon Rött vitt Grått. Så förhoppningsvis får man ihop det.
Har nyligen avslutat två Artillerivagnar och håller på med den nya svenska Granatkastarbandvagnen. Men det som har tagit absolut mest tid just nu är ändå det mini Communitybuild som vi håller på med som har tema Rymdresor i vår tid .

Det innebär inte bara maffiga raketer utan även tekniken runt om. Vilket är givet eftersom jag verkligen gillar hitta och bygga tekniska lösningar på saker.

Förhoppningsvis kommer vi kunna utvidga CBt med ännu mer grejer och coola lösningar.  Och just nu är det byggt i Minifig skala vilket gör vissa saker otroligt komplexa och stora för det har inte varit några småsaker vi har skickat upp i rymden.

Berätta om den uppmärksamhet du fått?

Det är väl alltid kul med uppmärksamhet men det är ju inte direkt så att jag blir besviken om man inte får uppmärksamhet eller vinner tävlingar. För mig är det en bonus i skapandet med Lego. Vi har så fantastiskt många duktiga Lego byggare i Sverige och jag verkligen gillar att umgås och prata med dom.  Och det är få hobbys jag hållit på med där folk är så stöttande och bjuder på sig själva som man gör inom AFOL världen.  Man har ju skapat vänner inte bara i Sverige utan Danmark, England, Holland, Tyskland och USA och säkert fler ställen som också är stöttande och uppmuntrande.
Tycker det är rätt skönt att ha en hobby som inte blir så mycket till att tävla som andra hobbys man haft.

Vill man nu ge mig uppmärksamhet eller bara se vad jag bygger på eller har på gång så försöker jag uppdatera på min Facebook sida så fort det finns något som är värt att lägga ut.  Bästa är att söka på M.B Technic på facebook eller instagram .

När får vi se dina byggen härnäst?

Det får ni göra i Hässleholm i slutet på Mars.
Förhoppningsvis med massa Radiostyrda byggen och saker som rör på sig.
Blir även sista utställningen för min stora kran, sen kommer den plockas isär och bli något helt annat. Något gult och något Grått.

Tack Mikael och lycka till!

Foto: Per-Olof Rhodin(c) 2020.

Byggandet har en naturlig plats i Saras liv

Jag heter Sara och är 39 år, bor i en nyfunkisvilla i södra Skåne med min man och två små söner. På utställningar får jag ofta frågan om jag är arkitekt. Det är jag inte, utan jobbar istället som bolagsjurist. Bygger gör jag på helgen eller på kvällarna när barnen har somnat som ett sätt att slappna av och koppla bort alla måsten.

Hur började du med LEGO och när?

Jag byggde mycket med LEGO redan som barn. Redan då byggde jag hus, hamnar och städer. Det som intresserade mig var att ”skapa världar” för minifigurerna. Precis som för många andra AFOLs så upphörde byggandet framåt tonåren. När jag var i 30-årsåldern skulle mina föräldrar flytta och de stora plastlådorna med LEGO hamnade hos mig. Då väcktes intresset på nytt och jag köpte några nya Creator set. Sedan kom barnen och lådorna packades åter undan. Småbarnslivet krävde sin tid – och energi. Jag behövde något som kunde ge mig avkoppling och då blev det naturligt att ta fram mitt LEGO igen. Ett nystartat Instagramkonto gav mig möjlighet att nå ut med mina byggen och nu har byggandet en naturlig plats i mitt liv.

På en liten ö i tropikerna har enstöringen funnit sitt paradis.
Ett bygge inspirerat av barnboksförfattaren och tecknaren Jan Lööfs trähus.

Vilka områden inom LEGO intresserar dig?

Jag har alltid varit intresserad av hus, planlösningar och inredning. Arkitektur har dock inte varit speciellt lockande i yngre år. Det har blivit lite slötittande på TV-programmet Grand Designs, men inte mycket mer än så. Detta förändrades dock 2016 när jag byggde mitt första moderna LEGO-hus – Green Rock House. Tidigare hade jag mest byggt bostadshus, affärer och liknande i klassisk modulhusstil. Green Rock House var något helt annat. Det var en utmaning att skapa detaljrikedom och dynamik utan de utsmyckningar och ornament som normalt förknippas med modulhusen. Green Rock House blev uppmärksammat och jag fick höra att det hade likheter med den amerikanske arkitekten Frank Lloyd Wrights skapelser. Jag läste på och blev intresserad av modernism. Därefter har jag mest byggt just moderna hus i minifigurskala. Mellan de stora husprojekten experimenterar jag gärna med byggen i mikroskala. Då blir det oftast byar, städer eller samhällen.

Oarange Beach House.
Suterränghus i modern kalifornisk stil.

Vilket är ditt officiella favoritset, om du har något? 

Jag bygger sällan officiella set efter instruktioner, även om jag då och då köper set. Oftast blir det då modulhus i Creator-serien eller Ninjago. Jag gillar detaljrikedomen och de smarta bygglösningarna. I de allra flesta fall läser jag instruktionsböckerna och tar bitarna till egendesignade byggen. Creator set nr 10243, Parisisk restaurang, byggde jag dock upp innan jag använde bitarna till annat.

Vad du bygger på just nu?

Jag har precis avslutat ett större husprojekt – Dune House. Det är ett modernt hem beläget bland sanddyner. Vitt möter svart, grått och ”tan”. Här har jag experimenterat med lite böjda och sluttande linjer. Basen är en moduverseplatta med oregelbundna ”sandlister” som klickas dit på sidorna för att få lite dynamik.

Sara demonstrerar Lilium Eco House, hållbart ekohus med inglasat uterum och egna odlingar.

Berätta om den uppmärksamhet du fått.

Green Rock House blev något av ett ”genombrott” för mig som AFOL. Det resulterade bl.a. i min första publicering på bloggen The Brothers Brick. Därefter har det blivit fler bloggartiklar och intervjuer i sociala media.

Jag publicerar dagligen bilder på byggen och byggtips på framför allt Instagram och Flickr. Responsen är oftast positiv och det är kul att kunna inspirera andra byggare. Det roligaste är dock att tillsammans med andra byggare i föreningen Swebrick delta i utställningar och event. Då ges chansen att möta både andra LEGO-entusiaster och personer som inte riktigt vågat ta klivet ut ur ”LEGO-garderoben”. Det blir alltid intressanta samtal!

När vi får se dina byggen härnäst?

I mars 2020 hålls Swebricks årliga event med utställning i Hässleholm. Jag kommer definitivt att vara där då! Förhoppningsvis har jag då en helt ny uppsättning hus att visa för besökarna. Jag har redan några färdigbyggda hus, som inte har fått följa med på utställning än.

Bricksway gratulerar Sara till sina framgångar och tackar för intervjun.
Alla foton kommer från Swebrick region syds utställning Kloss på kloss 2019.
Foto: Per-Olof Rhodin(c)2020.

Svensk anknytning för Mikael

Jag heter Mikael, är 53 år och hittade tillbaks till Lego 2002. De första setten jag köpte då var från Star Wars-temat men numera går allt bra som är intressant! Jag var LEGO Ambassadör i 10 år för Eurobricks, och var med och startade Swebrick där jag också varit inofficiell Ambassadör och just nu är dess ordförande.

Jag har försökt att bygga byggen som har svensk anknytning under de senaste åren. Byggnader på orter som vi har haft event på såsom Visby vattentorn, Halmstads stadsbibliotek eller exempelvis Kungavagnen Ao3 2904. Jag har nu en lista med saker som jag utifrån samma tema, Sverige, vill försöka bygga någon gång.

Inför förra årets 10-års jubileum för Swebrick så tänkte jag på min numera tyvärr bortgångne danske vän Svend Erik Saksun (Legonick Colonel) som byggde en mosaik föreställande ett danskt frimärke med drottning Margarethe II. Det är noterat som den hittills största LEGO mosaiken som föreställer ett frimärke. Den var 1,02 x 1,28 m stor och använde 20480 1×1 plates. Sverige har ju ett världsberömt frimärke, Gul tre skilling banco, så här fanns det något att försöka bygga, bland annat med Svend Erik i minnet.

Sagt men inte gjort, så var det bara att sätta igång. Det första att ta ställning till var storleken. Jag tog en bild av frimärket och pixlade det i ett bildbehandlingsprogram för att se vilken storlek som gav en i mitt tycke tillräcklig upplösning för att frimärket skulle få ett bra utseende utifrån 1×1 plates, som är en stud/plupp. Jag var dessutom sugen på att bygga något rejält stort så jag fastnade för en upplösning på 288×304 vilket gav 87552 studs. Detta fördelas på bredden på sex st 48×48 basplattor och på höjden också sex 48×48 basplattor med en extra rad med höjden 16 studs. I meter blev den därför 2,30 x 2,42 meter stor. Som färg för att representera den gula nyansen valde jag den kulör som LEGO benämner flame yellowish orange men som i svenskt vardagsspråk kallas brandgul.

Jag insåg snabbt att det varken var ekonomiskt eller design-/byggmässigt genomförbart att endast använda 1×1 plates utan jag valde olika stora plates i vitt, svart och brandgult. För att försöka efterlikna den lite mjukare svärtan på partier där stämpeln inte färgat av sig helt inkluderade jag även trans black, dvs. genomskinligt svart, som kulör.

Det som många av oss AFOLs har är en optimism som inte är att leka med. Den visade sig komma i konflikt med verkligheten när det gällde att hinna klart till Swebricks 10-års jubileum i Borlänge, utan bygget fick istället ta längre tid. Jag gjorde en grovindelning utifrån en bild på det riktiga frimärket på var de olika 48×48 basplattorna skulle innehålla för del av frimärket och började sen med den svarta bakgrunden och frimärkets vita tandning. Därefter gjorde jag det delar som är ”ramen” i motivet – texterna och siffrorna. Slutligen byggde jag kronan med bakomliggande ”tapetmönster”. Eftersom trycktekniken på 1850-talet inte var lika bra som idag så är mönstret rätt suddigt och oskarpt på originalet. Här valde jag att bygga det mer ”perfekt” – dels för att det är svårt med de få färger jag valde att arbeta med, få fram en mjukhet/suddighet och dels för att jag gillar den stil som gamla serietidningar har med starka avgränsade färger.

Under byggets gång så tittade jag hela tiden på originalbilden och försökte sedan efterlikna placering, kurvor och motivet allteftersom. Några gånger fick jag backa lite, dvs. lossa ditsatta bitar för att göra om men förvånansvärt lite faktiskt.

Frimärket byggdes som jag nämnt på lösa 48×48 plattor som sedan skulle fogas ihop på den plats där frimärket skulle ställas ut. En basplatta med ett lager plates på är inte stabilt utan det visade sig att jag var tvungen att bygga en mobil vägg i tre delar som fick agera staffli. Här fick jag användning för min ringa kompetens i regling och skivinfästning!

Efter premiärutställandet på Klossfestivalen i Örebro i början av juli så insåg jag att det inte räckte med att ha ett stort stabilt staffli/en vägg bakom när själva basplattorna bågnade under sin egen tyngd. Beslutet blev därför att bygga en version 2.0 vilket innebar att jag tog loss alla plates från basplattorna, och byggde ett stabilt lager under själva motivet. Det består i höjd av en brick med en plate på. Därefter satte jag tillbaka alla motivets plates igen, så man kan säga att jag har byggt frimärket två gånger. Nu är själva bakgrunden till frimärket, det svarta, fortfarande byggt direkt på basplattan men frimärket i sig är förhöjt. De förhöjda delarna på plattorna kan nu också sammanfogas med en Technic axel in i Technic 1×2 bricks, som gör det hela väldigt mycket stadigare än att använda överlappande plates i motivet som version 1.0 var beroende av.

Sammanfattningsvis så var det ett roligt och utmanande bygge som jag nog kommer att behålla ett tag. Användningsområdet för brandgula plates är kanske också lite begränsat så jag känner ingen stress att riva för att de behövs i något annat bygge. Och jag hoppas att Svend Erik förlåter mig för att numera inneha det inofficiella rekordet i att i mosaikform efterlikna ett riktigt frimärke!

Text av Mikael för Bricksway.
Foto: Per-Olof Rhodin (c)2020.

Lego World Sweden Premiär!

Lego World kom för första gången till Sverige, lagom till finalen på höstlovet och med sig hade man, vilket också var Sverigepremiär på en Legomässa, life size Bugattin. Kistamässan i Stockholms norra förort fylldes med legoklossar och entusiastiska barn och vuxna från torsdag 31/10 till söndag 3/11. Förutom LEGOs egna montrar och aktiviteter med deras olika teman, så ställde Swebrick ut egna byggen på Fan Zone. En av dom var Emma Farm med sitt bygge bostadskvarteret Reimersholme, från 2018 (ovan), som visades för första gången. Ett autentiskt bygge från Anders Reimers väg, Stockholm.

Lego World hade en viktig utställningsdel (Fan zone) organiserad av Swebrick, en förening för vuxna Legoentusiaster, som efter uttagning samlat ett antal duktiga byggare från Sverige såväl som utanför. Världens största frimärke byggt i Lego av Mikael Sjöstedt var det första som mötte deltagarna. Stefan Eriksson, utställare av Toy Story-vägg med minutiösa detaljer och karaktärer från filmerna bjöd dessutom på Legotrolleri mellan filmerna i ”biografen”.

Familjer och fans i alla åldrar kunde släppa loss sin fantasi tillsammans, delta i kreativa tävlingar, skapa sina egna modeller och berättelser, bygga och leka med välkända teman som LEGO DUPLO, LEGO Friends, LEGO NINJAGO™, LEGO Technic och mycket mer. 14 lastbilar, fyllda med över 100 LEGO modeller och 70 pallar med LEGO klossar fanns för att bygga ett LEGO universum på Kistamässan. Här provkörs Lego Technics monster Liebherr R 9800 grävmaskin.

Great Ball Contraption (GBC) är en mycket tacksam och uppskattad del på en utställning eftersom det hela tiden händer saker och låter och rör sig. Eftersom det inte finns ett standardiserat utseende, utan bara en standardiserad funktion kan banan varieras mellan utställningarna i det oändliga. GBC är en maskin som tar emot bollar (fotbollar eller basketbollar av Lego) från en modul och transporterar dem vidare till nästa modul. Resultatet blir en maskin som kan transportera bollar i evighet på ett oräkneligt antal olika sätt runt en slinga. Det viktiga med en GBC-modul är att den har ett bra flöde, runt 1 boll/sekund. Här justeras en avancerad modul byggd med Mindstormsteknik. Fakta från Swebricks Wiki.

Lego World arrangeras av Lego själva för första gången i Sverige men det är gott om arrangemang för övrigt. Det är många inom AFOLvärlden som har stenkoll på detta men bland allmänheten tror jag det är svårt att skilja på de olika Legoevanemang som arrangeras runt om i landet, och jag tänker då på Swebricks stora utställningar och Klossfestivalen i Örebro arrangerad av Klossbutiken. Lego meddelar att man kommer tillbaka med Lego World i Sverige till nästa år igen, och för den som vill uppleva det igen snart hålls det i Danmark v 7 härnäst.

Kiruna kyrka är uppförd mellan 1909 och 1912, ritad av arkitekten Gustaf Wickman. Den är församlingskyrka i Jukkasjärvi församling i Luleå stift. Kyrkas unika utseende har inspirerats av de norska stavkyrkorna. Byggare är Anders Lindgren och den visades för första gången publikt på LEGO World Köpenhamn våren 2017.

I sense good in you!

Dart Vader med flera gästade Lego World. Nordic legions är världens största förening för Star Wars utklädnad med över 10 000 medlemmar i över 40 länder. De är alla Star Wars fans som byggt sina egna mycket utseendetrogna dräkter som porträtterar någon ur Star Wars. Nordic legions medverkar på mässor, skapar liv vid produktlanseringar, besöker sjukhus, livar upp födelsedagskalas eller gör en speciell dag extra minnesvärd och samlar in pengar till välgörande ändamål riktade mot barn, enligt deras hemsida.

Community build: Mars 2050. En framtidsversion i micro-skala. Människor på Mars år 2050. Ett samarbete av elva Swebrickare. Gemensamt var att många utställare hade lång resväg och dom började sin resa på tisdagen för att vara på plats till onsdagen och bygga upp hela utställningen. Efter fyra långa dagar med besökare gällde det sen att på söndagen under bara två timmar riva och packa ner det som tagit en hel dag att bygga upp. Efter en sista hotellnatt var det slutligen hemresa på måndagen och så hade en hel vecka gått som utställare på Lego World, berättar Andreas Engelmartin, en av utställarna.

Text och foto: Per-Olof Rhodin(c)2019

Personligt med Malin Kylinger

Malin är legoentusiasten som bokstavligen lägger ner sin själ i sina byggen, dvs hon hämtar inspiration från hjärtat, precis som vilken konstnär som helst.Hennes material är ABS-plast och resultatet är enastående. Jag kallar henne för Legokonstnär. Hon har snabbt nått internationell uppmärksamhet och vann 2:a pris i Swebricks tävling Bästa Forumbygge 2018. Så här berättar hon om sig själv.
– Mitt namn är Malin Kylinger (Swebrick nick BlueBuilder), 36 årig AFOL boende i Östergötland. Jag delar mitt Legointresse med min man och två barn. Älskar sci-fi/ fantasy böcker och har nördat ner mig i många olika typer av hantverk genom åren.

Hur började du med LEGO och när?
Min barndom innehöll väldigt lite Lego men när min äldsta son kom in i Duploåldern gick jag helt in att köpa och bygga med honom. Efter något år som medlem i en köp och säljgrupp på Facebook blev jag admin där. Jag började då tack vare en annan admin få upp ögonen för AFOLvärlden och Swebrick. Så småningom vågade jag börja bygga MOCs och gå på Swebrickträffar. Utan alla trevliga AFOLs hade jag inte fortsatt bygga på det sättet jag gjort.

Vilka områden inom LEGO intresserar dig?
Antalet set jag byggt kan jag räkna på en hands fingrar. Mitt intresse ligger i att bygga MOCs (My Own Creation). Som en del i det tillkommer att jag tycker om att sortera Lego och att samla på kul bitar och minifigurer. Det som attraherar mig är det kreativa i att skapa något med beståndsdelar som inbyggt har sina begränsningar. 

Vilket är ditt officiella favoritset?
För mig handlar det i stort sett helt om bitarna och set blir så småningom nedsorterade. Det enda som kommer få vara kvar helt är Voltron. Lite nostalgi gör att det är värt mer ihopbyggt än bitarna. Voltron och Transformers var favoriter på TV när jag var liten och mina barn har nu börjat titta på Voltron, nu efter vi köpte setet.

Vad bygger du på just nu? 
Det har varit en lång paus i byggandet nu men jag håller på med ett bidrag till SHIPtember. Ett minst 100 studs långt rymdskepp, det är klurigt så jag får se om jag hinner på en månad.Tanken är att det ska vara ett forskningsskepp som flyger till outforskade planeter för att hitta liv och ta prover från naturen. Efter skeppet är klart ska jag bygga ett landskap med vild växtlighet där det landat. Jag är ofta lite hemlig om det jag bygger för ibland tar bygget en helt annan riktning mot vad man tänkt.

Berätta lite om den uppmärksamhet du fått.
Jag är helt överväldigad över att mina byggen nått bloggare, en tidning och även att jag fått erbjudanden om att sälja och hyra ut byggen. Naturligtvis är det smickrande med all uppmärksamhet samtidigt som det betyder något extra speciellt när någon förstår de djupare meningarna som finns i några av mina byggen. Läser man texterna jag skrivit till mina byggen på Flickr förstår man lite mer bakgrunden till varje bygge.

När får vi se dina byggen härnäst?
Den 16 november kommer den lokala delen av Swebrick ställa ut på Flygvapenmuseet i Linköping. Då hoppas jag komma dit med de flesta av mina äldre byggen och att det nya är färdigt. Hoppas vi ses där!

För Bricksway.com (c)2019
Foto från utställningen Kloss på kloss av Per-Olof Rhodin(c)2019

Hoppets symbol!

Foto: Ingela Rhodin(c)

Jag är ett Star Wars fan. Har alltid varit det. Första filmen för mig var ”Rymdimperiet slår tillbaka” från 1980. Jag minns slaget på Hoth tydligt. Vänskapen mellan Luke Skywalker och Han Solo som var så stark och hur värmen från den döende Taun-taunen räddade livet på Luke där ute i kylan. Vad var det som band dem samman så hårt funderar jag på idag, nästan 40 år senare. Jo strävan att uppnå något större, att stå upp för vad de kände var rätt och bekämpa orättvisor. I deras fall handlade det om ett tyranniskt styre med diktator Palpatine som kejsaren bakom Darth Vader. Luke och Han anslöt sig till Rebellerna och stred, trots dåliga odds, mot förtrycket. Att själv vara en rebell idag har nog aldrig varit mer angeläget under min tid än nu. Det finns så mycket viktigt att stå upp för. Miljöförstöring, utanförskap, rasism och nazism. Det sistnämnda verkar George Lucas, som skrev Star Wars sagan, ha baserat hela Rymdimperiet på, med sin stora krigsmaskin.

Hopp om en annan värld och allas lika värde är det som prinsessan Leia Organa får med sig på en disk i den ”första” Star Wars filmen från 1977. Den disken hon anförtror roboten R2-D2 med och som blir upprinnelsen till hela filmen. Många rebeller hade dött för att komma över informationen om Imperiets nybyggda rymdstation, med kraft nog att slå ut en hel planet. ”Rebellions are built on hope!” orden uttalas av Jyn Erson i filmen ”Rogue One” från 2016 och är fundamentalt i Star Wars sagan. Rebellmotstånd är det som binder alla Star Wars episoder samman, nämligen civilkuraget att stå upp mot det man ser som förtyck och diktatur. Som ung grabb, där i biosalongen, tog jag snabbt ställning mot orättvisorna och ställde mig på Lukes sida, tillsammans med rebellerna. Att sträva mot ett gemensamt mål skapar en tillhörighet. Oavsett om det gäller ett fotbollslag man stöttar eller något politiskt parti man sympatiserar med har alla det gemensamt att gemenskapen stärks av en stark symbol. Ett tecken, som ges värdet av allt man tror på och ställer sig bakom.

Jag är också en Legoentusiast. Har alltid varit det. Jag förenar det bästa av två världar i mina intressen och när jag bestämde mig för att bygga något nytt valde jag just rebellernas vackra och starka symbol som Legomosaik. Rebellsymbolen är bygd på en stor basplatta, som har sidan drygt 38 cm, vilket ger över 2300 studs, eller ”pixlar” för den som vill, att fylla. Det var en utmaning att hålla reda på var alla legobitar i olika färger skulle sitta och trots mycket räknande fick jag göra några justeringar. Ritningen har jag tagit fram i en legomosaikgenerator på nätet. Själva arbetet tog sedan egentligen inte så lång tid men slukade åtskilliga plates, särskilt de små på 1×1. Detta är min första Legomosaik och jag är väldigt nöjd med resultatet. Det lär bli fler.

Text och bild: Per-Olof Rhodin(c)2019 där inget annat anges.

Bakom kameran till Endgame, bildmaterialet.

En bild säger mer än tusen ord (säger bildskaparen och trampar författaren på tårna). Till reportaget Endgame, Avengers andra chansen! krävdes lite arbete för att få till bilderna på det sätt jag önskade och ansåg reportaget förtjänade. Var och en som har haft en bestämd tanke om en bild har antagligen också erfarit att det krävs lite arbete för att nå hela vägen. Nya Ultimate Quinjet 76126 var central i mitt bildmaterial men fotona blev fulla med blänk trots softat ljus i min studio. Många blanka ytor gjorde det omöjligt att få till en bra bild direkt. Ännu värre blev det när jag skulle fotografera runt 20 DVD/Blue Ray filmer med plastiga fodral i en enda bild. Kameran jag använder är en Samsung spegellös systemkamera och stativ. För bra skärpedjup använde jag bländare 11 och manuell inställning av fokuspunkt. Läs mer

Endgame, Avengers andra chansen!

Efter att Thanos gjorde precis som han sade, knäppt med fingrarna och därmed utplånade hälften av allt liv på jorden går många överlevande in i en kollektiv depression och samhällsstrukturen faller samman. Avengersgruppen vacklar i fundamenten och lider av existentiell ångest. Barton har sedan länge valt en egen väg och härjar nu som en laglös mördarmaskin likt en herrelös samuraj, en Ronin, i Tokyo, Japan. Black Widow leder det som återstår av hämnarna men är samtidigt den som tagit förlusten hårdast. En överraskande händelse fem år efter tragedin blir den öppning våra kvarvarande hjältar behöver för att få framtidstron tillbaka. En till synes helt slumpvis händelse låter Antman komma tillbaka från kvantdimensionen, där han varit ”fast” sedan Thanos slumpvisa eliminering drabbat Hope van Dyne alias the Wasp. Läs mer

Ready for take off

Med nya serien Sky Police fortsätter Lego sin intention att förnya polistemat utanför själva centrum i Cityserien. Efter att ha varit i skogen, träskmarken och i bergen flyttar man nu alltså ut med ett högkvarter till flygplatsen och tar sig an luftburna skurkar. Huvudattraktionen i serien är nyheten fallskärmar vilket aldrig har gjorts tidigare där såväl skurkarna som poliserna får varsin . Centralt är också drönare till skurkarna. Polisen ger sig i kast med dessa modern utrustade skurkar med motmedel som kastnät och jetplan. Lägg till detta helt nya uniformer, hjälm med visir och oxygenmask till piloterna och vi har landat årets nyhet Sky Police.

I serien ingår fem set från 99 till 799 kr. Leksakskedjan Lekia har utöver Lego Store sex månaders ensamrätt på serien och för att lansera den får man nu en polybag på köpet. Jag har tittat närmre på 60208 Sky Police Parachute Arrest, 196 bitar. Setet innehåller en polismotorcykel och en ATV och fallskärmshoppare för skurkarna. (Motorcykeln som ”mold” i vitt förekom i tre City Police set 2017). Främst finns ett jetflygplan till poliserna och har som ”wow factor” en utfällbar krok undertill man kan fånga både fallskärms-hopparen och ATVn med. Kul detalj för målgruppen men inget för mig som vuxen. Visserligen fångas Batman upp av ett flygplan i ”The Dark Knight”, men då av ett långsamtgående fyrmotorigt propellerplan. Till setet ingår fyra figurer, jämt könsfördelade med två poliser och två skurkar. Tanken på luftburna rån är annars inget nytt eller orimligt, bara ovanligt. Det förekommer i ”Batman the Lego Movie” men jag tänker främst på ”cliffhanger” från 1993 med Sylvester Stallone men också i svensk kriminalhistoria helikopterrånet mot värdedepån i södra Stockholm 2009.

Det förvånade mig hur litet flygplanet från Parachute Arrest är jämfört med mitt senaste bygge Quin Jet, 295 bitar, för samma summa, 349 kr. Flygplanet är precis hälften så stort men setet innehåller för all del också en motorcykel och en ATV, men det motsvarar bara en 1/6 del till i massa jämfört med Quin Jeten 76127, som dessutom är en licensprodukt från Marvel. Största förklaringen ligger klart i fallskärmen som är specialtillverkad, men ändå. Fallskärmen är tillverkad av rutarménylon och har formen av en halvklotformig kalott. Dagens moderna rektangulära vingfallskärmar har avsevärt större styrbarhet än de cirkelformade. Styrning av fallskärmen kan ske genom använd-ande av skärmens bär- eller styrlinor. Normal hopphöjd är mellan 1000 och 4000 meters höjd och skärmen skall av säkerhetsskäl normalt utlösas på lägst 700 meters höjd.

Den medföljande ATVn har plats för en passagerare vilket också är nytt. Att tänka sig att den fallskärmshoppande skurken landar under färd i farten baktill på ATVn, jagade av polisen är en spännande tanke. Detta görs effektfullt i filmen ”Tomb Rider the cradle of life”, 2003, om än till en Jeep Wrangler Rubicon TJ. Lego gör generellt inte krigsrelaterade bygge men jetflygplanet i setet får mig osökt att tänka på ett stridsflygplan. Jämfört med jetplanet i 6868 Hulk´s Helicarrier Breakout är detta planet mycket mer genomarbetat. Kanske modifierar jag det till ett tvåsitsigt i framtiden. Att polisen skulle behöva flyga jetplan är kanske en framtidsversion men ju fortare ju fräckare tänkte säkert legos design team. Efterbrännkammaren är en förlängning av utloppet på en jetmotor, i vilken ytterligare bränsle kan sprutas in och förbrännas, vilket ökar motorns dragkraft. När denna tänder sprutar effektfullt ”trans-orange dragon flames” ur motorerna på denna legojetflygplansmodell.

Fakta; Bricklink och wikipedia.

Text och foto: Per-Olof Rhodin 2019

Öppna portar för Räddningstjänstens öppet hus!

Real Bricks, bildreportage
Öppet hus på brandstationerna Markaryd och Strömsnäsbruk under sportlovet, den 19:e februari. Allmänheten och förskolorna i kommunen fick träffa riktiga brandmän. provsitta brandbilarna och så klart spruta vatten, regnet till trots. Barnen från förskolan Tranan studerar hur en släckbil fungerar.

Nytt för i år var besök av bricksway.com (länk facebook) som visade legobyggen. Jesper Rydhög, Laholm packar upp sina Legobrandbilar på brandstationen i Markaryd.

Duplo firar 50 år i år och det uppmärksammade Per-Olof med att visa ett urval av gammalt och nytt av officiella byggen inom räddningstjänst. En brandstation från 2012 och en stegbil från 2003 visades upp bredvid dagens dito á 2019 års version. 

Bricksway arrangerade en liten aktivitet och lät de yngsta bygga med stora legoklossar. Det inbjöd till att bygga ett torn högre än den två år unga besökaren som sen såg fram emot att det vältes…

Team Bricksway idag bestående av William, 3 år, Per-Olof och Jesper. Autentiska bygget Ballingslövs brandstation, liten timeline från Duplos historia med räddningstjänsttema samt egenbyggda brandbilar efter riktiga förlagor och Mölles brandstation visades i Markaryd.

Legoutställningen var en överraskning för besökarna. Många stannade till för att kolla in legobyggena och visade intresse för brandbilarna. När blåljusen från släckbilen lös upp vagnhallen gnistrade det lite extra i besökarnas ögon.

Barnen från förskolan Filuren sprutar vatten och slår ut en fingerad brand i en måltavla. Insatsledare Juha från Markaryd instruerar. Förhoppningsvis är rekryteringen av framtida personal säkrad från både pojkar och flickor bland dagens besökare.

Text och foto: Per-Olof Rhodin