Juniors 2014 —

LEGO® Juniors, lätt att bygga

IMG_5938w

”LEGO Juniors är utvecklat för barn i åldern 4–7 år som en första upplevelse av LEGO med klassiska och roliga modeller som är lätta att bygga. LEGO Juniors-seten innehåller bland annat stora snabbstartsdelar. Dessa kan senare användas med alla andra LEGO set. Temana är utvalda delar från legoseten för äldre barn med superhjältar, trollkarlar, poliser, prinsessor o.s.v. men anpassade för barnets ålder.
Barnets finmotorik och hand–öga-koordination får mycket träning när barnet leker med LEGO® klossar. Att sätta små klossar på plats kräver en säker hand och en god förståelse av perspektiv och avstånd – plus en stor portion koncentration och fokus”, säger man på företaget.

P1410388b

I Juniors har man uteslutit de allra minsta bitarna. Snabbstartsbitarna gör inte bara byggena snabba utan också starka och stabila. Serien är en modern variant av 4Juniors/Jack Stone från 2000-talets början med samma filosofi. Ett personbilschassi är 4×10 studs och lasbilschassit 6×16 studs. Genom att med små förändringar bygga om chassit förvandlas detta som en larv till fjäril, till allt från sportbilar, batmobilen eller till och med en traktorgrävare. Byggena har hög igenkänningsfaktor från verkligheten eller storasyskonens licensteman. Polis, räddningstjänst och byggfordon kompletteras med mer mjuka värden som familj och butik. Seten är färgglada och ganska små. Några är packade i en väska med handtag och sortimentfack vilket känns seriöst.P1410390b

Väskan rymmer fint legot från båda seten. År 2014 släpptes 11 set i serien. Set 10671 Fire Emergency 115 Parts 2 Minifigs. Hittills har 8 set släppts 2015. Set 10685 Fire Suitcase. 2 Minifigs. Var för sig är det små set men tillsammans bildar de en fin funktionell enhet. Varje set har ett genomtänkt lekvärde med en liten eldsvåda att bekämpa. En av brandsoldaterna är kvinna. Brandstationen har både larmcentral och jour-rum med säng och rutschkana för att snabbt ta sig ner till vagnhallen där brandbilen väntar. Brandbilen vinner inget designpris men rymmer de båda brandmännen vilket är värdefullt i sig.
IMG_5919w

 

Från och med 2019 bytte serien Juniors namn till 4+ och ingår i stället som en del i övriga serier. Nyheten är då att lättbyggda set har blivit tillgängliga inom Star Wars.

Text och foto. Per-Olof Rhodin(c)

En reaktion på “Juniors 2014 —

  1. Pingback: LEGO® Juniors, lätt att bygga | Bricksway

Lämna ett svar