Intresset för lego går aldrig ur

NST 10 september 2016 18:00

Du behöver inte vara barn för att ha kul med lego. Två fytioplussare delar med sig av sitt intresse i en pågående utställning i Kulturhuset.

Per-Olof Rhodin och Anders Berling har ett legointresse ihop. Nu delar de med sig av det i en utställning.Bild: Sven Sandström

Per-Olof Rhodin och Anders Berling fogades samman av att de hittat tillbaka till legoglädjen. Båda är fyrtio plus och lekte som knattar med de danska byggklossarna.

Efter många år har de tagit upp hobbyn igen och bygger hellre legomodeller än placerar ändan i tv-soffan.

När tidningen träffar dem i Kulturhuset blir det mycket snack om klyschor och fördomar kring en hobby som de egentligen borde vara för gamla för.

Per-Olof Rhodin erkänner utan omsvep att hustrun efter tioårs samlande tycker att det blivit för många legobitar i hemmet och ett rum som helt vigs åt hobbyn.

– Jodå, det har blivit lite platsbrist, säger Per-Olof.

För Anders Berling blev det en nytändning när familjen utökades. Då kom hans gamla lego fram, men erkänner samtidigt att det tog en tid att ta in att det finns fler vuxna som håller på med det.

– Det finns till och med forum där folk sitter och funderar på var en legobit ska placeras. Min nioårige son Tage håller sig ajour med allt nytt. Det finns ju hur mycket som helst kring lego, böcker, filmer och datorspel till exempel.

Själv har han bidragit till utvecklingen genom att bygga ett flaskskepp, där sonen assisterade med arbetet inuti flaskan. Tittskåp är andra exempel på det fria skapandet.

Per-Olof Rhodin intresserar sig för legos historia och imponeras av utvecklingen. För honom är det inte första gången han visar upp sin hobby offentligt. Drömmen är ett museum i hemorten Örkelljunga.

– De flesta museum har börjat med ett intresse, säger han och räknar upp föremål med legoanknytning som skulle passa in.

Anders säger att han trodde att det fanns en åldersgräns och Per-Olof att han var övertygad om att han var ensam i hela världen om att leka med lego i sin ålder.

– Men vi ser fler och fler som kommer ut ur garderoben. Det finns hemsidor på nätet där vuxna köper, säljer och byter med varandra, säger utställarna.

Per-Olof Rhodin har själv en egen hemsida där han låter besökaren ta del av legobitarna i sitt liv: bricksway.com.

På lördag den tionde september klockan 10 till 12 är duon på plats i Kultuthuset för att berättar om utställningen och sitt intresse.

Sven Sandström text/bild
hd.se/2016-09-10 intresset för lego går aldrig ur.