Ferrari F40 m LED-ljus

Ferrari F40 Competizione set 75890 från 2019. Bygget innehåller 192 bitar och en minifigur. Jag ville öka wow-faktorn på detta bygge genom att låta lyktorna lysa, ett bra bygge kan oftast göras bättre med elektronik! Det har hänt en hel del sedan Magnum PI körde runt i Oahu, Hawaii i sin Ferrari 308 GTS under större delen av 80-talet, men den röda färgen kvarstår. Tillsammans med den stegrande hästen är rött nästan synonymt med den Italienska sportbilstillverkaren grundat 1939. Just F40 var den sista modell som grundaren Enzo Ferrari fick uppleva innan sin död 1988, vid en ålder av 90 år.

Det går att byta huven och spoilern för att omvandla den klassiska Ferrari F40 till Ferrari F40 Competizione som då får svart spoiler. Jag har valt att jobba med den klassiska varianten för jag tycker att den röda spoilern ger bäst helhetsintryck. Ledljusen är starka nog att lysa upp lite framför bilen. Fotograferingen är en utmaning då jag vill undvika överexponering i lyktorna.

Totalt har ett femtiotal set med anknytning till märket lanserats av lego genom åren. Just Ferrari F40 släpptes först som Creator Expert modell 2015 med 1158 bitar. Åtta stycken olika bilmodeller inom serien Speed Champions med klassikern 250 GTO till nya fartmonster som Ferrari FXX K har lanserats under åren 2015-2019. Legos listpris för  Ferrari F40 Competizione är 169 kr.

Modellen av ljus är eLite Jr Signature och drivs med ett knappcellsbatteri. All elektronik ryms drygt räknat i en 2×4 brick inklusive strömkälla och inställningsknappar vilket gör det möjligt att bygga in i små utrymmen. Lamporna, upp till 4 st kan lysa med fast sken eller blinkande i en hel rad varianter. Listpriset för LED-kitet är 19,99 dollar exklusive frakt och överraskningen, tullavgift och moms. Mer LED-ljusbyggen med eLite Jr här.

Jag ville utmana mig själv med att ljussätta utan att göra åverkan på några legobitar över huvud taget. Batteri- och styrboxen fick fint plats bakom föraren med lite modifiering. Strömbrytaren blir här också lätt tillgänglig men ändå gömd bakom en löst liggande 1×2 brick. Jag var tvungen att göra en ”stor” förändring i den synliga designen av fronten men det ser så naturligt ut att det inte stör. Jag fick flytta in lamporna ett steg för att kunna dra sladdarna osynligt. Innanför ligger lamporna löst i en brick headlight och sen går sladdarna bak till boxen. Utan att göra åverkan på sladdarna, som jag funderat på att korta ner, blir det för trångt för förarens ben. Det gick dock fint att fästa gubbens torso på en 1×1 round brick så det utifrån ser bra ut.

text- och foto(c): Per-Olof Rhodin 2019