International Jetport 6396

Flygplatsen 6396 International Jetport lanserades av Lego 1990 och består 463 bitar, ett för tiden väldigt stort set. Modellen består av en terminalbyggnad, en helikopter, ett flygplan, bagagevagn, landningsbana och inte mindre än 8 minifigurer. Dessa består i sin tur av en Pilot, två Flygplatsarbetare, en helikopterförare, två passagerare och en polis.

Byggnaden är en lagom stor terminal med två gate-ingångar. Bagageband, flygtabell och säkerhetskontroll väntar dig när du går in. Modellen är en värdig efterföljare till den klassiska gula flygplatsen 6392 från 1985. Den ärver också en hel del likheter från sin föregångare i form av design och layout men nu har vi fått lite mer medelhavskänsla i form av stora panoramafönster (nya för året) och ett prydligt palmträd. Ytterligare en förändring är landningsbanan där vägen är breddad med hela 4 studs. Men det som är kanske det mest utmärkande med detta setet är det imponerande kontrolltornet. De ”nya” stora vinklade fönsterpanelbitarna i färgen trans-blue ger det ett snyggt och mäktigt intryck med total överblick över hela flygplatsen.

Jag tycker det är ett väldigt fint set från Legos guldålder, fina figurer, ypperlig design och högt lekvärde. Här får du allt du kan önska från ett flygplats-set, ett flygplan och en helikopter att swoscha omkring med plus en liten bil att köra med. En hyfsat stor byggnad med vänthall, torn och terrass att leka med dina figurer i. Men framför allt den väl tilltagna landningsbanan gör setet till en imponerande pjäs som bjuder in till många roliga lektimmar. Det är ju det här man saknar ofta med de moderna city-seten, de har inga baseplates. Och det blir extra påtagligt i ett set som detta när man får en stor härlig landningsbana, skulle gärna sett det i de moderna flygplatserna men jag antar att det hade blivit för dyrt tyvärr.

Som en liten bisats så kan ju nämnas att denna flygplatsen är den naturliga parhästen till det legendariska monorail-setet 6399 Airport Shuttle från samma år. På dess kartong så ser man i fjärran en silhuett av just denna flygplats.

Text/bild Martin Blad (c)2021