Shanghai Chase 7682

Year Released: 2009. Item Consists Of 223 Parts, 5 Minifigs.

Året är 1935 och Indiana ”Indy” Jones (Harrison Ford) är på äventyr i Shanghai, Kina. Efter att ha blivit nästan rånad på sitt byte är stämningen spänd när Indy ska göra affär med gangsterkungen Lao Che (Roy Chiao), på den av honom kontrollerade anrika restaurangen. Askan efter den sedan länge döda kejsaren Nurhaci byter Indy mot en stor, värdefull diamant men blir samtidigt förgiftad. Lao Che har dock ett motgift men har inga planer på att låta Indy leva. Efter att Indys vän Wu Han (David Yip) skjuts till döds framför ögonen på Indy uppstår kaos på den fullsatta restaurangen. Gäster och serveringspersonal rusar hit och dit samtidigt som diamanten och motgiftet kasar kors och tvärs över golvet, jagade av Indy och nattklubbsångerskan Willie Scott (Kate Capshaw). När scenen fylls av inrusande dansare urartar situation och Kao Kan (Ric Young) skjuter vilt med automatvapen, en Thompson kulsprutepistol. Indy tar till flykten och kastar sig ut genom fönstret flera våningar upp och tar i farten med sig Willie, som stoppat på sig motgiftet. Flygturen slutar lyckligt när de båda landar i baksätet på Indys Duesenburg-Auburn convertible. Indys sidekick, den 11-åriga Kinesiska pojken Short Round (Ke Huy Quan) kör bilen förföljda av Lao Che i en biljakt längs de trånga gatorna i Shanghai. Staden är strategiskt beläget vid Östkinesiska havet och med nära 25 miljoner invånare (2020) är den en av världens absolut störta städer.

Det här är en läcker design som väl fångar originalets mjuka linjer och specifika ”boat tail” men det saknas baksäte.

1934 Duesenberg Auburn convertible Speedster var en amerikansk bil, tillverkad av Auburn Automobile Company i Auburn, Indiana. År 1926 började Errett Cord, ägaren till Auburn Corporation, samarbeta med Duesenberg, känd för sina racerbilar, (därav det dubbla namnet). Bilen fick namnet 851 Speedster från 1935 och utformades av designern Gordon Buehrig,som kom med i företaget samtidigt med Duesenberg. De svepande linjerna och Speedsters ikoniska ”boattail” -design var Buehrig förtjänst. Den stora depressionen på 30-talet slog dock hårt på stora lyxiga dyra bilar och Auburn upphörde med bilproduktionen 1937. ”851 speedster” har en rak 8-cylindrig motor.

Legos design har fått ge avkall på reservhjulen, som var placerade på vardera sida om motorhuven.

1931 REO Flying Cloud Sedan är med sin vackra design en av två episka modeller från företaget. REO Motor Car Company var ett Lansing, Michigan, baserat företag som tillverkade bilar och lastbilar från 1905-75. Ransom E. Olds var en entreprenör som grundade flera företag inom bilindustrin. 1897 grundade han Olds Motor Vehicle Company (senare bara Oldsmobile, för att slutligen bli en del av General Motors). 1905 lämnade han Oldsmobile och grundade REO Motor Car Company. Flying Cloud var den första bilen som använde Lockheads nya hydrauliska interna expanderande bromssystem och innehöll styling av Fabio Segardi. Bilen hade en 3 växlad manuell växellåda och motorn hade 6 cylindrar.

Shanghai Gangsters (with extra Tommy Gun), Indiana Jones – White Tuxedo Jacket , Willie Scott och Short Round.

Kapellet till Auburn Speedstern är unikt för setet, grillen kom året innan i ett annat Indiana Jones set, 7622 Race for the Stolen Treasure. Biten ”Vehicle, Base 6 x 5 x 2 with 2 Seats” används i båda bilarna och fick sitt intåg i slutet av 90-talet med serien Adventures, där den användes flitigt. Biten möjliggjorde att två minifigurer kunde sitta i bredd i en bil som annars bara var fyra studs bred. Den har senare återkommit i intervall och ses utöver Indiana Jones bland annat i början på 2010-talet i Pharaoh’s Guest och Monster Fighters.

En fin veteranbil från 30-talet ser du här.

Text och foto: Per-Olof Rhodin(c)2020
Fakta från wikipedia och imdb i egen tolkning.