Ducati Panigale V4 R 42107

Ducati Panigale V4 R utkom som Technicmodell 2020. Legos pris är 749 kr. Corse, som på Italienska betyder tävlingsversion, avslöjar att det här handlar om en muskelmaskin men som också för framföras på vanlig väg, så kallad road-legal. Motorcykeln har sex växlar och en motor på 998 kubik som levererar hela 221 hästkrafter. Den väger 172 kg och motorn har ett maximalt varvtal på 15.250 varv per minut. Topphastigheten är ‎340 km/h.

boxen framifrån.
och bakifrån. Så kallad box art!

Hela 646 bitar går åt för att bygga motorcykel och stöd. Dekalark och instruktionsbok på över 120 sidor medföljer. Här syns bland annat nya bromsskivan Light Bluish Gray Technic, Brake Disc 6 x 6 (Bricklinkreferens). Jag nöjde mig med att sortera ut hjulen och alla panelbitarna innan jag började bygga och fick bara ibland leta lite extra bland övriga typ 600 bitar.

V4-motor är kraftfull och att bygga den själv gör det lätt att se hur allt hänger ihop. Här syns kolvarna med kolvbult och vevstake ihopsatt tillsammans med halva motorblocket. Cylindern är riktig klassiker, Light Bluish Gray Technic, Engine Cylinder without Side Slots, som i år firar otroliga 30 år och har förekommit i otaliga modeller. För den teknikintresserade ska nämnas att modellen innehåller en fungerande 2-växlad växellåda, vilket är helt unikt för en Technic Legomotorcykel.

Här är den nästan färdiga motorcykeln och det går riktigt att se hur kompakt maskineriet är. Ducatin har en klassisk Technicfjädring bak men fram har den helt nya vackra, fjädrande framgafflar, Pearl Gold Technic, Shock Absorber 11L with Internal Spring, Dark Bluish Gray Shaft, and Light Bluish Gray Tip, för att vara exakt. Det jag saknar bland alla fina detaljer för övrigt är bromsok.

Kraftöverföringen sker vi kedjan, som är 35 länkar lång, och det mest repetetiva i hela bygget, av uppenbara skäl. Användningen av två Japanska svärd, Red Minifigure, Weapon Sword, Katana är en smart detalj som håller visiret på plats. Jag såg direkt att dom ingick men kunde aldrig i förväg gissa till vad dom skulle användas. Motorcyklen är 16 cm hög och 32 cm lång. Allt som allt är det en maffig skapelse och den färdiga motorcykeln väger 462 g exklusive stödet.

Fakta från Wikipedia och motorcyclespecs.

Text och foto: Per-Olof Rhodin (c)2020.