Antique Fire Engine BL19002

AFOL Designer Program var ett världsomfattande projekt där duktiga byggare bidrog med olika Legomodeller. Efter en omröstning gick 13 bidrag hela vägen vidare till produktion och fanns att beställa under en begränsad tid. Fina spiralbundna bruksanvisningar trycktes och allt paketerades i exklusiva, numrerade kartonger.

Anledningen till programmet var att fira legoklossen 60-årsjubileum, då det 2019 var sextio år sedan Lego lämnade in patentansökan på 2×4 klossen. Till varje jubileumsset följde också mycket riktigt en 2×4 kloss med jubileumstryck.

Allting skickades och administrerades från USA och beställningen gjordes direkt från Bricklink. Frakten gick på en inte obetydlig summa och till detta kom sedan en tullavgift med 75 kr i administration och en procentsats på paketet. Tror mitt slutade på 250 kr. Setet innehåller 1279 bitar prick och hela alltet väger 2,7 kg inklusive manual och box.

Modellen Antique Fire Engine är designad av legoentusiasten Boone Langston, Washington, USA. Modellen är inspirerad av dom allra första brandbilarna som kom efter dom tidigare hästdragna motorsprutorna på vagn. En mässingsklocka bakom framsätet användes till att ringa i för att påkalla fri väg under utryckning.

Text och bild: Per-Olof Rhodin(c)2020