Kopior i Duploklassen


Oxford är den första i ordningen att granskas närmre och deras produkt Unico Plus motsvarar Legos Duplo. Deras mest kända produklinje är Hello Kitty. Helikoptern till vänster ingår i serien, FIREMAN från setet 8558 (brandstation). Oxford har säte i Busan, Sydkorea och tillverkar även Kre-O på uppdrag av Hasbro. Nästa tillverkare är Mega Blocks med huvudkontor i Québec, Kanada, dotterföretag till Matell. Till höger är MegaBloks Cars Mater Gas Corner Station 7768 (i alla fall det mesta) från Disney Pixar. Första filmen om Blixten kom 2006 och med viss reservation kom setet 2007 med licens från Disney. När uppföljaren Cars II kom 2011 var det i Legos tappning med release i samband med filmen med set både i Lego System och Duplo.


Sydkoreanska Oxfords brandman bredvid Duplos jämförbara figur, som slutade tillverkas redan i början på 2000-talet, till förmån för dagens mer anatomiska variant. Sydkoreanerna gör en stor sak av att erbjuda ett lågprisalternativ till Lego enligt följande Googleöversättning;  Konstruktionsspelet är en supergåva för välkända Lego Duplo fans, eftersom de kan kombineras perfekt.

Mater är mekaniker vid Radiator Springs och blir bästa kompis med Lightning McQueen. Här är Mater i sina beståndsdelar från Mega Blocks. Båda tillverkarna har bra clutch power i sina bitar.

Text och foto: Per-Olof Rhodin.