De udda talens förespråkare!

Om jag hade fått designa LEGOs bitar hade jag gjort de i udda tal i stället för jämna förklarar Göran över en fika.
IMG_4907wGöran är civilingenjör och matematiker och älskar siffror och konstruktioner. Det mesta vi har runt om oss har en tydlig mittpunkt och det saknar jag i LEGOs utbud. Visst, även i en bit med jämna tal finns det en mitt, men jag vill ha en stud i mitten där jag kan bygga något. (Stud är engelska för plopp eller knopp på legobitarna). Göran visar snabbt några exempel med stora klossar där han placerar en stud i mitten på några klossar och skapar bitar av fem eller nio studs bredd. Möjligheterna blir i det närmsta oändliga förklarar han.

 

IMG_4982w

 

Tänk t.ex. så praktiskt det är med talet tretton. Plats för fyra passagerare och en mittgång med bredden tre stud.
IMG_4983w

Att bygga en bil på ett udda tal är klockrent. På bredden fem stud får du en tydlig mitt mellan sätena för handbroms och växelspak. LEGO hade en officiell version från 1998 gjuten i ett stycke.

img_9174
En bil med bredden fem stud kan också kallas för 5-wide, från engelskan. Proportionerna blir på det här sättet mer realistiska än en på 4-wide eller för den del på 6-wide, vilket är den officiella bredden för lastbilar i City. LEGOs senaste bidrag är en plate med måtten 3×3 stud. Får se vad man kan bygga av det!

 

Lämna ett svar