Bakslaget.

(Batterigräsklipparen andra klippningen…)

Nio dagar efter första klippningen hade främst klövern frodats i gräsmattan. Till skillnad mot premiärturen var denna dagen gräset torrt och vi bestämde oss för att klippa igen. Ingela skulle köra och denna gången ville jag prova med uppsamlaren monterad. Jag hade läst att den negativt påverkade driftstiden men jag förstod inte hur och blev nyfiken. Direkt hon startade elmotorn fylldes uppsamlingspåsen som en spinnaker i medvind och det torra gräset slungades fint ut från utkastaren. Ovetenskaplig slutsats blir att kniven måste jobba mot ett vindmotstånd… mycket riktigt blev driftstiden ett bakslag. Ca 10 minuter klarade klipparen och en tredjedels full uppsamlare med 2x18V 5A batterier innan den dog. Då var ca två tredjedelar av vår lilla gräsmatta klippt. Det som bekymrar mig mest är att batterierna utnyttjats ojämnt. Ett var helt slut och det andra fullt till två tredjedelar. Ska kolla detta närmre vid nästa klippning.

Batterierna sitter skyddade i en kåpa likande en bensintank. kommer att tänka på vad en lärare en gång sade, att teknik skall göras idiotsäkert, att vid problem skall saker stanna i säkert läge. Han tog som exempel gamla analgoa semaforer som styrs med wire och ger tåget klarsignal att köra. Om fel uppstår och wiren går av visar semaforen i stället stopp för tåget. Samma är det med locket till batteristationen på klipparen. Locket går inte att ställa upp i öppet läge utan stänger sig själv när du släpper det. Hindrar att det regnar in och skyddar mot kortslutning/skador. Har redan nämnt att kraftigare batterier kommer och hur skönt det är att kunna ladda båda på en gång.

Om gräsklipparen skulle sålts med flexvoltbatterier från början skulle naturligtvis priset blivit konkurrensmässigt ofördelaktigt högt. Det finns en lite enklare modell som säljs utan batterier jag övervägde, för att direkt kunna köpa till just flexvolt. Jag önskade dock just modellen DCMW564P2, men tänker mig att företaget skulle vinna på att sälja alla sina modell utan batterier. Då kunde de som redan har bra batterier kunna välja utifrån modell och jag t.ex kunde köpa till de batterierna jag själv behöver.

Del III

Text och bild: Copyright 2023 Per-Olof Rhodin
Detta är en recension men också en krönika där åsikterna är mina egna!