Police Station 60141

Year Released: 2017
Item Consists Of 
864 Parts
7 Minifigs
Setet känns som en värdig uppföljare från 2014 års polisstation i Citymiljö med stora generella likheter. Till exempel den röda skurkbilen, helikoptern och att det är en (1) polisbil i stället för två, för att nämna några gemensamma drag. Nya bitar är den betydligt mer sportiga motorcykeln (release 2015) samt ingången till polishuset från hörnan (2017), som därefter använts flitigt. Nytt och väldigt trevligt är att polisbilen av sedanmodell nu är 6-wide (bred) i stället för 4, som tidigare varit standard för personbilar.

”The wow factor” eller lekeffekt på svenska är utöver en mekanisk arm som skjuter ut polisbilen ur garaget möjligheten till fritagning av fångar. En avancerad konstruktion gör att när en sprängladdning trycks in under luftvärmepumpen utifrån så exploderar en stor del av väggen och ramlar ut. En effekt som min son på tre år tyckte var enastående effektfull och roade honom gång på gång. Min vuxenaspekt på denna wow factor är att fångarna kan söka skydd på toaletten intill medan detonationen utlöses och därmed klara livhanken. 

Polishuset består av tre våningar varav två är kontor, traditionellt inredd med kaffekokare men också med vattenautomat. Bottenvåningen är expedition men har också plats för fotografering och registrering av misstänkta gärningspersoner. Enligt svensk lag är en person alltid oskyldig fram tills motsatsen är bevisad.

Det är i de små detaljerna som arbetet bakom setet blir synliga. Dörrmattan (sticker) på Dark Orange (BL) med texten ”Welcome Home” är en sådan och syftar på återfallsförbrytare. Enligt uppgifter från Kriminalvården är andelen återfallsförbrytare 30% inom tre år efter avtjänat straff i fängelse eller frivård (elektronisk fotboja). Setet kostar 1099 kr hos Lego år 2019.

Text och foto: Per-Olof Rhodin