HELO Playme clone brand


Construcar Duo var en överraskning jag fann i hotellets lobby på semester i Teneriffa 2017. I en automat kunde jag för 1 euro köpa en ”kula” med en byggmodell i. Constructocar Duo produceras i Kina för Spanska företaget Playme.


Bilden berättar att det finns 8 olika modeller att samla och att dom i sin tur kan kombineras 2 och 2 till ett större bygge, a big one! Bruksanvisningen ger vägledning till en sådan kombomodell men då krävs det att du har just den modell som beskrivningen vill kombinera med. Jag köpte två modeller och fick ingen matchning.


Detta är vad som ingick i ett set. Gubben levereras enligt bild med armar och händer lösa men benen monterade med torson. Ratten var också i två delar. Bitarna var märkta med HELO vilket på avstånd blev väldigt likt LEGO. På ett par bitar fanns gjutskägg jag själv fick skrapa bort. Plasten kändes väldigt plastig och en av bitarna hade så dålig passform att jag knappt lyckades få den på plats i bygget.


Till vänster har jag placerat Skylor från Lego Ninjago som jämförelse. HELO-gubben är en kantig kopia med tryck på benen, som för övrigt satt så löst på torson att gubben höll på att falla isär.


Däck och fälg var gjutna i ett stycke och av samma plast som allt annat, vilket på bruksanvisningen tidigare varit i två delar med gul fälg. Notera att högra modellen har en lösnoing med två plate, en i grönt och en i svart, med skarven precis där gubben skall sitta. Med de obefintliga ”lådbilsbyggena” till modeller och dåliga bitkvaliteten är detta den sämsta kopian jag kommit i kontakt med.

Bricksway berättar om kloner på marknaden men stödjer Legos begäran om Rent Spel och motsätter sig illojal konkurrens och piratkopior.

Text och bild: Per-Olof Rhodin