NST 230721 Sommarprojektet

Här byggs Ängelholm i lego

Drömlekpark, framtidsbilar eller lergökar. Bara fantasin satte gränser när legobyggare skapade i Kronohäktet. Per-Olof Rhodin stod för legot.

Söndagen bjöd ängelholmarna på gråa moln och ihållande regn. Med andra ord ett ypperligt väder för att bygga med lego. I Kronohäktet på Tingstorget bjöd mannen bakom legoklubben Bricksway, Per-Olof Rhodin, in till legobygge. Han är en legofantast av rang.
– Alla bitar här är mina, säger han och visar runt bland lego– och duplohav bestående av tusen och åter tusen bitar.
Legobygget är en av Ängelholm kommuns sommarlovsaktiviteter. Temat är passande nog ”bygg Ängelholm”. Men bara fantasin sätter gränser.
– Allt kan vara Ängelholm. En framtidsbil kan köra i Ängelholm, säger Per-Olof Rhodin.

Hennie Hector, 9 år, lät fantasin flöda. Med lite hjälp från storebror byggde hon en lekplats som hon gärna hade lekt på själv.
– Det här är en studsmatta i marken och här är en gunga. Sedan är det en rutschkana här, säger hon och pekar.
Hennes mamma Ignes Hector uppskattar att det finns en aktivitet som passar både yngre och äldre barn. Dessutom gillar hon att själv vara med när barnen bygger.

För att kunna hjälpa barnen och hålla ordning bland alla bitar har Per-Olof Rhodin support från vänner som är med Bricksway. En av de som kommer med en hjälpande hand är Jesper Rydhög. Han har själv passat på att bygga.
– Det är regnbågslägenheterna i Laholm som jag cyklade förbi när jag skulle till skolan, säger Jesper Rydhög.
Han gillar att skapa byggen som relaterar till kultur och till blåljus, framför allt brandbilar. Att få hjälpa andra att hitta nycklar till att skapa tycker han är roligt.
– Jag tycker att det är jättekul att folk vill bygga med lego, säger Jesper Rydhög.

För Per-Olof Rhodin är lego likställt med att skapa. Oavsett om han bygger efter en modell, avbildar verklighet eller bygger fritt handlar det om samma sak.
– Det är ett verktyg för kreativitet, dessutom har du 3D , säger han.

Legobyggandet är ett sätt för honom att gå in i sig själv. Tid och rum försvinner när Per-Olof Rhodin är ensam med sina legobitar.
– Det här är mitt sätt att dela med mig av det jag tycker är roligt. Det är en gemenskap, säger Per-Olof Rhodin.

TEXT: SARA MANELIUS
FOTO: RASMUS WALLDÉN
https://www.hd.se/2023-07-23/har-byggs-angelholm-i-lego