Klossfestivalen Örebro 10-12/7

P1420041
En värld av LEGO klossar, Sveriges största LEGO-event, utlovar arrangören Klossbutiken, inför evenemanget. När portarna öppnar i Conventum arena för Klossfestivalen 2015 på fredagen väller besökarna in och möts av bland annat Emmet, från LEGO the movie. Många har köat i timmar för att vara bland de första. Arrangemanget har fått stor uppmärksamhet i media och det av naturliga skäl. Med ca 20.000 besökare på tre dagar överträffar man arrangörernas vildaste drömmar. LEGOseten i festivalbutiken sålde slut alla tre dagarna. De senaste två veckorna innan har varit hektiska, berättar Camilla Novak.P1420355Besöksantalet var långt över för-väntan på Klossfestivalen. Över 6000 besökare bara under fredagen. Ur gigantiska LEGO-hav från 23 helpallar LEGO byggde besökarna egna kreationer som samlades i en egen utställning. Arrangemanget har bevakats av både radio, TV och tidningar.
Nina Harju från Stockholm tog tåget till Örebro tillsammans med sin mamma och tvillingarna Oliver och Lucas, fem år, för att besöka Klossfestivalen. Fram till tre års ålder var det Duplo som gällde och under en liten tid till fick det vara kvar för att bygga höga torn med men inte längre. Förväntningarna var stora när jag mötte dem på hotellet strax innan de skulle gå iväg. Favoriterna var Ninjago, Chima och Super Heroes. På frågan om varför var svaret, –Vi har sett filmerna. De känner igen sig i temana och älskar att bygga och leka och leva sig in i historierna.

P1420083Från föreningen Swebrick, en mötesplats för vuxna LEGO-byggare, hade trettiotalet medlemmar bidragit med egna eller officiella byggen i en stor utställning. Flertalet var också på plats och passade på att berätta om sin passion för Dansk plast, som man lite skämtsamt ibland kallar LEGO för. Bricksways grundare Per-Olof Andersson, tillika medlem i Swebrick sedan 2010 var på plats och körde tåg så det stundtals gick våldsamt till, till besökarnas förtjusning. Dagarna bjöd på ett digert program med bland annat LEGO-auktioner, möte med Dogge Doggelito, profilerna Jonas Norlén – svensk LEGO-designer på bl.a. LEGO Super Heroes och Nathanel Kuipers fd LEGO-designer på LEGO-Technic. 12-årige Brynjar Karl Birgisson från Island överraskade med att visa sitt sex meter långa gigantiska bygge av Titanic på 56.000 bitar. Han höll också ett inspirerande föredrag om sig själv och projektet.

P1420404Efter tre dagars klossfestival var alla utställare nöjda med att kunna packa ner igen. Det som saknades under eventet var bättre representation för färgglada Friends-temat som många, främst tjejer är glada för. Några som hade ett stort jobb framför sig var de som demonterade den stora svarta Technic-bilen 8880, Super Car, från 1994 i naturlig storlek, som anlänt i lådor från Danmark. Det var en Nöjd Fredrik Novak från Klossbutiken med personal som avslutade 2015 år klossfestival. En  uppföljning är utlovad till nästa år.

 

2 reaktion på “Klossfestivalen Örebro 10-12/7

  1. Pingback: Han tänker utanför boxen! | Bricksway

  2. Pingback: Viola mamma till uppskattade karaktärer! | Bricksway!

Lämna ett svar