Hässleholm 10-11/8

Swebrick Syd arrangerade populära utställningen Kloss på Kloss med 27 utställare, som i regnet lockade 2500 besökare. Flera nyheter fanns i år med bland annat möjlighet att byta minifigurer och att köra radiostyrda Technicfordon. Samarbetet med modelljärnvägsföreningen HMJF är fruktsamt och till början av nästa år är det den stora riksträffen för Swebrick som går av stapeln här. Då väntas runt 100 utställare hit och då blir det i en ännu större lokal. Swebrick är en förening för vuxna legoentusiaster i Sverige med över 3500 medlemmar.

Varje modell i sig är genomtänkt in i minsta detalj. Här gatuplanet av Andreas stora bygge.
Andreas från Malmö har varit med i Swebrick sedan starten. Nu visar han upp de största husen på hela utställningen, byggda i gammal stil. I bakgrunden Håkans barndomslego från 60-70-talet.
Oscar från Hässleholm håller i hela arrangemanget och är ansvarig för utställningen som arrangeras för tredje året i rad.
Officiella seten Horizon express Creator Expert 10233 från 2013 och i förgrunden traktorgrävaren från Heavy-Haul Train 60098 från 2015 utgjorde fina detaljer i det stora tåglandskapet många medlemmar bidragit till.
Jesper har drömt om att bli brandman och är medlem i Svensk utryckningsförening. Där följer han med på resor till brandstationer över hela landet och fotograferar massor av brandbilar han sen bygger i Lego.
GBC, Great Ball Contraption är en internationell standard för att förflytta en kula från början till slutet av en bana, företrädesvis byggt i Technic. Den stora transportanläggningen band samman hela banan till en sluten slinga.
En nyhet för i år var ett gigantiskt ”klotterplank” som snabbt pyntades uppifrån och ner. Dom här killarna stod på museets pallar för att ny tomma ytor högt upp.
Fribygge var en stor del av upplevelsen för många barn och en del vuxna med. Två stora bord med klossar lockade fram fantasirika kreationer. Klossarna var slut strax efter lunch så vi fick riva flera byggen för att fylla på och varje kväll revs samtliga byggen av oss utställare.
Melvin 7 år har byggt en drake av endast ”2×4 klossar” som blev så här fin. I bakgrunden den enorma brandstationen med 15 portar och tre våningsplan av Lars.
Mikael är en riktig Technichentusiast och hade tidigare färdigställt den här stora Super stallion helikoptern med motoriserade rotorblad och öppningsbar lastlucka. Modellen är en Marin version med förlängt bakparti och därtill lutande stjärtfena.
Carl från Lund har byggt en pittoresk vinterby med både jultomte och Elsas slott som tilldrog sig stort intresse. Jultåget från 2016 motoriserat körde varv på varv och passerade i framkant Winter Village station från 2017.

Text/Foto: Per-Olof Rhodin(c)2019

LEGO-verkstad i Perstorp

Anders från kulturföreningen samlar de unga byggarna kring Legot.

AMÖBA Kulturförening och Bricksway i samarbete med ABF arrangerade 15/8 LEGO-verkstad i Perstorp. Arrangemanget var mycket välbesökt med över 30 barn och flera fina kreationer skapades.

Lovlego Laholm

Sommaren kom med lovlego till Laholm den 24/6 i ett samarbete mellan biblioteket och Per-Olof Rhodin för Bricksway. Första delen innehåller också en utställning av officiella legomodeller med aktuella teman såsom Star Wars och DVD-aktuella Lego the Movie 2. Utställningen avslutas i samband med nästa workshop om ca två veckor. Dagens workshop bjöd på massor av fina byggen och koncentrationens tystnad hördes i hela biblioteket. Sommarlovet avrundas sedan med en heldag med legobyggande i början av augusti.

Foto: Per-Olof Rhodin(c)2019

Duplohav i repris på Forum Örkelljunga

Örkelljungabarnens dag på Forum 31/3 var en trevlig tillställning med mycket lek. Precis som tidigare fanns Bricksway på plats med ett stort Duplohav med mera. Nytt för i år var en lite visning av egenbyggda brandbilar av Jesper.

Linnea (t höger) och hennes kompis byggde av hjärtans lust och så högt att alla klossarna gick åt.

Hela fem vagnar på rad hade denna kille på 2,5 år och han älskar duplo.

Det stora Duplohavet inbjöd verkligen till lek för både barn och föräldrar.

Precis som tidigare var huvudattraktionen den uppblåsbara hinderbanan och hoppborgen.

text och foto: Per-Olof Rhodin(c) 

Öppna portar för Räddningstjänstens öppet hus!

Real Bricks, bildreportage
Öppet hus på brandstationerna Markaryd och Strömsnäsbruk under sportlovet, den 19:e februari. Allmänheten och förskolorna i kommunen fick träffa riktiga brandmän. provsitta brandbilarna och så klart spruta vatten, regnet till trots. Barnen från förskolan Tranan studerar hur en släckbil fungerar.

Nytt för i år var besök av bricksway.com (länk facebook) som visade legobyggen. Jesper Rydhög, Laholm packar upp sina Legobrandbilar på brandstationen i Markaryd.

Duplo firar 50 år i år och det uppmärksammade Per-Olof med att visa ett urval av gammalt och nytt av officiella byggen inom räddningstjänst. En brandstation från 2012 och en stegbil från 2003 visades upp bredvid dagens dito á 2019 års version. 

Bricksway arrangerade en liten aktivitet och lät de yngsta bygga med stora legoklossar. Det inbjöd till att bygga ett torn högre än den två år unga besökaren som sen såg fram emot att det vältes…

Team Bricksway idag bestående av William, 3 år, Per-Olof och Jesper. Autentiska bygget Ballingslövs brandstation, liten timeline från Duplos historia med räddningstjänsttema samt egenbyggda brandbilar efter riktiga förlagor och Mölles brandstation visades i Markaryd.

Legoutställningen var en överraskning för besökarna. Många stannade till för att kolla in legobyggena och visade intresse för brandbilarna. När blåljusen från släckbilen lös upp vagnhallen gnistrade det lite extra i besökarnas ögon.

Barnen från förskolan Filuren sprutar vatten och slår ut en fingerad brand i en måltavla. Insatsledare Juha från Markaryd instruerar. Förhoppningsvis är rekryteringen av framtida personal säkrad från både pojkar och flickor bland dagens besökare.

Text och foto: Per-Olof Rhodin

VW-tema på bilträff


Säsongens sista bilträff på Söderåsens Wärdshus 13/9 samlade ett stort antal veteranbilar och ett antal äldre motorcyklar. Ljudet från en V-8 på tomgång och doften av grillad korv satte direkt stämningen på kvällens bilträff i Billesholm, Skåne. En Ford A de luxe 55B. DL från 1931 var en av dom äldre bilarna men på hedersplats denna gång fanns en stor samling VW-bubblor. Lego har gjort den klassiska bubblan i skala 1:87 redan 1958 och nu senast den nyare Beetle 2016. Den kom i en vacker dark azur blå modell i Creator expertserien med setnummer 10252 med 1167 delar (länk nederst). Föregångaren var 10187 med 1626 bitar från 2008 och ingick då i serien Lego Sculptures i dark- och medium blue.

Läs mer

Sommarlovsbyggena i Örkelljunga


Genom kommunen arrangerade Bricksway flera byggdagar med lovlego under sommaren i Örkelljunga kommun. Först ut var Skånes Fagerhult i Juni. En ny utmaning i form av Lego Technic blev det sedan i Örkelljunga under Juli på Forum och innan skolorna började var det dags för Lego på skaparbibblan i Augusti. Där hade också Jesper Rydhög en utställning med ambulanser och brandbilar, både officiella och egna byggen.
Läs mer