Bricksway Magazine nr 7 november

MÅNADENS CITY

Jag kan tänka mig att en flygplats i rätt skala till senaste Passenger Airplane skulle bli enorm… Med en ny frontbit till cockpit får flygplanet en känsla av storlek. I kombination med klossbyggda jetmotorer och intressant färgsättning får Passenger Airplane ett så autentiskt och tilltalande utseende att jag genast vill åka charter till en varmare destination med det. Detta var så klart också LEGOs önskan när dom gjorde terminalbyggnaden på en landningsplats vid ett exotiskt resmål. Setet ingår i Lego City Adventures, som hade premiär 2019 för barnkanalen Nickelodeon. Karaktären Poppy Starr tar med sig sin röda cabriolet på semestern vilket gör flygplanet till en kul hybrid av passagerar- och fraktplan.

Passenger Airplane set nummer 60262. lanserad år 2020. antal bitar 634 och 9 minifigurer. Pris 1229 kr.

Se mer om Passenger airplane på hemsidan.

RETROMODELL: Steam Cargo Train, battery 7722

Man måste bara älska det här lilla charmiga leksakståget från 1985, det innehåller ju allt man kan önska sig i ett tåg. Ett stiligt självgående ånglok och inte mindre än tre vagnar och en truck med släp, allt i härligt inbjudande grundfärger. En liten perrong har de också inkluderat plus en komplett rälsoval.

Setet består av 466 bitar och innehåller tre stycken minifigurer. Om vi börjar med figurerna så får vi såklart en lokförare i klassisk blå arbetsoverall med röd keps. Nästa är herr Truckförare som sköter all lastning av och på, klädd i röda hängselbyxor och röd keps. Och till sist har vi Postvagnsgubben som ser till att alla brev, postsäckar och paket hamnar på rätt adress.

Själva loket är ett klassiskt svart ånglok med slangar och skorsten och det har ganska tydlig likhet med sina 12v-kusiner 7730 och 7727. Stora skillnaden från dem är ju motorn, som här är av den äldre 4.5v typen, och de smala fönsterna som här är vanliga tågfönster i stället för de äldre svarta old-school fönsterna (dyra). Hytten med sina två tågdörrar, utsmyckade med DB-klistermärken, har en manöverpanel och plats för ganska exakt en stycken legofigur. Designen på loket är snygg men ganska enkel och den svarta parabolen i fronten ger ett lite rundare intryck än sina gelikar. Det här är ju ett så kallat 4.5v-tåg som var inriktat för de lite yngre kidsen som kanske hade lämnat duplot, men där 12v-systemet fortfarande kändes lite för avancerat. 4.5v-systemet var i och för sig inget nytt utan hade funnits i många år innan detta set släpptes och 7722 använde samma typ av motorer och batterivagnar som de gjorde redan på -60 och 70-talet.

Detta leder oss till första vagnen i setet nämligen Batterivagnen. Den är maskerad som en godsvagn, och tre stora 1.5v batterier krävs för att vagnen ska elektrifieras och få fart på tåget. Det är en snyggt röd vagn prydd med klistermärken med viktangivelser och den är utrustad med de modernare svarta magneterna. En enkel spak på ena långsidan gör så att tåget går framåt eller bakåt och på främre kortsidan hittar vi kabeln som leds in till motorn i loket.

Nästa vagn är öppen och fullastad med vad som får anses vara oljefat eller bensin. Här har trucken sin främsta uppgift med att lasta vagnen med detta farliga gods. Sen har vi den sista vagnen som är den fantastiskt fina postvagnen. Stora fina öppningsbara skjutdörrar gör lekvärdet högt och det lilla kontoret för figuren är en trevlig liten detalj.

Sist men inte minst den stiliga Semaforen. Denna är en mekanisk stoppsignal där du via en spak höjer och sänker en skena mitt i rälsen. Den i sin tur aktiverar en sensor på batterivagnens undersida och kan på så sätt både starta och stoppa tåget.

7722 är ett mycket fint legotåg med högt lekvärde som jag verkligen kan rekommendera. Även om 4.5v-systemet är enklare än 12v och inte går speciellt snabbt så kan det i många fall vara en fördel i lekvärdet. Har märkt till exempel med mina barn att de många gånger hellre vill leka med både dessa och rena pushalong-tåg än med de mer avancerade 12v och power functions-tågen.

Juvelen i detta set är enligt mig postvagnen som jag tycker sticker ut bland de övriga. Har man andra tåg med de kortare vagnarna från den grå eran så är den ett välkommet tillskott, särskilt om man vill blanda och göra lite längre tåg. Det finns två andra postvagnar från denna tid (7820 och 7819), men de är ju av längre modell och passar inte så bra med dessa lite kortare loken och vagnarna.

Det här setet tillhör den andra vågen av tåg som kom 1985 under den grå eran. Dess föregångare, det röda Dieselloket 7720 som kom 1980 är ju också ett trevligt set, men i mitt tycke så blir det ju rejält sopat av banan av 7722.

Fler bilder på 7722. text och bild: Martin Blad

NY BATMOBIL FRÅN OKTOBER

Batmobile Tumbler: Scarecrow Showdown från The Dark Knight Trilogy. Bitar 414, minifigurer 2. lansering oktober 2021, pris 499 kr.

Inför lanseringen av den nya The Tumbler UCS (1 nov) kom denna Tumbler: Striden mot Scarecrow i oktober.

Fear Toxin, även känt som Fear Gas, var signaturvapnet som används av Fågelskrämman. Det framkallade ofrivillig och ibland irrationell rädsla i sina offer, vilket gjorde dem vansinniga. Batdemon kallas den syn/skräckversion av Batman som Scarecrow såg av honom, när han blev utsatt för sin egen medicin. Denna version av minifigurhuvud medföljer som alternativ till Batmanfiguren.

MÅNADENS MINIFIGUR/KARAKTÄR

från set 76394 Fawkes, Dumbledores fenixfågel, hp313 White Hair and Beard, Dark Orange Torso and Legs (BL referens), här tillsammans med Fawkes. (Stativet dom står på är modifierad jmf originalet)

Professor Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore. Utgiven som minifigur i 11 varianter, varav en i pearl gold till 20-årsjubileet av Harry Potter. Dumbledor är som föreståndare för Hogwarts en självklar del av serien och firar därför också själv 20 år som minifigur, med första utgivning 2001. Skådespelaren Richard Harris (1930–2002) spelade Dumbledore i den första filmen, Harry Potter and the Sorcerer’s Stone, och Harry Potter and the Chamber of Secrets 2002, innan sin bortgång vid en ålder av 72 år. Michael Gambon (1940) axlade därefter bokstavligt talat manteln som Dumbledore 2004 med filmen Harry Potter and the Prisoner of Azkaban och därefter kommande filmer. Till år 2022 kommer Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore, (som utspelar sig före Harry Potter-eran) och då gestaltas Dumbledore av Jude Law. (Fakta imdb.com)

MARVEL MANIA

Venom. Set nummer 76187. antal bitar 565. lanserad år 2021.
Carnage. Set nummer 76199. antal bitar 546. lanserad år 2021.

Marvel Comics, sculpture serie. bilder: Jimmy Kristensen.

MÅNADENS TECHNIC

First Responder set nummer 42075, 513 delar, från 2018. A och B modell.

MÅNADENS BLÅLJUS

En modern version i 6-wide av en äldre modell 4-wide. 6650 Fire and Rescue Van från 1981.
Bygge av Jesper Rydhög.

Följ Bricksway på Facebook.

Ansvarig utgivare samt text och foto: Per-Olof Rhodin (c)2021
där inget annat anges. allt material skyddat av upphovsrätt.

Bricksway Magazine nr 6 oktober

EUROPAS STÖRSTA LEGOUTSTÄLLNING

”Europas största utställning av byggnader gjorda av Lego klossar” är rubriken och här utlovas ”nästan 100 av de mest effektiva modellerna från Europa”. Bakom utställningen står Klossar Expo. ”Företaget organiserar Lego® byggnadsutställningar i Europa, som också inkluderar en enorm Lego® lek zon för barn och vuxna, och många andra attraktioner relaterade till Lego® klossar.” enligt deras egen hemsida. Företaget har säte i Polen. Bricksways reporter har besökt utställningen i Täby, Stockholm.

Louvren byggdes som ett kungligt palats i centrala Paris. Den centrala gårdsplanen, som domineras av Louvrepyramiden i glas, byggd 1988, är museets huvudentré. Louvren tillhör världens främsta konstmuseer både vad gäller storlek och samling. fakta wikipedia. Detta bygge imponerade!

Som erfaren besökare av Legoutställningar var här den största skillnaden avsaknaden av upphovsmännen till verken. Det mesta var i plexiglasmontrar. Jag började med att helt kort gå runt ett varv för att få en överblick. En tom butikslokaler i köpcentrat hade tagits i anspråk och ljuset i lokalen kom från dom upplysta montrarna eller de större objekten. Ingen information om vem som låg bakom ett visst bygge gjorde utställningen väldigt anonym. Endast en handfull av de, enligt reklamen hundra objekten, imponerade på mig. Kvaliteten på byggena spretade från högt till lågt. Många montrar täcktes av en platt yta av baseplates med lite utplacerade byggen på. Andelen officiella set var hög i förhållande till vad som utlovats.

MILLENNIUM FALCON – gjordes av 1,2 miljoner klossar, över 7 meter lång och 4 meter bred.

Att bygga stort kan skapa rubriker men är inte per automatik det samma som att det är bättre. Denna stora modell från Star Wars var enligt marknadsföringen deras, lite passande, Star attraction, huvudattraktion. Problemet med detta monsterbygge var att det inte fanns mer att se. Det var bara stort. Stora gråa ytor sporadiskt täckta av greebles, framträdande detaljer i syfte att göra stora ytor just intressanta. Samma ”misstag” återkom i flera andra byggen t.ex i ett om Sagan om ringen, där hundratals likadan minifigurer täckte typ all ledig yta i landskapet men utan tanke eller mening och bygget var stort och enformigt.

Till höger LEGO CITY. Bland licensierade tema fanns två montrar med Peppa Pig, Minecraft och en med Paw Patrol.

Det som var bra med utställningen var belysningen, som gjorde byggena framträdande. En del montrar var interaktiva så till vida att besökaren genom en knapptryckning aktiverade en belysning i modellen eller en rörelse. Rörelse var det i världens största pariserhjul, 4 meter högt, driven av power functions motorer. Skapelsen var imponerande i sin detaljrikedom och hjulet byggt av technicbitar rörde sig till en början majestätiskt. Precis när jag skulle filma började hela konstruktionen vobbla och svänga okontrollerat från sida till sida innan den stannade. Efter ca en minuts paus startade det hela igen och proceduren upprepades.

Från utsidan var det omöjligt att få en skymt av utställningen.

Företaget har totalt fyra mobila utställningar varav denna i Stockholm precis förlängdes till den 7:e november. Under restriktionstiden tilläts ett mindre antal besökare i en timme åt gången. När jag var där var det släppt, och Fun Park, lekhörnan hade precis öppnat. Jag besökte utställningen av nyfikenhet och kommer inte att betygsätta den i varken siffror eller solar. Dom barn som var där samtidigt som jag verkade i alla fall nöjda.

LEGO SKETCHES

Lego mosaik har blivit en populär gren (som sorteras under Sculptures på Bricklink). Att kunna hänga Lego på väggen är ett smart sätt att fortsätta fylla hemmet med byggen även efter att hyllorna är fullproppade. En ”lillebror” till mosaik är Brick Sketches som såg dagens ljus 2020 med fyra set.

Av första vågen var två licensierade från Star Wars och två från DC, varav en var denna, The Joker. setet innehåller 170 bitar och kan hängas eller ställas med hjälp av ett stöd som byggs i technic. Skillnaden mot mosaik är att Brick Sketches byggs i 3D och erbjuder helt andra byggtekniker och bitar än platt mosaik. Konstformen av just 3D att hänga på väggen kallas relief och kommer från latinets relevo, att resa sig, bild eller mönster som skapats genom upphöjningar i en plan yta.

LEGO SOM FDC/FRIMÄRKE

I Danmark förärades LEGO med egna frimärke med utgivning den 2016-01-02. Samtidigt gjordes också en samlarversion som första dagsbrev med legostämpel. I samband med köp på en Legomässa delades också postern enligt ovan ut.
Läs också om ett gigantiskt frimärke byggt helt i Lego.

MÅNADENS BLÅLJUS

Foto/bygge; Jesper Rydhög

Här är en rejäl tankbil som har 12.000 l vatten. Baserad på Fire Command Unit 60282 från i år. En ombygd modell kallas för MOD, modified.

MÅNADENS SPEED CHAMPION

Porsche 918 Spyder 146 Parts, 1 Minifigure från 2015. Denna modell ingår i första utgivningen av sju modeller i serien Speed Champions. Till idag finns hela 50 set utgivna, varav flera innehåller två eller fler bilar. Just denna Porsche 918 Spyder är speciell, då den är den första utgivna modell som är en cabriolet.

ART PRINT MONTERING

Lego figurer är trevliga inte bara i plast utan även som konst. I omgångar producerar Lego fina bilder tryckta på kraftigt papper, Art print.

Ett passande standardmått på ramar är 30×40 cm. För att centrera bilderna utan att limma skär jag ut hörn på styv kartong. Kartongen har jag köpt hos min lokala bokandlare.

NYHET: MÅNADENS MINIFIGUR

Från set 76157, år 2020.

Gal Gadot (f1985) spelar Diana Prince, alias Wonder Woman i filmen WW84 (Wonder Woman 1984) från 2020. Hon bär ”Asteria’s golden armour”. Amasonerna använde alla sina rustningar för att smida denna, en enda rustning, stark nog att stå emot människornas vrede, och Asteria, Amasonernas modigaste krigare, offrade sig själv för att rädda sina medsystrar. (fakta imdb.com)

MÅNADENS TECHNIC

Månadens Technicmodell, Buggy set nr 42101 tillhör gruppen Off road modeller. Den släpptes januari 2020 och består av 117 bitar. Den har fungerande styrning och fjädring. En Dune buggy, eller möjligtvis sandrail, är byggd med breda däck för att kunna köra i sand utan att köra fast. Den är ofta öppen och är en modifiering av en befintlig bil eller ett eget bygge. (fakta Wikipedia)

Följ Bricksway på Facebook.

Ansvarig utgivare samt text och foto: Per-Olof Rhodin (c)2021
där inget annat anges. allt material skyddat av upphovsrätt.

Bricksway Magazine september

Månadens Technicmodell är 6 x 6 All Terrain Tow Truck med nummer 42070. Modellen släpptes till Technics 40-årsjubileum 2017. Den är hela 63 cm lång, 26 cm hög och 20 cm bred.

Månadens Bonusmodell

Modellen ingår i serien Ideas, skapad av fans, utgiven av Lego. Denna är den tredje som ges ut som gåva vid köp från Lego (GWP). Sailboat Adventure.

LEGOs mångfald visas på utställning

Per-Olof visar några modeller från nu och då, Volkswagen T1 Camper Van (VW Bus)
set nr 10220 från 2011 och 1913 Cadillac set nr 390-2 från 1975. Foto: Ingela Rhodin.

Mitt namn är Per-Olof, 51 år, sjuksköterska och fotograf. Jag har varit aktiv som vuxen Legoentusiast, även kallat AFOL (Adult fan of LEGO) sedan 2006. Just nu pågår en separatutställning under Projekt Bricksway som omfamnar valda delar av Legos spännande historia. Det omfattar över 50 officiella modeller inom olika populära tema såsom City, Friends och Technic. Licensierade temat Star Wars har en särställning inom Lego och här visas utöver Legobyggen även officiella inramade Lego-filmposters. Utställningen fördjupas av ett antal bilder från verkligheten, som ligger till grund för Legomodellerna. Detta är ett projekt kallat ”Real Bricks”, med dokumentärfotografier. Bricksway är ett entusiastprojekt, startat 2015 som en hemsida med intressanta reportage. Bricksway vill inspirera till eget byggande och sprida kunskap om Legos historia. Se mer om utställningen i Jakobsberg.

Månadens STAR WARS

A-wing Starfighter 75003 från 2013.

En nyligen publicerad artikel på Brickset jämför storlek mellan legomodellerna i Star Wars med originalen i filmvärlden omräknat till minifigurskala. En A-wing Starfighter anges i verklig storlek vara 6,9 meter lång. Omräknat blir det 16,68 cm i minifigskala. Denna version är då lite större men snyggt detaljerad. Exakt rätt i storlek är version 6207 från 2006 med 17 cm. Totalt har 7 versioner släppts som boxade set och en UCS av A-wing Interceptor. fler bilder här.

Han sökte till LEGO MASTERS SVERIGE säsong 2

Lördagen den 28/8 startade andra säsongen av Lego Masters Sverige på TV4. William var på castingen.

William Boyde heter jag o är 24 år, o ska snart bli farsa. Men ännu läggs de pengar o tid på Lego, vilket är den stora hobbyn ut över jobbet som är o bygga de med men med trä, betong, o ibland plast med. Jag är snickare, o nu letar vi hus. Inte bara för vi ska få en liten, kravet är också att legot ska ha bra med plats. Jag sökte till Lego masters för när jag satt o såg säsong 1, att där skulle jag kunna platsa, inte blev de bättre av att alla sa varför är inte du med. Vann även Mekkas master bulider tävling o tänkte att ja men då kanske man har de som krävs. Så jag intalade mig själv att, till nästa år måste jag j all fall söka!

Mina förväntningar på utmaningen när jag tagit mig till castingen var rätt stora, första gången o visste varken vad vi skulle bygga eller med vem. Fram till några dagar innan då jag blev ihopparad med en som heter Magnus. Vi fick också en hint om att vi skulle bygga något runt, o kunde vara bra o öva på. Trodde att man skulle få de lite som i tv, men där blev de tvärtom. Mer som att ta fram lådan med löslegot sen man var barn o börja skapa något. Jag fick med min tjej o vi flög upp en dag innan, ville vara i tid, kunna hitta på något mer när vi ändå var där uppe i huvudstaden. Samling kl. 7-8 där vi var tvungna att göra negativa Coronatest. Vilket funkade utmärkt o alla kom in som vi skulle.

Väl inne började man känna igen fler o fler, några har man handlat av o vissa för deras byggen. Vår första utmaning var att bygga något personligt från set: 31102. För min del blev de en kobra. Jag har ett så fult ärr på benet vilket jag vill täcka med just en kobra. Vill påminnas att vi hade 30 minuter på oss så man låser sig rätt snabbt vid vad man ska få till. Jag blev nöjd!

Utmaning två! Nu hade de lättat lite o man var inte lika nervös. Vi skulle bygga något runt, men vad kan de vara. En väg eller något runt hus.. icke, dem tre alternativen vi fick var en Uggla, krokodil eller en gris. De var inte en ända av oss som tog gris. Men jag o Magnus tog krokodilen. 2 timmar o 30 minuter. Detta fixar vi. Jag tog huvudet o Magnus svans så möts vi på kroppen. Till sist täcker vi med grönt så den blir enfärgad. Tiden sprang ifrån oss.. man ser att de är en krokodil men blev rätt klumpig i mitt tycke, vi han heller inte sätta alla gröna bitar så vissa delar var fortfarande flerfärgade. Utmaning 3 blev med en ny panter, detta bygget var på 4 timmar o 30 minuter. Här byggde vi ett träd med 4a olika säsonger. Vår, sommar, höst, vinter. Vilket jag blev mer nöjd med. Jag kom som sagt inte med, men skam den som ger sig. Men legot har jag inte lagt av med på grund av detta. Jag krigar på, just nu med nerpackning av allt för att förbereda flytt. O planerar brett för min blivande stad. Vill ni följa mina byggen finns jag på Instagram med namnet: Bricks_By_Boyka
Text/bild William Boyde

Reportage om casting första säsongen!

Månadens Friendsmodell

Modellen är försedd med en extra kraftig bottenplatta inför utställningen i Stockholm.

Heartlake High 41005 Year Released: 2013
Item Consists Of 474 Parts, 3 Minifigures.

Månadens Retromodell

6396 International Jetport

Flygplatsen 6396 International Jetport lanserades av Lego 1990 och består 463 bitar, ett för tiden väldigt stort set. Modellen består av en terminalbyggnad, en helikopter, ett flygplan, bagagevagn, landningsbana och inte mindre än 8 minifigurer. Dessa består i sin tur av en Pilot, två Flygplatsarbetare, en helikopterförare, två passagerare och en polis. Byggnaden är en lagom stor terminal med två gate-ingångar. Bagageband, flygtabell och säkerhetskontroll väntar dig när du går in.

Modellen är en värdig efterföljare till den klassiska gula flygplatsen 6392 från 1985. Den ärver också en hel del likheter från sin föregångare i form av design och layout men nu har vi fått lite mer medelhavskänsla i form av stora panoramafönster (nya för året) och ett prydligt palmträd. Ytterligare en förändring är landningsbanan där vägen är breddad med hela 4 studs. Men det som är kanske det mest utmärkande med detta setet är det imponerande kontrolltornet. De ”nya” stora vinklade fönsterpanelbitarna i färgen trans-blue ger det ett snyggt och mäktigt intryck med total överblick över hela flygplatsen. Jag tycker det är ett väldigt fint set från Legos guldålder, fina figurer, ypperlig design och högt lekvärde. Här får du allt du kan önska från ett flygplats-set, ett flygplan och en helikopter att swoscha omkring med plus en liten bil att köra med. En hyfsat stor byggnad med vänthall, torn och terrass att leka med dina figurer i. Men framför allt den väl tilltagna landningsbanan gör setet till en imponerande pjäs som bjuder in till många roliga lektimmar. Se full recension här.
Text/bild: Martin Blad.

Månadens Blåljusmodell

Idag har jag försökt att bygga Halmstads Räddningstjänst. Vattendykar/Räddningsfordon Rakel nr 255-1060. Och tog lite info av Lego city set Ambulance nr 4431. För att kunna göra den här bilen. Eller göra den så lik som möjligt.
Text/bild: Jesper Rydhög.

LEGO+ADIDAS=SANT

Ett lekfullt LEGO klossmönster lyfter fram samarbetet och WIND.RDY skyddar i hårt väder.

En ikon inom sportkläder och en ikon inom lek har gått samman för att skapa en kollektion adidas x Classic LEGO® för barn och vuxna. Samarbetet innebär både skor och kläder. LEGO har tillverkat kläder under namnet LEGO WEAR sedan tidigare. Fler bilder här.

Följ Bricksway på Facebook.

Ansvarig utgivare samt text och foto: Per-Olof Rhodin (c)2021
där inget annat anges. allt material skyddat av upphovsrätt.

Bricksway Magazine juni

LEg GOdt

En glädjefull mosaik blir till i vänners lag, med färger och bitar som finns hemma!

I en stressad tid som vår är det viktigt att påminnas om vad LEGO står för. På engelska översätter man det till ”play well”. Vuxna AFOLs matas med information, sann eller rykten, om kommande releaser i ungefär samma takt som aktuella set faktiskt släpps på marknaden. Det som kommer ut till försäljning kan på detta viset redan kännas gammalt. Tanken är redan ett halvår framåt, på det som det diskuteras och spekuleras om på nätet. När LEGO snidades och svarvades för hand i trä i snickeriet var det ett annat tempo i världen. Ett långsamt informationstempo. Mycket har hänt sedan dess och redan på åttiotalet hörde jag talas om begreppet mediabrus. Så stanna upp, fundera över hur du förhåller dig till LEGOs grundidé om, fritt översatt, lekglädje på ett hållbart och rättvist sätt. Som när jag var barn, bygg något nytt av bitar du redan har. Väga vägra köphysteri…

ETT MONSTERBYGGE!

T-rex Rampage kom 2019 och består av 3096 bitar och 6 minifigurer.

Första filmen av något nytt är alltid speciellt. Ofta får efterföljaren dålig kritik men om trean blir bra är trilogin räddad. Den tekniska utvecklingen går framåt och första filmen kan efter några/något år kännas enkel i sin teknik. Den är däremot fortfarande alltid först och det ger den en hedersplats. Brister i teknik blir förlåtet och den och kommer åldras med charm. Jag minns Jurassic Park från 1993  just så, banbrytande och lite läskig. Okända människor med varierande egenskaper och bakgrund sammanförda i ett begränsat utrymme under stark press. Deras personligheter ger oss en relation till var och en av dem. I Legosetet T-rex rampage har var och en av de sex karaktärerna fått var sitt utrymme i bygget, som speglar deras personlighet och plats i filmen. Minifigurerna och skådespelarna är Alan Grant/Sam Neill, Dennis Nedry/Wayne Knight, Ellie Sattler/Laura Dern, Ian Malcolm/Jeff Goldblum, John Hammond/Richard Attenborough, Ray Arnold/Samuel L. Jackson.

Fler bilder här.
Se också Jurassic World.

MÅNADENS TECHNIC

McLaren Senna GTR set nr 42123 från 2021 med 830 bitar. Listpris 649 kr.

Fler bilder här.

MÅNADENS STAR WARS

Scout Trooper Helmet set 75305 från 2021 med 471 bitar och listpris på 649 kr.

Andra vågens Helmets från Star Wars bjuder på denna och självaste Darth Vader! Ingår i satsningen riktad till vuxna.

MÅNADENS CITY

Sports Car set nr 60285 från 2021 85 bitar 1 minifigur listpris 129 kr.

Tycker det är kul att Speed Champions modellerna får plats i City! Älskar dessa 6-wide bilarna för sin detaljrikedom.

NYHET: MÅNADENS DUPLO

Här dubbelt av allt det roliga från set 10508 från 2013, 131 bitar och 3 Duplofigurer/set.

Fler bilder på Duplo Deluxe Train Set 10508.

Månadens blåljusMOC

Jesper har gjort en liten förbättring av Hishults Lastväxlare 255-8440 med några Technicbitar.
Foto: Jesper Rydhög.

MÅNADENS RETRO

Set 6349 Vacation House. Foto: Martin Blad.

Detta trevliga lilla semesterhus är från 1988 och innehåller så mycket som 193 bitar och två stycken minifugurer. Jag säger litet hus men med 80-talets mått mätt så är detta ett respektingivande bygge. Det tar upp ganska stor plats i legostaden, har en rejäl huvudbyggnad, en av de större från denna tid, och huserar på en fullstor baseplate 32×32. Men med dagens måttstock så är det såklart ett ganska sparsmakat bygge. 6349 känns som något av en naturlig uppföljare till det fantastiska och mycket populära huset 6374 Holiday Home från 1983. De delar ungefär samma färgskala och står framför allt på samma sorts baseplate, en grön platta med stenlagd uppfart som bara återfanns i dessa två set.

Läs och se fler bilder av Martin här.

Följ Bricksway på Facebook.

Ansvarig utgivare samt text och foto: Per-Olof Rhodin (c)2021
där inget annat anges. allt material skyddat av upphovsrätt.

Bricksway Magazine maj

Ideas är Legos entusiastprojekt där fans kan publicera sina bidrag och efter omröstning få dom producerade som officiellt Legoset med en provision. Länge har man sagt att det bästa är att undvika byggen som baseras på andras licensierade produkter. Senaste seten visar på motsatsen med Nalle Puh (2020) och 123 Sesam Street (2021). The Flintstones, set 21316 från 2019 innehåller 732 bitar och 4 minifigurer.

Fred och Wilma Flintstone, Barney och Betty Rubble. Dino blev aldrig officiell…

STAR WARS: MAY THE FOURTH BE WITH YOU!

Modellen programmeras och kan bland annat röra sig och utföra uppdrag.

Alla Star Wars fans ser fram emot högtiden som syftar på frasen May the force be with you, som infaller den 4e maj. Droid Commander set 75253 från 2019 i serien Boost blev aldrig någon hit som helhet, betyg 3 av 5 på Legos hemsida, men denna R2-D2 version är riktigt snygg. Just R2-D2 är ju högaktuell med tanke på att nyreleasen av UCS-versionen är årets nyhet. Den ser lovande ut och säkert något Bricksway kan återkomma med. Årets GWP i samband med MAY4th är Tatooine™ Homestead vid köp över 915 kr, om man t.ex. köper nya R2-D2 set nr 75308.

En utlovad kommande GWP, som i mina ögon är mer intressant, är en nyrelease av Midi-scale Imperial Star Destroyer. GWP betyder fritt översatt gåva på köpet, och när denna dyker upp får vi se. På bilden 8099 från 2010 med 423 bitar.

Månadens CITY

198 bitar och 3 minifigurer från 2021.

Fire Rescue Helicopter set nr 60281. Innehåller Projectile Launcher, Large Spring Shooter som kom året innan och helt nya Trans-Light Blue Projectile Arrow, Large Round End (Water). (främst i bild till vänster). Denna funktion blev min sons favorit och tanken är att man ska ”släcka” eldarna Trans-Orange Wave Rounded 1 x 4 with 2 Studs on Ends (Flame, Rock) vilka också är nya för året. Helikoptern kan precis lasta en bår med patient. Lekvärdet anser jag vara högt. Legos pris 399 kr.

SPEED CHAMPIONS

En enligt många ratad modell inom Speed Champions var Bugattin. Den fick senare en renässans när den kom som supercar i Technic. Själv gillade jag den från början och gjorde ett antal versioner i olika färger. Bugatti Chiron blå/vit version [MOD] och Bugatti Chiron svart version [MOD]

Månadens blåljusMOC

foto: Jesper Rydhög

Lego City, en blandning av två olika haveribilar. Ett eget bygga mixat av Halmstads- och Jönköpings flygplats haveribilar byggt av Jesper. En haveribil är en brandbil i första hand avsedd för släcknings- och räddningsarbeten vid flyghaverier.

Månadens RETROMODELL

Shell Tanker Truck är från tiden när lego var enkelt och bitarna alltid tryckta. Den här modellen består av 35 bitar och kom 1970. Set 621-2. (I Bricklinks system har denna modell en tilläggssiffra (-2) som visar att det finns en annan modell med samma nummer. Den modellen är Police Car som kom åtta år senare men fick tilläggsiffra (-1)).

Månadens TECHNIC

kompatibel i skala med LEGO® Technic™ 42093 Chevrolet Corvette ZR1.

Bil med fungerande styrning och V8-motor med kolvar. Fler bilder på Car Transporter 42098, där den ingår. Från 2019.

Ansvarig utgivare samt text och foto: Per-Olof Rhodin (c)2021
där inget annat anges. allt material skyddat av upphovsrätt.

Viktigt på riktigt!

Som blodgivare hjälper du till att rädda andra människors liv och hälsa. Bor du långt ifrån en blodgivarcentral kan du lämna blod på en mobil enhet som den här blodgivartrailern. I Sverige behövs i snitt en blodpåse i minuten, dygnet runt, året runt. Omkring 100 000 människor behöver få blod varje år. Blodet används till exempel vid cancerbehandlingar, förlossningar, olyckor och operationer. Blod kan inte ersättas på konstgjord väg och därför är blodgivarens insats livsviktig för många människor.

Själva blodgivningen tar mellan 5 och 10 minuter och hela besöket tar cirka 30-45 minuter.

I dag lever tusentals människor tack vare alla blodgivare. Som blodgivare hjälper du till att rädda människors liv.

Jag är blodgivare och blodgivarambassadör. Bricksway hjälper till att får fler att lämna blod genom marknadsföring vid våra event.

Text: Blodgivarcentralerna

Foto: Per-Olof Rhodin (c)2019

Storleken har betydelse…

Den 4:e oktober var det Trippel Force Friday och den stora releasen var utan tvekan Imperial Star Destroyer UCS, (Ultimate Collector Series). Setnumret är 75252 och listpriset är 7299 kr och innehåller 4776 bitar och två minifigurer, Imperial Officer och Imperial Crewmember. Under tiden delar jag i stället en bild av betydligt mer beskedliga
Midi-Scale Imperial Star Destroyer. Setnumret är 8099 och innehåller 423 bitar med release 2010.

Mars nästa! ”Let´s go”

När blickarna riktas mot rymden med anledning av månlandningens jubileum passar Lego också på att titta lite längre bort, mot den ”röda planeten” Mars. Lego Citys temaspår är en omfattande serie av rymdstationer, fordon och farkoster för att ta oss 225 miljoner kilometer bort.
Produkterna är ett direkt resultat av samarbetet med NASA, där Legos designers tittat på prototyper för framtidens Marsresor.
NASA; National Aeronautics and Space Administration, är USA:s federala myndighet för luft- och rymdfart. NASA grundades 1958 som en direkt följd av Sovjetunionens uppskjutning av Sputnik 1 enligt Wikipedia.
Precis som med tidigare temaspåret Djungeltema samarbetar Lego även med National Geographic. Personligen gillar jag att serien fokuserar på globalt samarbete och nyfikenhet/upptäckarglädje. Let’s Go!

Rymdfärjan får av NASA en uppgradering och det tidigare skrotade konceptet får en ny chans verkar det som. Legos version känns oproportionerligt kort, jämfört med NASAs tidigare befintliga, så jag modifierade min. Jag förlängde den med 4 studs på mitten, markerat med rött på stickan och kom då upp i längden 26,7 cm i förhållande till oförändrade vingbredden på 21,9 cm. Eventuellt kan den göras ännu längre.

Med setet 60226 från 2019 på 262 bitar medföljer två minifigurer. En man i flygardräkt och en kvinna i rymddräkt, båda med Marsspecifika tryck. En helt ny bit är flygarhjälmen designad för rymdresor och med svart tryck i nacken. Setet innehåller också en drönare, en transportmodul och ett obemannat fordon för att utforska den nya planeten.

Text och foto: Per-Olof Rhodin (c)2019

Star Wars Day, May the 4th!

Fjärde maj är bland Star Wars fans känd som ”May the 4th be with you” och syftar på uttrycket ”må kraften (the force) vara med dig” och firas som internationella Star Wars dagen. Lego, som varit ”kompis” med Geroge Lucas i precis 20 år i år passar på att släppa ett efterlängtat set igen. Det är en omarbetad nyproduktion av rebellernas blockadbrytare Tantive IV som ursprungligen släpptes 2009 med setnumret 10198 och med fem minifigurer. Många hade dock hoppats på en rerelease av den stora UCS (ultimate collector series) versionen 10019 från 2001 men så blir det alltså inte. I stället får vi glädjas åt 75244 med en ny klänning till Leia och en helt ny figur i SW-världen, nämligen Bail Organa.

Tantive IV som sådant är episkt i sammanhanget och är det sista vi ser i filmen Rogue One från 2016 och det första i A New Hope från 1977. Jyn Erso tillsammans med sina rebellvänner lyckas stjäla hårddisken med avgörande ritningar till dödsstjärnan och sända filerna från arkivtornet i Skariff till rebellerna. Överföringen tas emot av Profundity som är en av rebellernas stjärnkryssare under befäl av amiral Raddus. Stjärnkryssaren bordas dock av Darth Vader i ett försök att återta den mottagna informationen. Samtidigt utplånas hela Skariff i en attack från dödsstjärnan och alla rebeller som kämpat för att stjäla informationen dödas i ett enda slag. Ombord på Profundity kan en liten grupp rebellsoldater rädda sig ombord på Tantive IV, som dockat med Profundity och överlämna ritningarna till prinsessan Leia Organa. I sista stund släpper man dockningen och flyr i överljushastighet ombord på blockadbrytaren.

Darth Vaders flaggskepp, Devastatorn, följer efter dem och när korvetten lämnar hyperspace, är Devastatorn inte långt efter. Chanslösa mot stjärnkryssaren bordar Darth Vader skeppet och med sina stormtroopersoldater dödar de sig fram förbi tappra besättningsmän tills de når fram till kapten Antilles, som gör tappert motstånd. Raymus Antilles är en trogen befälhavare för Senator Bail Organa från Alderaan och flyger deras diplomater över galaxen. Antilles är lojal in i döden mot prinsessan Leia och köper henne därigenom dyrbar tid. Dart Vader stryper Antilles på plats och kastar sedan hans livlösa kropp åt sidan när han misslyckats få ur honom var ritningarna till dödsstjärnan finns. Ett nytt hopp har därmed tänts bland rebellerna.

Se fler bilder på Tantive IV 10198

Text och bild: copyright Per-Olof Rhodin 2019.

Emmet på allas läppar…

Första filmen The Lego Movie lämnade djupa avtryck efter sig. Legominifigurerna Eva och Sven på resa i landet med ursprung i Eskilstuna kom till sambon och mig på besök i legostaden Sjöholma, en dag i början av mars 2014. Sjöholma har fått sitt namn av Sjöhultet och Stockholm efter våra ursprung. Så här upplevde Eva och Sven sitt besök, i kölvattnet av The Lego Movie, där de själva berättar; Sjöholma är en stad under uppbyggnad så vi, Eva och Sven, fick genast ta i med grovarbete för att gjuta grunden till ett CC-hus. Vi fick låna spadar, varselvästar, och Sven en ”Maersk Blue” hjälm. Våra handledare på bygget är bröderna Emmet & Emmet och vi tycker vi har sett dem förut, kanske på en filmaffisch

Efter hårt arbete står nu bottenvåningen klar. Jag var lite orolig för Sven ett tag, där han stod uppkliven i fönsterkarmen, men allt gick bra, säger Eva.
Som nu syns tydligt är det bygget av Winter Village Bakery 10216 från år 2010 i en MOCad form som växer fram.

I dag fick vi hålla oss på behörigt avstånd när den största kranbil jag sett kom för att lyfta upp gavlarna till takvåningen. Det var till och med så att Emmet och Emmet fick hålla sig undan när proffsen på kranbilen jobbade.

I dag dök det upp en märklig gubbe som började tjafsa om bygglov och grejer. Han verkade alldeles snurrig och började prata om limmade bitar, har ni hört så tokigt. Han blev riktigt otrevlig och hytte med näven åt oss. Evas lugna bemötande och glada leende vände dock situationen till det bästa.

kram Eva och Sven.

Text och foto: Per-Olof Rhodin 2014.
upphovsrätten tillhör upphovsmannen, även där detta inte specificeras.