Må kraften vara med dig!

_DSC7566

Den 4:e maj är det internationella Star Wars dagen. Att det är just detta datum är en ordlek med engelskans May som betyder både må och maj samt fourth, den fjärde, som syftar på the force, kraften. C-3PO till Han Solo som återser General Leia Organa på Takodana för första gången; – It is I, C-3PO. You probably don’t recognise me because of the red arm.

May the Force be with you!

Lilla LEGOfotoskolan del 2.

Med glädjen som drivkraft presenterar jag nu andra delen i min lilla fotoskola. Denna gången med temat bildlära, det vill säga med fokus på själva resultatet.
_dsc3734
För att visa att storleken på kameran har ringa betydelse är alla bilder i denna del fotograferade med min gamla kompaktkamera (utom just denna bild då). Ett glas är stativ och en bit brunpapp min studiobakgrund.

Först den formella biten om att äganderätten är upphovsmannens. Det betyder att både text och bild tillhör den som skrev och/eller fotograferade. I det här fallet att jag äger rätten till mina bilder/texter och omvänt att du har egenrätt till dina bilder. Detta är en tvingande lag om upphovsrätt och gäller alltid, om inget annat uttryckligen anges. Ibland kan du se ett litet (c) som betyder copyright.  Bilder utan detta märke har precis samma skydd som de med. Jag ser märkningen mer som en påminnelse om lagen.

Läs mer

Årsberättelse Bricksway 2015

IMG_5952w

Bricksway är mitt projekt för LEGO och andra spännande saker samlat under ett namn med start 2015. Det har blivit många spännande möten och inspirerande utställningar att besöka eller visa upp. Jag som grundat Bricksway heter Per-Olof Andersson och har som vuxen intresserat mig för LEGO i tio år. Namnet Bricksway har en avsiktlig internationell klang även om allt jag publicerar för närvarande är på svenska. Brick, som betyder tegelsten, har också en erkänd betydelse av LEGOkloss, och används som en synonym för plastbiten utan förväxling med företaget. Bricksway förklarar jag som ”min LEGOväg”.
Läs mer

Nyårslöfte. Ordning och reda!

IMG_8891
Känner du igen dig. Bruksanvisningar i en hög väller ut över bordet och precis den du letar efter verkar alltid finnas underst. Legos pedagogiska avdelning hälsar att de även fortsättningsvis kommer att göra låååånga bruksanvisningar där bygget växer fram sakta. Detta resulterar i bruksanvisningar i mängder. Jag började samla i plastfickor i pärmar som fort blev fulla och dessutom instabila då många bruks-anvisningar är små och bygger på tjockleken i pärmen, men bara i botten. Så här har jag löst problemet.
Läs mer

God Star Wars jul!

bricksway-jul
God Jul till både Star Warsare och Mugglare, Trollkarlar och Star Trekare

önskar den festliga Astromech-droiden från 2014 och

Per-Olof Andersson

Bricksways julklapp till er alla är en ny underavdelning inom Star Wars officiella set om LEGOs första, stundtals stapplande steg inom licenstemat, på den tiden alla minifigurer hade gula ansikten och händer. Införandet av ”fleshis” som hudfärg kom 2005 och blir en naturlig historisk milstolpe att göra en delning vid.

Se mer om 7262 TIE Fighter med flera gamla set i nya avdelningen.

Klicka på bilden för att förstora.

Star Wars + LEGO = Sant

P1460521
– Så mycket människor hade jag inte väntat mig, säger Jonas Hedlund om anstormningen när han klockan tio slår upp portarna till leksaksbutiken Toys r Us. Det är Star Wars-dag den 7:e november med specialerbjudande, och utanför Helsingborgsbutiken ringlar kön lång. Liknande rapporter kommer in från flera butiker runt om i hela landet. Star Wars och LEGO har en hög dragningskraft det vittnar alla de som kommit hit om och jag är en av de mer entusiastiska. Den eftertraktade belöningen för allt köande är fria Star Wars-gåvor och det gäller att vara vaken. När kvällen kom var allt slut. Läs mer

Full fart på Legoland!

IMG_8409w
Ett besök på Legoland kräver två dagar i anspråk, sägs det. Bricksway tar pulsen på en familj som varit där, för att kolla om det stämmer. Familjen Berling/Hardö från Örkelljunga har två barn, Elvira 7 år och Tage 8 år. Antagligen en väldigt representativ familj för att besvara frågan. Men låt oss börja från början. Efter en lång bilresa, färja och två broar kom vi vid sextiden på kvällen fram till Hotell Legoland. Där var det full fart direkt med massor av aktiviteter och på rummet fanns det LEGO att bygga med. Barnen spelade spel och hotellet arrangerade en byggtävling med monstertema. Den tävlingen vann vi, berättar pappa Anders, med stolthet i rösten. Priset var passande LEGOklossar.  Läs mer

May the fourth be with you!

DSCN2821Vi uppmärksammar den internationella Star Wars-dagen med ett besök på biblioteket i Visby. Där pågår en LEGOutställning med UCS-modeller av Gustav och Petter från Gotland, medlemmar i swebrick. UCS står för Ultimate Collector Series som är lite större samlarmodeller av Star Wars. På biblioteket mötte vi också en Mandalorian soldier och princess Leia Organa livs levande gestaltade av Jakob och Nadja.
Foto: Göran Andersson