Bricksway Magazine nr 6/7

Bioaktuella Indiana Jones

Med anledning av en ny, femte film, Indiana Jones and the Dial of Destiny, med världspremiären 30/6 passade Lego på att släppa några Legoset på temat. Närmare bestämt en omgjord (Flykten från den försvunna gravkammaren) och två nya (Guldikonens tempel) och (Stridsplansjakt, 420 kr). Den sistnämnda, på engelska, Fighter Plane Chase set nr 77012, innehåller 374 bitar och tre minifigurer. Handlingen tar vid där förra setet slutade kan man säga, Fighter Plane Attack 7198 från 2009. I filmen Indiana Jones and the Last Crusade från 1989 flyr Indiana Jones och pappa Henry Jones Sr i ett dubbeldäckat plan, jagade av två tyska stridsplan (set 7198). De i hastighet överlägsna stridsplanen hålls på avstånd då Jones’ plan har kulspruta baktill. Till sist kraschlandar de ändå men lyckas ”komma över” en bil i stället. Det är en vit sedan Citroën Légère Cabriolet från 1954 (set 77012). I en kapplöpning omöjlig att vinna mot flygplanen räddas de tillfälligt när de runt ett krön når fram till en tunnel och det närmsta flygplanet slår av sina vingar i tunnelöppningen. Vinglös kör flygplanet om Jones’ i tunnel för att vid mynningen explodera av sina skador.

Indiana, spelad av Harrison Ford lyckas precis manövrera bilen mellan vrakdelarna och kommer ut ur tunneln genom ett eldhav. Tunneln finns på riktigt och ligger i Cinto’s hill, Rodalquilargruvan (Nijar) Spanien. Ur askan i elden heter det, och knappt har Jones’ klarat sig när vägen sprängs framför dem och bilen kraschar ner i kratern. Till fots flyr de den sista biten ner till kusten och ser sig där besegrade och dödsdömda på den öppna stranden utan tillstymmelse till skydd. Det kvarvarande flygplanet kommer efter en gir in rakt emot dem och piloten är redo att öppna eld. Henry, spelad av Sean Connery ser först ut som han blivit galen när han med paraplyet i högsta hugg springer rakt emot det anfallande flygplanet. Ljudet från motorn blandas med Connerys tokiga ljud när han på flykt driver upp en flock om säkert hundra sjöfåglar som simultant lyfter. Hur farligt det är med fågelkollisioner har vi väl alla lärt näst efter att inte lämna tända ljus obevakade, och mycket riktigt förvandlas flygplanet till en ”Schweizisk ost” vid kollisionen med flocken. Vi får väl anta att det kommer fler Legoset i serien framöver.

Nyhet, Lego City Familjevilla och elbil 60398

2023. 462 delar totalt enligt lego. Pris 690 kr. Villa i traditionell stil. Lego satsar på City och lanserar också, fast i mycket modern stil, lägenhetshus och stadskärna. Att familjevillan har elbil är numera standard. När vi byggt färdigt villan, min son och jag, var jag nyfiken på alternativmodellerna, men fick snopet påminna mig om att det är exklusivt för Creatorhusen. Det nästa som slog mig var det olämpliga med fotbollsspel intill orangeriet. I vår legostad får det ske i trädgården bakom huset. Men ett orangeri ligger ju annars helt rätt i tiden. Huset är ytterst litet men väl genomtänkt och innehåller många delaljer. Sonen blev ju besviken direkt när det inte fanns någon väg att gå från huset till toaletten utan att man får gå ”utom”. Sådana krav kan man dock bara ställa på Creator Expert-husen. Att det är trångt får vi också leva med. Sedan länge är det designen vi betalar för, inte massa legoklossar. Bilen går t.ex bara med god vilja att få in i carporten… På bilden har jag placerat originalhuset på en vanlig baseplate, 32 wide (knoppar bred).

Genom att först bredda carporten till 8-wide till basplattans ena ytterkant kunde jag sedan smidigt flytta orangeriet till den andra ytterkanten. Genast ser det mycket bättre ut. Mycket är fasader idag och som vuxenbyggare ogillar jag att se rakt igenom ett hus. Här jag inför fotografeingen klippt till lite kartong som låg framme. visade sig bli lite smygraklam på köpet. Alla mina invängningar till trots är det en mycket användbar modell i en legostad. Originalstorleken är som regel föremål för egen utbyggnad och där finns ju något kreativt i det.

Månadens GWP

Disney 100 år, gåva vid köp.

Månadens Star Wars

Clone Commander Cody Helmet

Set nr 75350 från år 2023. 766 bitar. Star Wars The Clone Wars. Pris efter höjning 900 kr.

Att bygga en clonarmé

Att samla på Legoset kan snabbt bli en dyr och skrymmande historia. Minifigurer tar mindre plats men kan beroende på nivå bli lika dyrt, men behöver inte bli det. Själv samlar jag på (typ) allt Lego och har därför inte prioriterat att bygga några stora arméer. Jag är intresserad av Star Wars och vill samtidigt samla tillräckligt med minifigurer för att bygga lite fightscener från olika slag utan att det kostar en förmögenhet. Vill du samla till en hel armé? Tankesättet är det samma i båda fallen. Här är mina tankar och tips.
1. Köp direkt när något släpps men jämför priserna mellan olika ställen. tex 332nd Ahsoka’s Clone Trooper Battle Pack med fyra minifigurer skiftar mellan 206 till 260 kr i skrivande stund. Den som baserade en armé på t.ex. Armored Assault Tank 75283 från 2020 fick i jämförelse en clonsoldat i hela setet som då låg på runt 600 kr.
2. Köp på rea. Nästan allt Lego kommer på rea. Nackdelen är att du får vänta kanske både ett och två år och att du till och med kan missa hela affären för den går ur produktion.
3. Köp set och behåll minifigurerna du vill spara och sälj resten för att få igen en del av kostnaden. Vet att många gör detta för att finansiera sina samlingar.
4. Köp minifigurerna lösa. Högre styckpris men mindre besvär. Några köper ett set för bitarna och säljer därför av just minifigurerna.
Låt det ta tid. Jag har samlat i 15 år. Trist är att behöva sälja till underpris för att få mat på bordet!

332nd Ahsoka’s Clone Trooper Battle Pack

Legos gåva till oss samlare av minifigurer och armébyggare är just ”battle pack”. Många minifigurer och få antal legobitar i ett mindre, billigare set. Ahsoka blir ledare för ett gäng clonsoldater som heter 332:a kompaniet av 501:a Legionen. I Sverige använde vi inte uttrycket Legion men det beskrivs som större än ett regemente och bestod i romarriket av 4000-6000 soldater. Det motsvarar närmast en brigad i Sverige, vilket är den högsta organisatoriska indelningen med ca 5000 soldater.

Av två stycken askar 75359 har jag gjort en egen fjärdedels pluton (dvs en grupp) enligt verklig förlaga. Det kan så klart bara finnas en klonkapten Vaughn så jag börjar med honom längst till vänster. Han får en officerspistol. Sen gjorde jag en skyttegrupp bestående av två stidspar med jetpack. En får bli gruppbefäl och Vaughns närmsta man och sambandsansvarig. En i gruppen får ett kraftigare automatgevär och en får ett prickskyttegevär med stödben (båda ”moddade” från seten. Den sista clonen blir gruppens sjukvårdsman. En sjukvårdsman är en stridande soldat men med spetskompetens inom sjukvård.

Organisation i Sverige:
En pluton är en militär enhet bestående av fyra grupper, vanligtvis med 20-40 personer, och är en del av ett kompani.
Ett kompani är en militär enhet bestående av cirka 70 – 200 soldater.
Ett kompani är en underavdelning till en bataljon eller en brigad och består av mellan två och sju plutoner. Den som leder kompaniet är vanlig major eller kapten.
En bataljon är en militär enhet som består av 500-1 500 soldater.
En brigad är en militär enhet som består av cirka 5 000 soldater.

Mer om FIVE-O-FIRST LEGION

Nytt liv i Ninjago

Månadens minifigur(er) Thor Love and Thunder 2022.

Mäktige Thor (Natalie Portman) med hammaren Mjölnir och Thor (Chris Hemsworth) som svingar sin yxa Stormbreaker. Set 76207 och 76208 från år 2022. Mäktige Thor är Jane Foster, som i första filmen 2011 träffar Thor och inleder en relation som visar sig blir komplicerad. Hon har en viktig roll i uppföljaren från 2013 men sen dröjer det till 2019 och filmen Endgame innan vi får se henne igen. I Thor Love and Thunder 2022 uppnår, kan man säga, hon sin fulla potential (Ninjagoreferes) och blir Mäktige Thor. Natalie Portman är sen tidigare flitigt utgiven som legominifiguren Padme i Star Wars.

Jespers Blåljusbygge

Den ridande polisen. Eget bygge och foto av Jesper Rydhög. Fritt efter ett foto i lastbilskalendern för juni månad. Lastbilen kan transportera upp till sex hästar.

Nu har jag försökt att bygga upp en egen variant av en svensk Tullbil I Lego city variant.  Fast den här ska föreställa en Volkswagen amarok terrängbil med hundar i.Men oftast brukar Tullen användas vid hamnar  och på flygplatser. Dom ska kunna kontrollera så att inget smugglar in droger eller vapen och m.m. intill Landet och utomlands. Men själva formen av fordonet är tagen från Lego city set 60369. Jesper Rydhög.

Följ Bricksway på Facebook.

Ansvarig utgivare samt text och foto där inget annat anges:
Per-Olof Rhodin (c)2023.
allt material skyddat av upphovsrätt

Jesper Rydhög finns på Flickr.