Hej företagare/arrangör

Bricksway bygger utställningar i LEGO och erbjuder byggaktiviteter (så kallade klosshav) för alla åldrar. Sidan är full av reportage och hundratals egna foto. Jag är fotograf.

Bricksway gör också legomodeller på beställning. Jag innehar f-skatt.

Välkommen att kika runt på min hemsida. Särskilt intressant är kanske Sommarprojektet eller halvårsberättelsen.

bricksway(a)gmail.com

mvh Per-Olof Rhodin

Bricksway Magazine nr 9

Ahsoka ”räddar” Disney!

Länge har produktionsbolagen bakom action- och Sci-fi filmer jobbat för att attrahera även en kvinnlig publik. Långvariga actionscener och rafflande specialeffekter fick ge plats åt dialog och relationer. Filmerna tilltalar nu en bredare publik men det är en skör balansgång. Själv gillar jag att komma mina favoritkaraktärer under skinnet, att lära känna de på djupet. Samtidigt får det inte ske på bekostnad av handlingen. Krönikören Oscar Westerholm tycker tempot är för långsamt i Ahsoka och kallar de två första avsnitten för ”monotont berättande”. Från att Star Wars har varit en mansdominerad värld är det nu omvända roller med idel kvinnor i ledande roller, Baylan undantaget.

Streamingtjänsten Disney+ uppvisade höga tittarsiffror på första avsnittet av Ahsoka. När nu fjärde avsnittet sändes i onsdags höjs just det avsnittet till skyarna och kallas för det bästa avsnittet av alla Star Wars TV-serier. På IMDB ligger serien på betyget 9/10 just nu vilket både Star Wars-världen och Disney behöver efter ”sömnpillret” Obi Wan Kenobi. Kommande avsnitt nr fem lär visst vara ännu bättre och är planerat att sändas på bio i USA.

Serien har ett extraordinärt men realistiskt inslag. Vi har alltid drömt om att kunna göra superhopp i rymden om förutsättningarna är de rätta, genom svarta hål t.ex. Vi har redan lärt oss dra nytta av kända strömmar i haven och att flyga i medvind av jetvindar som kortar ner tiden och minskar bränsleförbrukningen för stora flygpan. Att kunna följa en väg mellan två galaxer är alltså en spännande tanke. I serien är resan till en annan galax central och förklaras möjlig med att följa hyperrymdvägar mellan galaxer. Dessa utnyttjar Purgillerna, stjärnvalarna till att färdas oändliga sträckor i sitt vandringsmönster.  

Handlingen följer ett ”standard Star Wars saga protokoll”. Hjälten får något, följer instruktionen, träffar/skaffar några vänner längs resan som sen kantas av massa utmaningar. Jämför första filmen från 1977, Luke finner ett meddelande, ger sig (om än motvilligt) ut på ett äventyr, träffar Han Solo och Chewbacka och alla håller på att dödas flera gånger i filmen. George Lucas var fascinerad av mytologi och religion och jobbade mer med historia än vetenskap, vilket visar sig i form av orimligheter som att höra ljud i rymden och gravitation i rymdskeppen. Ahsoka är skriven i samma anda vilket jag tycker är bra. Serien ”andas” så att säga Star Wars. Ahsoka finner i första avsnittet en artefakt, en värdefull karta som sägs leda till storamiral Thrawn. Andra vill också ha kartan och seriens första ljussvärdsfight äger rum.

Hennes närmsta partner roboten Huyang introduceras liksom hennes rymdskepp T-6 Jedi Shutle. Omständigheterna gör att Ahsoka ovilligt behöver ta hjälp av sin tidigare padawan Sabine Wren. Som en rebellisk tonåring går hon sin egen väg så till den milda grad att hon till och med jagas av stadens säkerhetstjänst. Här möter vi kapten Porter i sin E-wing Starfighter som försöker förmå henne att stanna. Avsnittet slutar med att artefakten stjäls från Sabine, som skadas på kuppen. I tredje avsnittet blir det fajt mellan Ahsoka i sin T-6 Fulcrum och supercoola Shin Hati i sin något udda Starfighter. Avslöjas görs också stora planer för ”nightsistern” Morgan Elsbeth.

Till utseendet är Shin Hati lik Ined Sinclair men med Wednesday Addam’s intensiv blick från samma serie. Hon blinkar inte alls då man valt att framställa henne sådan, intensiv, i Netflixserien Wednesday från 2022. Med skadat skepp landar Ahsoka i en glänta på planeten Seatos. Motståndarna är dem på spåren och i fjärde avsnitt blir Huyang anfallen vid skeppet men klarar sig. Fast beslutna att ta tillbaka artefakten (eller i värsta fall förstöra den) ger sig Ahsoka och Sabine (nu klädd i Mandalorisk rustning) ut på jakt. Det hela mynnar ut i en episk duell mellan Baylan Skoll och Ahsoka. Sabine ställs inför ett etiskt dilemma. Ska hon rädda sin kära Ezra eller förhindra att krig utbryter genom att förstöra kartan. Fortsättning i nästa avsnitt.

LEGObyggena;

Sättet Shin Hati placeras på i cockpit, nästan liggande, gav mig känslan av att skeppet var mycket litet, såsom Phantom II har en liggande figur och är mycket litet. Efter att ha byggt Shin Hati’s starfighter inser jag att det är riktigt stort, mycket större än jag trodde.  Jag kom också på under tiden jag byggde det att det är likheten med Pod-Racers ifrån filmen Det mörka hotet från 1999 som gör att jag tycker det känns lite udda.

E-wing Starfighter har så här långt blygsam skärmtid på totalt ca 60 sekunder. Verkar vara ett patrullskepp för en person och en astrodroid. I serien ser vi totalt två skepp som ”rycker ut” efter Sabine. Skeppen ser fina ut och jag hade gärna set E-wing Starfighter som en kommande UCS. Ungefär som A-wing starfighter som släpptes 2020.

Jespers ”blåljus”bygge

dessa bilder: Jesper Rydhög

Tjena tjena på er alla.  Man har nu försökt göra en egen variant av Assistancerkåren bärgningsbil och med lite Berra och Hans Hund Siri också med. Detta är då min egen lilla variant av en bärgningsbil i Lego city set modell moc.  Mvh Jesper.

Följ Bricksway på Facebook.

Ansvarig utgivare samt text och foto där inget annat anges:
Per-Olof Rhodin (c)2023.
allt material skyddat av upphovsrätt

Jesper Rydhög finns på Flickr.

Bricksway Magazine nr 8

Månadens Citymodell: Car Wash 60362

Car Wash 60362 från år 2023. 235 bitar och två minifigurer. 260 kr på LEGO-store.

Star Wars-tips!

Mervärde för Helmet Collection. Jag har nu börjat komplettera med minifigurerna till dessa, och får det då i samma stil som UCS:erna. Först ut the Mandalorian och Grogu från set 75363 och Commander Cody från set 75337.

Trevlig Creatormodell

Land Rover Classic Defender set 40650 med 146 delar och en minifigur. LEGO Exklusiv från 2023 för 190 kr. ”Fira 75-årsjubileet för Land Rover Series I genom att bygga denna fantastiska modell av en klassisk Defender.” skriver Lego på sin hemsida. Kul bygge!

Grusade förväntningar på Tatooine

Det som skulle bli en fantastisk berättelse om älskade karaktären Obi-Wan Kenobi och hans händelserika liv i en fristående film blev till grus i Disneys TV-serie med samma namn från 2022. Endast sex avsnitt blev det. Serien utspelar sig tio år efter filmen Star Wars -A New Hope från 1977. Jedin Obi-Wan har gått i exil och bosatt sig i en grotta på Tatooine. Där ska han samtidigt hålla ett öga på Luke Skywalker som gömts hos släktingar. Vi får se hur Kenobi lever i fattigdom och ensamhet. Ben Kenobi, som han kallar sig, förtränger sin jedikonst så väl att han lyckas glömma den. Ewan McGregor gör rollen som, förlåt, avdankad jedi, under större delen av TV-serien så otroligt bra att det är svårt att tro annat än att det är hans sanna natur.

I stället är det karismatiska skådespelerskan Moses Ingram som briljerar i serien i rollen som Reva Sevander/the Third Sister. Moses Ingram som egentligen heter Monique Denise Ingram (amerikanska) och har nominerats till en Emmy för The Queen’s Gambit. Jag tycker det är olyckligt att serien fick just namnet Obi-Wan Kenobi då det väcker höga förväntningar på just den karaktären. Serien handlar nästan mer om Reva Sevander i sin roll som Imperial Inquisitor, kallad Third sister. Serien Obi-Wan Kenobi fick betyget 7,1 av 10 på IMBb.com och på Moviezine beskrivs den som medelmåttig. Krönikören Oscar Westerholm kallar den för ”sömnpiller”. Disney har meddelat att serien läggs ner.

– Ni vet vilka vi är. Grand Inqusitor kliver myndigt ur Transport Scyte.

Inquisitors är en grupp som jagar överlevande jedi och lyder direkt under Darth Vader. De jagar också alla som är känsliga för kraften, som visar jedianlag. Kejsare Palpatine utfärdade som diktator ”Order 66”, att alla jedi skall dödas. Jeditemplet attackeras av clonsoldater ledda av Palpatins lärjunge Anakin. De få jedi som finns där försöker rädda undan lärlingarna, younglings, men är i hopplöst underläge mot 501:ste legionen. En lärling, Reva Sevander, överlever slakten genom att låtsas vara död. Anakin tar i anfallet ifrån henne allt. Utbildningen och klasskompisarna var hennes liv. Hon bestämmer sig för att hämnas och för att komma nära Anakin, sedermera Darth Vader, ansluter hon sig till Inquisitorerna. Driven av hämndlystnad blir hon en känslokall och effektiv Inquisitor med hunger för avancemang inom hierarkin. Väl medveten om att Obi-Wan Kenobi är det storvilt hon behöver fånga för att komma nära Dart Vader och sin hämnd lider hon av frustration i brist på framsteg. Detta förmedlas tydligt i Inquisitorernas öppningsscen där trion (som utöver henne består av Grand Inquisitor och femte brodern) jagar en obetydlig jedi.
– Varför jagar vi honom, han är ingen, säger hon klagande (där ingen i det här fallet betyder ingen betydelsefull jedi).

Reva skyr inga medel för att nå sitt mål på hämnd och låter kidnappa Princess Leia, tio år gammal. Unga Leia (Vivien Lyra Blair) gestaltas trovärdigt med både idérikedom och envishet (som i vuxen ålder kallas beslutsamhet). Revas plan lyckas och ringrostiga Ben Kenobi lockas fram ur sin grotta. Knappt klarar de sig undan Reva och hennes lejda mördare. Grand Inquisitorn, missnöjd med Revas myteri och egna agenda dödas kallblodigt av Reva. För Kenobi väntar en lång resa med att föra Leia tillbaka till sina adoptivföräldrar Organa. Sakta hittar han tillbaka till sina jedikrafter och möter oväntat hjälp från andra motståndsmän mot Imperiet. Genom ett nätverk av kontakter kallat ”passagen” ska de fly men Kenobi tvingas i stället möta Dart Vader i en uppgörelse.

Obi-Wan beskrivs som lika vis som mäster Yoda, lika kraftfull som master Windu och ändå är det något som skaver för Anakin med sin mästare.
– Jag är inte den jedi jag borde vara, säger Anakin vid ett tillfälle till Padmé (Natalie Portman) och syftar på insikten om dragningen till Sithläran. Obi-Wan tar på sig ansvaret för Anakins svek och övergång till den mörka sidan och ser sig själv som misslyckad. Tyngd av detta genom livet ber han igen i slutet av serien Anakin om förlåtelse för sitt misslyckande. Vader svarar då, ”Anakin är borta. Jag är det som finns kvar. Jag är inte ditt misslyckande, Obi-Wan. Du dödade inte Anakin Skywalker. Det gjorde jag.”

Ewan McGregor är i Star Wars världen inte en lysande stjärna precis. Han saknar här utstrålning och personlighet, något han visat mycket av i andra sammanhang. Som person skulle jag mer tänka mig honom som en arbetskompis eller granne, lite alldaglig alltså. McGregor efterträder folkkära Alec Guinness som spelar den äldre versionen av Kenobi. Samtidigt ”efterträder” han också Liam Neeson (som varit Kenobis jedimästare) i att träna Anakin. För McGregor blir det aldrig någon bra kemi gentemot Hayden Christensen (Anakin) i filmen Mörkrets hämnd från 2005. Mycket ansträngningar görs för att visa hur den snälla och omtänksam pojken Anakin förvandlas till det skoningslösa monstret Dart Vader. Konflikterna avlöser varandra när Anakin som vilsen lärling glider över mot den mörka sidan. I TV-serien, nu 13 år senare, får vi mer förståelse för saker från det förflutna i en tillbakablick , där Anakin visar stora brister i mognad.

I slutet får Kenobi en välförtjänt upprättelse (efter att ha varit vilsen i tio år) när han för första gången på eget initiativ ger sig ut på en resa. Hos familjen Lars blir Kenobi för första gången inviterad att hälsa på Luke och får leverera sin signatur-one-liner, ”Hello there”. Efter sig lämnar han pojken han lovat ha uppsyn över, i sin adoptivfamiljs trygga händer och ökar avståndet till familjen Lars. Propert klädd och med ryggen rak rider han rakt ut i vidderna på Tatooine och får där andekontakt med sin gamla avlidna mästare Qui-Gon Jinn.  ”Jag har alltid varit här, Obi-Wan. Du var bara inte mogen för att se det”, säger Qui-Gon lite faderligt och tillsammans ger de sig av på en (som det sägs) lång resa. Som i en klassisk slutscen i en Westernfilm rider Obi-Wan Kenobi ensam bort i oändligheten, mot nya okända äventyr. Det är precis här, när allting är som bäst upplagt för ett spännande äventyr med vår nyvunne favoritjedi som nästa serie bör heta just Obi-Wan Kenobi.

Batmobile: Batman vs. The Joker Chase 76224

Tim Burton’s Batman
Jokern har tryck på ryggen.

Jespers blåljus

Haveribrandbilen. Efter MOC vid 12 år.

Volvo valp TGB 11 terräng/Haveri/Räddningsbilen
Foto: Jesper Rydhög.

Följ Bricksway på Facebook.

Ansvarig utgivare samt text och foto där inget annat anges:
Per-Olof Rhodin (c)2023.
allt material skyddat av upphovsrätt

Jesper Rydhög finns på Flickr.

Bricksway Magazine nr 6/7

Bioaktuella Indiana Jones

Med anledning av en ny, femte film, Indiana Jones and the Dial of Destiny, med världspremiären 30/6 passade Lego på att släppa några Legoset på temat. Närmare bestämt en omgjord (Flykten från den försvunna gravkammaren) och två nya (Guldikonens tempel) och (Stridsplansjakt, 420 kr). Den sistnämnda, på engelska, Fighter Plane Chase set nr 77012, innehåller 374 bitar och tre minifigurer. Handlingen tar vid där förra setet slutade kan man säga, Fighter Plane Attack 7198 från 2009. I filmen Indiana Jones and the Last Crusade från 1989 flyr Indiana Jones och pappa Henry Jones Sr i ett dubbeldäckat plan, jagade av två tyska stridsplan (set 7198). De i hastighet överlägsna stridsplanen hålls på avstånd då Jones’ plan har kulspruta baktill. Till sist kraschlandar de ändå men lyckas ”komma över” en bil i stället. Det är en vit sedan Citroën Légère Cabriolet från 1954 (set 77012). I en kapplöpning omöjlig att vinna mot flygplanen räddas de tillfälligt när de runt ett krön når fram till en tunnel och det närmsta flygplanet slår av sina vingar i tunnelöppningen. Vinglös kör flygplanet om Jones’ i tunnel för att vid mynningen explodera av sina skador.

Indiana, spelad av Harrison Ford lyckas precis manövrera bilen mellan vrakdelarna och kommer ut ur tunneln genom ett eldhav. Tunneln finns på riktigt och ligger i Cinto’s hill, Rodalquilargruvan (Nijar) Spanien. Ur askan i elden heter det, och knappt har Jones’ klarat sig när vägen sprängs framför dem och bilen kraschar ner i kratern. Till fots flyr de den sista biten ner till kusten och ser sig där besegrade och dödsdömda på den öppna stranden utan tillstymmelse till skydd. Det kvarvarande flygplanet kommer efter en gir in rakt emot dem och piloten är redo att öppna eld. Henry, spelad av Sean Connery ser först ut som han blivit galen när han med paraplyet i högsta hugg springer rakt emot det anfallande flygplanet. Ljudet från motorn blandas med Connerys tokiga ljud när han på flykt driver upp en flock om säkert hundra sjöfåglar som simultant lyfter. Hur farligt det är med fågelkollisioner har vi väl alla lärt näst efter att inte lämna tända ljus obevakade, och mycket riktigt förvandlas flygplanet till en ”Schweizisk ost” vid kollisionen med flocken. Vi får väl anta att det kommer fler Legoset i serien framöver.

Nyhet, Lego City Familjevilla och elbil 60398

2023. 462 delar totalt enligt lego. Pris 690 kr. Villa i traditionell stil. Lego satsar på City och lanserar också, fast i mycket modern stil, lägenhetshus och stadskärna. Att familjevillan har elbil är numera standard. När vi byggt färdigt villan, min son och jag, var jag nyfiken på alternativmodellerna, men fick snopet påminna mig om att det är exklusivt för Creatorhusen. Det nästa som slog mig var det olämpliga med fotbollsspel intill orangeriet. I vår legostad får det ske i trädgården bakom huset. Men ett orangeri ligger ju annars helt rätt i tiden. Huset är ytterst litet men väl genomtänkt och innehåller många delaljer. Sonen blev ju besviken direkt när det inte fanns någon väg att gå från huset till toaletten utan att man får gå ”utom”. Sådana krav kan man dock bara ställa på Creator Expert-husen. Att det är trångt får vi också leva med. Sedan länge är det designen vi betalar för, inte massa legoklossar. Bilen går t.ex bara med god vilja att få in i carporten… På bilden har jag placerat originalhuset på en vanlig baseplate, 32 wide (knoppar bred).

Genom att först bredda carporten till 8-wide till basplattans ena ytterkant kunde jag sedan smidigt flytta orangeriet till den andra ytterkanten. Genast ser det mycket bättre ut. Mycket är fasader idag och som vuxenbyggare ogillar jag att se rakt igenom ett hus. Här jag inför fotografeingen klippt till lite kartong som låg framme. visade sig bli lite smygraklam på köpet. Alla mina invängningar till trots är det en mycket användbar modell i en legostad. Originalstorleken är som regel föremål för egen utbyggnad och där finns ju något kreativt i det.

Månadens GWP

Disney 100 år, gåva vid köp.

Månadens Star Wars

Clone Commander Cody Helmet

Set nr 75350 från år 2023. 766 bitar. Star Wars The Clone Wars. Pris efter höjning 900 kr.

Att bygga en clonarmé

Att samla på Legoset kan snabbt bli en dyr och skrymmande historia. Minifigurer tar mindre plats men kan beroende på nivå bli lika dyrt, men behöver inte bli det. Själv samlar jag på (typ) allt Lego och har därför inte prioriterat att bygga några stora arméer. Jag är intresserad av Star Wars och vill samtidigt samla tillräckligt med minifigurer för att bygga lite fightscener från olika slag utan att det kostar en förmögenhet. Vill du samla till en hel armé? Tankesättet är det samma i båda fallen. Här är mina tankar och tips.
1. Köp direkt när något släpps men jämför priserna mellan olika ställen. tex 332nd Ahsoka’s Clone Trooper Battle Pack med fyra minifigurer skiftar mellan 206 till 260 kr i skrivande stund. Den som baserade en armé på t.ex. Armored Assault Tank 75283 från 2020 fick i jämförelse en clonsoldat i hela setet som då låg på runt 600 kr.
2. Köp på rea. Nästan allt Lego kommer på rea. Nackdelen är att du får vänta kanske både ett och två år och att du till och med kan missa hela affären för den går ur produktion.
3. Köp set och behåll minifigurerna du vill spara och sälj resten för att få igen en del av kostnaden. Vet att många gör detta för att finansiera sina samlingar.
4. Köp minifigurerna lösa. Högre styckpris men mindre besvär. Några köper ett set för bitarna och säljer därför av just minifigurerna.
Låt det ta tid. Jag har samlat i 15 år. Trist är att behöva sälja till underpris för att få mat på bordet!

332nd Ahsoka’s Clone Trooper Battle Pack

Legos gåva till oss samlare av minifigurer och armébyggare är just ”battle pack”. Många minifigurer och få antal legobitar i ett mindre, billigare set. Ahsoka blir ledare för ett gäng clonsoldater som heter 332:a kompaniet av 501:a Legionen. I Sverige använde vi inte uttrycket Legion men det beskrivs som större än ett regemente och bestod i romarriket av 4000-6000 soldater. Det motsvarar närmast en brigad i Sverige, vilket är den högsta organisatoriska indelningen med ca 5000 soldater.

Av två stycken askar 75359 har jag gjort en egen fjärdedels pluton (dvs en grupp) enligt verklig förlaga. Det kan så klart bara finnas en klonkapten Vaughn så jag börjar med honom längst till vänster. Han får en officerspistol. Sen gjorde jag en skyttegrupp bestående av två stidspar med jetpack. En får bli gruppbefäl och Vaughns närmsta man och sambandsansvarig. En i gruppen får ett kraftigare automatgevär och en får ett prickskyttegevär med stödben (båda ”moddade” från seten. Den sista clonen blir gruppens sjukvårdsman. En sjukvårdsman är en stridande soldat men med spetskompetens inom sjukvård.

Organisation i Sverige:
En pluton är en militär enhet bestående av fyra grupper, vanligtvis med 20-40 personer, och är en del av ett kompani.
Ett kompani är en militär enhet bestående av cirka 70 – 200 soldater.
Ett kompani är en underavdelning till en bataljon eller en brigad och består av mellan två och sju plutoner. Den som leder kompaniet är vanlig major eller kapten.
En bataljon är en militär enhet som består av 500-1 500 soldater.
En brigad är en militär enhet som består av cirka 5 000 soldater.

Mer om FIVE-O-FIRST LEGION

Nytt liv i Ninjago

Månadens minifigur(er) Thor Love and Thunder 2022.

Mäktige Thor (Natalie Portman) med hammaren Mjölnir och Thor (Chris Hemsworth) som svingar sin yxa Stormbreaker. Set 76207 och 76208 från år 2022. Mäktige Thor är Jane Foster, som i första filmen 2011 träffar Thor och inleder en relation som visar sig blir komplicerad. Hon har en viktig roll i uppföljaren från 2013 men sen dröjer det till 2019 och filmen Endgame innan vi får se henne igen. I Thor Love and Thunder 2022 uppnår, kan man säga, hon sin fulla potential (Ninjagoreferes) och blir Mäktige Thor. Natalie Portman är sen tidigare flitigt utgiven som legominifiguren Padme i Star Wars.

Jespers Blåljusbygge

Den ridande polisen. Eget bygge och foto av Jesper Rydhög. Fritt efter ett foto i lastbilskalendern för juni månad. Lastbilen kan transportera upp till sex hästar.

Nu har jag försökt att bygga upp en egen variant av en svensk Tullbil I Lego city variant.  Fast den här ska föreställa en Volkswagen amarok terrängbil med hundar i.Men oftast brukar Tullen användas vid hamnar  och på flygplatser. Dom ska kunna kontrollera så att inget smugglar in droger eller vapen och m.m. intill Landet och utomlands. Men själva formen av fordonet är tagen från Lego city set 60369. Jesper Rydhög.

Följ Bricksway på Facebook.

Ansvarig utgivare samt text och foto där inget annat anges:
Per-Olof Rhodin (c)2023.
allt material skyddat av upphovsrätt

Jesper Rydhög finns på Flickr.

Sommarprojektet

Under fyra söndagar i Juli 2023 förvandlas Kronohäktet till en kreativ byggstuga med LEGO. Kom och bygg med över 100 kg LEGO och över 100 liter DUPLO i Ängelholm. Söndagen den 2/7 var det premiär och Kronohäktet fylldes med förväntansfulla barn och föräldrar. Foto, Tingshuset: ”Per-Olof fotograf”, Ängelholm.

Det var mycket förberedelser innan bassängen kunde fyllas med Lego till ett HAV!

Inför sommarprojektet hade specialmåttade bitar sågats till av Sibirisk lärk för extra plats.

Dots heter en serie med minimosaik och bokstavsbygge av pyttesmå bitar.

Ett berg av Duplo för de minsta. Åldersgränsen är 3 år, bl.a då inbland av smålego kan förekomma.

Här skapas omfattande konstruktioner.

Här skapas mästerverk.

Ingela skyfflar bland 100 kg LEGO.

Dagens bygge!

Alla bilder: Per-Olof Rhodin (c)2023.
GDPR-säkrat.

Bricksway magazine nr 5

Varberg special!

Alla Varbergsbyggen av David Gustafsson och Rickard Stensby. Ett RealBricks-inslag.

Varbergs fästning. Innanför murarna.

Kallbadhuset i Varberg.

Societén Varberg.

Alla bilder är fotograferade i samband med utställningen Klossar i Varberg 2023.

Technic NASCAR® Next Gen Chevrolet Camaro ZL1

599 kr hos Lego. Set nummer 42153.

”Fungerande” V-8 motor. 672 bitar. Från 2023.

Månadens minifigur(er)

Collecteble Mini Figures. ”Fira 100 år av Disney filmer med LEGO 18 klassiska Disney karaktärer att samla.” LEGO S@H. Pris 50 kr/st. I skrivande stund slut på lagret. Här Prins John och Robin Hood, 50-årsjubilerande filmkaraktärer från 1973.

Jespers blåljusbygge

Uppskalad och moderniserad modell inspirerad av 485 Fire Truck från 1976 och stegbilen från set 374 Fire Station från 1978. Byggnaden är från set 60216 utgiven år 2019.

Månadens Retro

Classic town Car Repair Shop set 1966 från år 1985.

Setet består av 265 bitar och två minifigurer. Setet lär vara vanligt i Sverige men ovanligt utomlands.

Captain Rex™ Helmet.

klonkommendören för 501:a legionen. Helmet Collection, the Clone Wars. Från 2023.
849 kronor hos Lego och 854 bitar. Set nummer 75349.

Följ Bricksway på Facebook.

Ansvarig utgivare samt text och foto:
Per-Olof Rhodin (c)2023.
allt material skyddat av upphovsrätt

Jesper Rydhög finns på Flickr.

Bricksway Magazine 4

Chevrolet Camaro Z28 set nr 10304

Från 2022. Creator Expert. 1456 bitar med möjlighet till 3 olika färgvarianter och med tre olika nummerplåtar. Detta är A-versionen.

Modellen har många fina detaljer såsom raggartärningar i backspegeln och ett magasin i baksätet. Kan byggas som vanlig eller cabriolet.

Boken om Ferrari Daytona SP3, The sense of perfection. (749 kr)

Kapitel 1: Ett hållbart samarbete. Fritt översatt och sammanfattat.

Valet av vem som skulle bli projektansvarig gav sig själv. Personerna i Tecnicteamet har olika favoritområde, allt från bilar till entreprenadmaskiner. ”Att låta varje person jobba med det de älskar högst ger alltid det bästa resultatet har jag lärt mig.” ansvarig chefsdesiger blev Uwe Wabra, som älskar bilar. Daytoan är den fjärde Lego Technic Ultimata sportbilen och det svåraste lego skapar inom segmentet. ”En sådan skapelse ska ha många roliga och imponerande rörliga detaljer och Uwe har verkligen växt med utmaningen.”

Unika med daytona och utmanande i priojektet är att lego jobbade parallellt med Ferrari själva. ”Egentligen hade det varit lättare om vi alla fall hade legat ett halvår efter, när ibland inte Ferrari själva var klara med vissa detaljer.” Normalt släpar ett legoset efter originalet med två år, den tiden det vanligtvis tar att designa och producera ett set.  Jämför till exempel med Passenger train 30197 från 2018. Designen är en direkt hyllning till brittiska bolaget Eurostars nya e320 höghastighetspassagerartåg. Tåget lanserades i november 2014 i England och kom som legoset fyr år efteråt. Taget i beaktande att just tågset släpps med större intervaller. Läs mer här Passenger Train 60197 | Bricksway!

Med daytona ville Lego pressa sig själva med projektet, för att göra det så aktuellt och spännande som möjligt. ”Daytonaprojektet har varit ett av de mest spännande projekt jag arbetat med under mina 20 år på lego, vilket jag hoppas du också känner när du fördjupar dig i projektet. Mitt tack går till dig som bygger Lego Technic Daytona där hemma. Din entusiasm är det som driver oss på lego att överträffa oss själva.” Niels H Horsted, ansvarig Lego Tehnic.

Ferrari F8 Tributo Speed Champions set 76895 år 2020. 8-wide.

Tredje generationens ägare, Kjeld K Kristiansen, barnbarn till Ole K Kristiansen som grundade the LEGO Group 1932, är överförtjust i Daytona. Kjeld är den som etablerat kontakten med Ferrari och genom sina ansträngningar lagt grunden för samarbetet företagen emellan. Det är med stor passion Kjeld beskriver sin förtjusning över just Ferrari, som han anser producerar sportbilar i en klass för sig. Hans kommentar när han såg den färdiga Lego Technic Daytona var; ”Wow, den är vansinnigt läcker och så detaljerad. Vi (på LEGO) har så många sorters bitar idag att det gör modellen väldigt lik originalet. Den har så många fantastiska funktioner. Den är förträfflig och, enligt min åsikt, en av de bästa set vi någonsin producerat.”  Och vem kan bättre bedöma detta än honom.

Att läsa hans målande beskrivning om relationen till Lego, som han bokstavligen växt upp med är lika fantastisk den. Får jag chansen skall jag fråga honom om han haft en ”Dark Age”? Bland annat beskriver han hur han i början var hänvisad till att bygga hus och båtar då inga hjul fanns producerade. Vidare beskriver han hur bristen på utbud av bitar i sina barndomsår fick honom att skapa lösningar utanför boxen, dvs icke Legobitar, och nämner tågmagneter från Märklin som ett exempel. Lego släppte de första hjulen 1962 och det blev en vändpunkt för Kjeld. ”jag byggde så många bilar. Jag gjorde en hel serie – inklusive några sportbilar och några stora amerikanska bilar.”

Som 14-åring byggde han också en 90-cm lång sportbil (i stil med Creator Expert). På 70-talet kom de första kugghjulen, då inom Lego System, men blev en början till konstruktioner med rörliga delar. Kugghjulen med mera utvecklades under åren och fick ett eget erkännande när de lanserades under namnet Technic på 80-talet. Bilintresset har följt Kjeld genom livet. Som vuxen har han gasat på rejält på raksträckorna med sina Ferraribilar på banan i Italien. ”det var en stor upplevelse” avslutar Kjeld.

Ferrari F40 Competizione Speed Champions set 75890, 2019. 6-wide.

Månadens Citymodell är Polisens mobila hundträning!

Set nr 60369, 188 bitar och två minifigurer. Från 2023. Kostar 250 kr hos Lego.

Kanske något som inspirerat Legos version? Svenska Polisens Volkswagen Amarok från 2020. Automatväxlad diesel på 190kW och toppfart drygt 200 km/h. Sedd i Klippan!

Mosaik är vuxenversionen av Dots!

Lego Art, Konstprojekt – Skapa tillsammans set 21226 från 2021 med 4138 bitar.

Är egentligen ett collage av många små byggen men har som bonus beskrivning på denna Classic Spaceman. Den färdiga modellen sätts samman av 9 stycken speciella plattor med ”technic pin connection”.

Bokrecension: In Focus, Explore the miniature World of LEGO photograpy

”Leksaksfotografi för LEGO® fans, av LEGO fans – Denna inbundna, illustrerade bok med 160 sidor visar bilder från LEGO fans fotografigrupper världen över, BrickCentral och Stuck in Plastic. …fotografisk konst skapad av 50 kreatörer från hela världen…” Så saluförs boken på Legos hemsida, artikel 5007642 för 349 kr. I boken varieras innehållet och fotograferna. Vissa uppslag har många små bilder.  Några fotografer är publicerade med en(1) bild, några med flera. Utmärker sig gör en handfull fotografer som har med fem eller fler bilder.

”En livlig och äventyrlig LEGO fotobok som ser världen i LEGO klossar och minifigurer. LEGO In Focus hyllar den gränslösa kreativiteten i LEGO-lekar genom fantastisk fotografering av klossar och minifigurer. Titta genom linsen på 30 leksaksfotografer när de föreställer sig världen ur ett LEGO perspektiv. Denna distinkta samling från kreatörer över hela världen utforskar minifigurstora perspektiv på naturen, stadslivet, resor och äventyr och mycket mer. Från att dyka ner i havets djup eller söka skydd i en snöstorm, till att dansa på ett tvättmaskinsdisco eller njuta av glass på en sommardag, erbjuder varje bild överraskningar och dold humor, samtidigt som vi skärper vårt fokus till lekens magi.

Detaljerade bildtexter och förloppsbilder bakom kulisserna tar oss djupare in i klossarna och elementen som förbinder oss. LEGO In Focus är den perfekta upplevelserika och fantasifulla fotoboken för både LEGO byggare och drömmare.” Så skriver förlaget om boken, fritt översatt från engelska. Bifynd här är alltså att Lego själva har skrivit 50 kreatörer medan det enligt förlaget är 30. Min kontrollräkning ger vid handen 30 fotografer. Lego är kontaktade ang. detta.

Det är extra trevligt att en svensk fotograf, Stefan Kumlien, Malmö, är publicerad med två bilder. Lego skriver till bokens presentation kreatörer om fotograferna, vilket i sig är en komplimang. Begreppet leksaksfotograf är idag en etablerad benämning och personligen tycker jag att det skall vara synonymt med kreatör, så länge samma person gör alla moment (jämfört med stora jobb i t.ex. modeindustrin med art director, stylist, fotograf och fotoassisten).

Bilderna i boken är välexponerade och skarpa. Så långt grundläggande fototeknik. Själva bildinnehållet och budskapet varierar dock kraftigt, det vill säga hur mycket tankeverksamhet och möda som lagts bakom bilden. Till ett par bilder finns ”behind the scenes” foto, vilket förhöjer bokens värde och behållning. Synd bara att det är så få. en av min personliga favoriter är den med ”två” elefanter. Bilden baseras på en tydlig idé, en ritad skiss finns med. Från skiss till färdig bild har fotografen utvecklat idén ytterligare och bilden visar både humor och glädje. Bilden är samtidigt skapad med enkla medel och går därför att ta till sig lättare.

Sammanfattningsvis är det en trevlig bok med många bilder. Utgiven av Croniclebooks 2022 på licens av TLG (The Lego Group).

Jespers blåljusmodell

Efter en riktig förlaga. Tjänstgjort i Bråvalla. Ev bevarad vid f 21 uppe Luleå flygmuseum. Volvo Lapplander ”Valp” militära Ambulans c303. Förlagan publiceras ej pga upphovsrätt.

Månadens GWP är i stället LEGO VIP Samlarobjekt.

Pirate Adventure Ride. Kostade 2400 poäng på Lego S@H.

Månadens minifgur:

30638 Police Bicycle Training polybag från 2023. Torson finns i ett enda sett till och det
är 60372 Police Training Academy.

Setet innehåller 32 bitar. Granen i bakgrunden är från ett annat set.

Följ Bricksway på Facebook.

Ansvarig utgivare samt text och foto:
Per-Olof Rhodin (c)2023 där inget annat anges.
allt material skyddat av upphovsrätt

Jesper Rydhög finns på Flickr.

Bricksway Magazine 3

GLAD PÅSK!
GWP-set nr 40523 gåva vid köp 2023 för minst 399 kr hos återförsäljare.
Påskharar, utgiven 2022, 288 bitar.

KLOSSAR I VARBERG

Readktören själv under utställningen Klossar i Varberg. Brandstation och Ukraina scenario.

För andra gången var det dags för Legoutställningen KLOSSAR I VARBERG den
11-12/3. Utställningen består av en återkommande del av officiella byggen och en del entusiastbyggda egna alster, på engelska kallade MOC (my own creation).

Utställare

Jag heter Jimmy Brorsson bor lite utanför Varberg. Jag gick med i Swebrick hösten 2022 efter att jag besökt klossfestivalen i Göteborg. Dock hade jag funderat på att gå med i många år, men det var efter den mässan som bestämde jag mig. Jag har nog alltid bygg lego. Jag har aldrig kommit ur den fasen eller haft en ”mörk period”, utan byggt upp och monterat ner, om och om igen. Lego för mig är avslappning och det är väldigt roligt att se bitarna växa upp till tex en stad.  

Hela landskapet. Stor bild, klicka för fullskärm.

Klossar i Varberg var den första mässa jag var med på som utställare. Det jag ställde ut där var det äldre retro-Legot och det är även det jag brinner mest för. Detta är det Lego jag växte upp och lekte med som liten, det är även det lego som mina barn lekt med när de var små.

Så på denna utställning blev det min Lego-stad med modeller daterade mellan år 1978–1997. Självklart finns där vissa mini-figurer som skall bytas ut till rätt årtal och även några basplattor i grönt som var av nyare slag i staden. Jag uppdaterar och kompletterar upp hela tiden och fick faktiskt köpt till mig några äldre plattor på mässan. Så, till nästa mässa hoppas jag hunnit uppdatera och kompletterat resten.

Medeltidsspelen vid Gula borgen och blåljusdelen av staden.

De modeller som ligger mig varmast om hjärtat, och som var med på mässan, är nog bensinstationen Shell, 377, från 1978 och Postkontoret, 6362, från 1982. Dessa två modellerna lekte jag så mycket med när jag var liten och de är fortfarande helt kompletta. Fina minnen! Givetvis är Gula Borgen, 375, en modell som alla känner igen. Den stod alltid överst på min önskelista som barn, men tyvärr fick jag den inte då. Men den har jag nu och det är roligt. Jag hoppas kunna få tillfälle att ställa ut igen i Växjö. Det var väldigt roligt att vara med på en mässa och träffa likasinnade. Dessutom var det väldigt kul att få alla kommentarer och att ha alla samtal på plats med både vuxna och barn.
Text: Jimmy Brorsson

Utställare

Vi (Martin och Sandra) har mest byggt färdiga byggmodeller men har för inte så länge sedan blivit inspirerade att bygga egna MOCs. Vi började med pepparkakshuset som vi kände behövde lite vinterlandskap för att bli bättre, efter det följde tomtens släde. Direkt när vi fick hem släden visste vi att vi skulle bygga tomtens verkstad. (Detta blev en riktig succé bland barnen, reds. anmärkning)

Skördetid

Detta är ett bygge där vi har använt oss av modellerna 7636 Skördetröska från 2009 och 60287 Traktor från 2021. Vagnen har vi tagit inspiration från andra byggen och gjort en modell som vi kände passade in i scenen. Plattan är uppbyggd på ett moduverse liknande sätt men på vårt eget vis eftersom vi inte ska bygga på fler plattor på dessa. Totalt har vi använt ca 7500 bitar. För att frakta bygget har vi valt att bygga två separata plattor som monteras ihop på mitten med ett par pins, skärbordet lossas från tröskan och blir kvar i fältet när tröskan och traktor och vagn lyfts bort.

Responsen vi fått har bara varit positiv, med stor igenkänningsfaktor. Inspirationen kom när vi besökte Legohouse i Billund och såg deras lantgård uppbyggd. Vi har känt att vår tröska behövde byggas in i någonting för att komma till sin rätt. Planen för framtiden är att utöka med en till scen som ska vara i samma stil som denna men de ska inte sitta fast, kanske med en silo, ett stall. Får se vart det bär.
Text: Martin och Sandra Mölldén

SPEED CHAMPION


https://www.bricksway.com/?page_id=4134


Darth Vader byst 75227

CITY

Recycling Truck set 60386 249 Parts 3 Minifigures 2023.

CLASSIC SPACE

1979: 462 Mobile Rocket Launcher, 885 Space Scooter & 886 Space Buggy.
1980: 6841 Mineral Detector. Från och med 1980 fick alla set ett fyrsiffrigt nummer. Till och med 1981 var vitt och rött de enda färgerna på rymdisarna. Temat Space räknas som Classic till och med 1987.

MÅNADENS RETRO

6371 Service Station, Classic Town 1983. Setet innehåller 243 bitar och tre minifigurer.

Classic Town räknas från 1978 till 1999. Bärgningsbilen är lik 6628 från 1981 och är de enda seten utgivna med gul/svart bärgningskrok 3135c01.

MÅNADENS MINIFIGUR: CLASSIC SPACEMEN

CMF Brown Astronaut and Spacebaby, Series 24, 2023 och [sp130] Orange with Air Tanks and Updated Helmet, 2020 (endast utgiven med boken ”LEGO Minifigure: A Visual History”

JESPERS BLÅLJUSMODELL

Volvo C304 eller som den heter i försvaret TGB 13.
”Terrängfordonen blev populära hos landets räddningstjänster. Här användes de som slangutläggningsbilar, för sjuktransport, som materialtransportör, Tgb 13 har tre axlar och är en meter längre än Tgb 11, som har två axlar. Fordonen driver normalt sett bara på bakhjulen, men framhjulen kan kopplas in för att få drivning på alla hjulen. Vakuumstyrda differentialspärrar finns på alla modellerna. Produktionen startade redan 1967.” wikipedia.
Se även Jespers Tgb 11 här.

Följ Bricksway på Facebook.

Ansvarig utgivare samt text och foto:
Per-Olof Rhodin (c)2023 där inget annat anges.
allt material skyddat av upphovsrätt

Jesper Rydhög finns på Flickr.

Bricksway Magazine 2. 2023.

LegoLondon!

Resan till london begick sig med vänner o familj, helt omedveten om att jag skulle möta två stora Legofantaster framför tv kamronrna, o besöka så många stora Lego stores. Väl på kastrup gick jag utanför 1 av de 3 butikerna där som öppnar kl: 06. Hitta en liten ask jag var på väg o köpta, men dessa butiker är bara filialer till Lego, o priserna är rätt mycket dyrare, denna pjäs kostade 130 DSK vilket är 200 SEK ca. När den på Legos hemsida kostade 60 SEK. Alltid kolla priserna så man inte blir lurad. Första dagen fick vi inte våra rum fören på eftermiddagen så begav oss snabbt ut för att upptäcka London. Var väl medveten om att där skulle ligga en butik i närheten av Piccadilly Circus. Så efter lunch ser jag loggan framför mig, vi är nu vid Leiester Square. Aldrig behövt köa in i en lego butik. Men någon gång ska vara den första. Väl inne var de många stora fina byggen uppbyggda, Big Ben, London buss, Jemaes Bonds bil mm. Jag var på jakt efter två lego gubbar jag länge velat ha, Lecter var dock den ända jag hitta just där. Byggde någon gubbe men eftersom de var så mycket folk var där ingen ordning bland nyheterna, så var svårt att hitta rätt bitar.

I kassan ser jag de har en speciell Lego gåva. LEGO MASTERS LM. Min fösta tanke är vad ska jag köpa för att få tag i den! Men de var inte så svårt, eftersom jag inte var så snabb på bollen när alla nyheter kom, o tog slut så snabbt på nätet. Efter mina köp o vi är på väg därifrån med påsarna fulla med lego, så upptäcker jag varför där är så mycket folk. Amy Corbett och Matthew Ashton var i butiken o filmade för nästa sässong av Lego Masters UK II. O de var därför de hade LM gåvan. En gåva alla som varit med i pogrammen har fått. Jag säger då till min tjej att jag måste ha deras autograf på min gåva. Problemet var att de var mer än jag som ville ta bild med dem, o kön började där ute i regnet. Min tjej som viste att de betydde mycket för mig gick med lite buttra steg ut o ställde sig i kön för mig. Efter ca 30 minuter var vi längst fram o jag fick min LM gåva singnerad o även min Blacktrone.

Lite bilder och småsnack, lika härliga i verkligehten som på tv. 
Nu var alla nöjda, jag hade fått två askar signerade, en del nyheter inköpta, o besökt en av de största legobutikerna, mina vänner o familjemedlemmar var lika lyckliga att komma ut från dårhuset i deras ögon. Men nu vräkte regnet ner o det ville inte ge med sig. Man kan tycka att lego borde ha plastpåsar för de är ju det de jobbar med. Men de har de inte, påsarna blev snabbt blöta o jag tänkte bara att mina singnerade set inte fick gå i spillo. Stort tack till att vi hade barnvagn med oss o de glatt kunde dela plats med en sovande bebis, men alla andra askar jag gärna skulle sparat gick åt skogen. Fortkomande vecka besökte jag två andra lite mindre Stores. Här var det mycket bättre ordning på Minifigurernas alla delar. o de blev en del gubbar o en ny teknik provad på Pick a Brick avdelningen. På detta sättet tjänade jag nästan en hel mugg med delar. Besökte också Hamleys, som hade den andra speciella gubben för London. Dessa var relativt dyra om man jämför med att man får 3 gubbar med tilbeör för ca 80 SEK. Lecter gubben kostade det för en gubbe, o Hamleys soldaten hela 130 SEK.

Londons alla butiker hade ofta Lego avdelningar uppe i klädbutiker. Stora displayer med saker som är känneteken för London. Vissa nyare o vissa lite äldre, Så som displayen som stod på Harrods. Uppe på avdelningen stod en stor vakt byggd av lego. Medans vi längre ner besökte Louis Vuitton som har ett stort samarbete med Lego. Alla väggar var fylda av Legos blåa plattor. o mönster byggda av 2×4 standard klossar. Sjukt snyggt med en väska i skyltfönstert byggd i Lego. Avslutade resan med att besöka flygplatsens egna butik på GatWick Airport. Där jag lyckades klämma fram den nya Classic Space gubben från serie 24. Dessa var helt slut i de andra butikerna runt om i London.

Text & bild: William Boyde 2023
Bricks_by_boyka på Instagram

Kalkonpriset går till…

Att sälja något under Legos namn är ett säkert kort då varumärket står för kvalitet. Denna tidskrift är utgiven av Orage AS på Licens av Topix media lab och är alltså utgiven på svenska i typ, tredje hand och står i min mening väldigt långt från den kvalitet som Lego själva står för. På engelska är den utgiven 2020 och därefter översatt och utgiven på svenska hösten 2022 utan uppdatering. Det betyder alltså att skriften är ca tre år gammal redan när den nått den svenska publiken. Att detta ställer till det vid direktöversättning utan minsta känsla för anpassning innebär att vi kan läsa att ”Den älskade minifiguren firar sin 40-årsdag i år” Detta står i en tidning jag köpt 2023. 40-årsdagen inträffade egentligen 2018, dvs för 5 år sedan! Lika inaktuellt känns inslaget om skådisen Naomie Harris när hon ”skärskådar den intrikata Aston Martin-bygsatsen” om nyheten med setnummer 10262 från 2018, som nu har gått ur produktion. Faktum är att halva tidningen består av officiella bilder av legoset beskrivna med två meningar men utelämnar setnummer. Till och med dessa korta texter är fulla av faktafel som tydligt visar att varken översättare eller korrekturläsare har koll på varken Lego eller dess franchiser. Att påstå att Rey´s speeder påminner om Lukes landspeeder (kallad jagare) kallar jag långsökt. Kardinalfel är det att prata om de ”unika blå accenter” i Resistance X-wing fighter men utesluta det faktum att svenska Stellan Skarsgård är med som minifigur. Svensken som förde Star Wars framåt
Som en Googleöversättning känns det också att om Emerald Night från 2009 säga att setnumret finns på ”motorns dörr”. Dålig översättning av ”steem engine”. Det är naturligtvis på dörren till förarhytten av ångloket och inget annat. När samma översättare kallar fönsterna i Gula borgen 375 för 1×1 tum i ställer för knopp orkar jag inte mer utan lägger ifrån mig tidning. Så många fatala faktafel gör att jag utnämner den till 2022 års Kalkonprisvinnare med betyget -1 av 5 klossar!

Tusken Raider

BrickHeadz set 40615 från år 2023 med 152 bitar. (Stor bild, klicka!). Utgiven i kategorin OT (originaltrilogin, det vill säga IV-VI). Till dags dato har 132 set inom serien Brickheadz gets ut varav 20 stycken StarWars-karaktärer. Flera set innehåller två karaktärer och i undantagsfall ännu fler. Tusken Raider är den 182:a unika karaktären. En av de mest exklusiva är 41498 Boba Fett & Han Solo in Carbonite – New York Comic-Con 2017 Exclusive med endast sex tillgängliga set på Bricklink.

Jespers Blåljusavdelning

Två olika Volkswagen Amarok terränggående bilar. Det är då en polishundpatrull bil. Den andra brukar användas vid första insats person (FIP) eller som chefsbil på Brandstationen. Bilmodellen är också uppskattad vid sjukdomsfall, så kallade IVPA-larm. Den som har jour har hela tiden bilen i sin närhet och den står då hemma hos personen. Modellen är baserad på nya City 60369. Text och bygge Jesper Rydhög.

Månadens minifigur

Trubaduren, från CMF serie 22 år 2022 med Luta.

Följ Bricksway på Facebook.

Ansvarig utgivare samt text och foto:
Per-Olof Rhodin (c)2023 där inget annat anges.
allt material skyddat av upphovsrätt

Jesper Rydhög finns på Flickr.

Bricksway Magazine nr 1 2023

Bionicle, reflektioner och byggbara figurer.

Lego firar 90 år och uppmärksammar detta med diverse jubileumsset. Tidigare tema som kommit som GWP (Gift With Purches, gåva vid köp) är Castle och Space. Bionicle måste ha kommit precis rätt i tiden (2001) för att snabbt vinna popularitet.  Själv var jag inne i min ”dark age” men min lillebror (som växt upp med He-Man och Sega TV-spel) var i precis rätt ålder. Det lilla jag då uppfattade om Bionicle var massa överdimensionerade vapen på figurerna och våldsamma Bioniclefilmer. Våldsamheter har naturligtvis präglat vår historia och vapen förekommer inom Lego även i tema som pirater, vilda västern och riddare, men med den skillnaden att det faktiskt utgör en del av vår historia.

Bionicle har ett eget sätt att byggas på, där delarna bara passar till varandra och är alltså ”off system” (utan studs). Detta bidrog till att ytterligare dra ner intresset från min sida så nej, Bionicle var inget för mig, då. Däremot har det i efterhand intresserat mig för att det är en stor del av Legos historia och fortfarande har en viss fan-base. Dessutom har själva konstruktionerna av gubbarna lagt grunden för alla efterföljande byggbara gubbar. Ben-10 kom 2010 med 6 set och Super Heroes kom 2012 med 6 set. Med temat Star Wars byggbara figurer 2015-2018 med 32 set har Lego fulländat konceptet och figurerna blev väldigt estetiska, http://www.bricksway.com/?page_id=652

Under åren 2004-2006 experimenterade Lego med en serie byggbara anatomiska figurer In System (med knoppar) i temat Castle med serien Knights Kingdom II. En mängd nya specialbitar krävdes och byggen blev mer av en misslyckad hybrid mellan de två världarna. Lekbarheten var dålig och vissa bitar lossnade lätt.

Om vi sätter Bionicles i ett större sammanhang kanske en inspirationskälla var He-Man, en fiktiv rollfigur i berättelserna He-Man and the Masters of the Universe. Figurens namn kommer från ordet he-man på engelska, som används för att beskriva en stark och manlig figur. He-Man och hans vänner försvarar planeten Eternia och Castle Grayskull från Skeletor.[2]Den första actionfiguren släpptes 1981 av Mattel och använde förutom sitt magiska svärd även en stridsyxa och en sköld. Populariteten för He-man gick upp och ner under åren och avslutades 2009 med en nyutgåvan av actionfigurerna under namnet Masters of the Universe Classics, främst riktad till samlare. (wikipedia).

Populariteten bakom He-Man förklaras av att det sedan 1979 finns en överenskommelse mellan Barnmiljörådet och leksaksbranschen om att leksaker som har militär anknytning till krig inte får säljas i Sverige. Fiktiva He-Man omfattades alltså inte av förbudet och med konkurrensen från autentiska stridsvagnar och infanterister ur vägen var framgången ett faktum. En politisk motion till riksdagen om att stoppa He-Man och motsvarande kom så småningom, ”om att stoppa leksaker och spel där det råa våldet är huvudsaken, som trivialiserar dödande och krig och som skapar nya aggressioner hos barnen” (1988/89:L718)

Bionicle producerades fram till 2016 med totalt 455 set. Utav dessa 455 listade set är ett antal samma bygge med samma setnummer men listas på Bricklink som två olika beroende på vissa tillägg till seten. Utan att räkna på dessa ”dubletter” exakt, är en levnadstid för en serie på 15 år och nästan 400 unika set respektingivande. Som jämförelse kan nämnas Ninjago som efter bara ett par år lades ner men efter upprop bland fansen återupptogs igen och då fick status ”evergreen”, dvs serien fortsätter utan slutdatum.

År 2010 lanserade Lego det som var tänkt som en ersättare för Bionicle, nämligen Hero Factory. Figurerna var byggbara och anatomiska liknande Bionicle men storyn mer städad, hjältar byggda i en fabrik. Satsningen floppade med endast 108 utgivna set och lades ner 2014. En hel generation av Bionicle-fans krävde tillbaka sina egna förkämpar och serien fick efter snedsprånget ett nytt liv fram till och med 2016. Från 2005 kompletterades serien med Bionicle minifigurer som initialt var helgjutna men senare byggdes ihop av ett par lösa element. En idé som senare återkom i Hero Factory.

Svagheten med Bionicle var att bitarna lätt gick sönder i lederna där kullederna skulle fästa. Framtiden får utvisa om det blir en ny generation som kommer leka med Bionicle, baserat på GWPsetet som hyllar serien byggt ”in system”. Avstår själv kvalificerat köp för denna GWP då beloppet på 1250 kr endast gäller utvalda serier som t.ex. Friends och City. Om jag t.ex köper Ninjago 71786 Zanes isdrake för 1299 för att få gåvan, har den kostat exakt 423 kr 8mellanskillnaden) jämfört med att köpa Ninjagosetet från t.ex Toyspace för 876 kr. Själva GWPn är naturligtvis, förstå mig rätt, två söta byggen In System. Designen känns som en naturlig vidareutveckling av figurerna i Mixel-seten från 2014-2016.

Lego City nyhet januari.

”Ge barns brandkårslekar en extra gnista med LEGO® City Brandchefens bil (60374). Denna funktionsrika leksaksbrandbil har ett avtagbart kontrollcenter, en branddrönare och en markdrönare. Barn kan spruta olika delar från bilen och branddrönaren för att låtsas bekämpa elden med vatten eller skum. Lägg bara till stads- och skogsbrandsmiljöerna och de 3 minifigurerna för timmar av actionfyllda brandbekämpningslekar!” Listpris 699 kr. 486 bitar (varav en hare). Tre minifigurer.

Technic nyhet januari.

Lastbil med tippflak, grusabil eller ”dump truck” men inte dumper, även om det är en korrekt direktöversättning. ”En introduktion till teknikens värld – LEGO® Technic byggset innehåller modeller med realistiska rörelser och mekanismer som introducerar unga LEGO byggare till teknikens värld.” Set 42147 med 177 delar. listpris 120 kr.

501’st skjuter skarpt

Clone Wars refereras till i Star Wars IV A New Hope som något stort men avlägset. Obi-Wan Kenobi nämner att han stred tillsammans med Lukes pappa Anakin Skywalker. Luke (som adopterats bort som nyfödd) blir exalterad och vill höra berättelser om sin far och Klonkrigen, vilket ignoreras av Kenobi. Under Klonkrigen, precis som i riktiga krig, blir vissa förband särskilt omtalade och beryktade, så som 501’st. Senaste setet 75345 (som sålde slut på Legos hemsida redan första veckan och på Amazon därefter) innehåller fyra nya kloner (fas 2) just från 501’st och en artillerikanon.

Artilleri beskrivs av min lokala dagstidning Helsingborgs Dagblad (med anledning av kriget i Ukraina) som ”samlingsnamn för tyngre eldvapen. Artilleri används för att skjuta indirekt eld, vilket betyder att man skjuter mot mål som inte går att se. Kanoner, raketer och granatkastare är exempel på artilleri.” Artilleripjäs benämns själva kanonen, som ofta grupperas tillsammans med flera, och då kallas ett batteri. (Ett batteri består ofta av flera celler, därav referensen). Ofta har båda sidor i ett krig tillgång till artilleri eller flygunderstöd vilket innebär att så snart avfyrningsplatsen är lokaliserad kommer moteld att avfyras. Därför är det viktigt att snabbt kunna omgruppera, dvs att kunna flytta sig. Artillerilokaliseringsradargrupper tolkar granatbanorna från fiendens artilleri. De räknar ut var granaten har skjutits ifrån och var den kommer landa. 

Eldledningsgrupp
Som eldledningssoldat/officer lokaliserar, identifierar och mäter du in mål för att kunna bekämpa dem med artilleri. Du ger eldorder till artillerienheterna. Du leder in artillerield mot de upptäckta målen. Med hjälp av observationsinstrumenten mäter du avstånd, vinklar, och hastighet.

Pjäsgrupp
En artillerisoldat förser och laddar ammunition till artilleripjäsen eller är operatör/skytt på kanonsystemet. En artilleriofficer ansvar över personal och materiel såväl som för de uppgifter som ska lösas. Officeren håller också i utbildningen för soldaterna.

Intressant teknik är brackets som omger en spring shooter.

Motsatsen är fasta kanoner eller motsvarande som försvarslinje för att stoppa fientligt anfall. Då är man i motsats till mobil i stället ofta skyddad för anfall genom förskansning (nergrävd eller insprängd i berg). 501st

TIE-familjen har fått en ny ”bomber”.

Vissa modeller släpps på nytt oftare än andra. Populariteten styr naturligtvis detta där vi oftare ser TIE-fighters och X-wing fighters. Därför är det extra roligt att det i år kom en TIE-bomber. Själv ”hoppade jag på Lego Star Wars-tåget” 2006 med just X-wing fighter och köpte under de närmst kommande åren företrädelsevis rebellskepp. Senast det släpptes en TIE-bomber var för 20 år sedan, dvs 2003, med 225 delar och 1 minifigur. Setnumret var 4479 och bygget var i svart och blått, precis som alla TIE-skepp från Imperiet tidigare. George Lucas ursprungliga grafiska idé för Imperiet var nämligen svart och blått (utöver grått då). Fler bilder TIE

Processen för att ta fram ett Legoset brukar sägas vara två år. För att Lego skall vara i fas med premiären av en viss film får designteamet tidigt tillgång till ritningar på skeppen från filmbolaget. När inspelningarna av första Star Wars-filmen började uppdagades det fatala misstaget i att använda blått i skeppen när trickfilmning skedde mot blå bakgrund. Vid friläggning av blåa färgkanalen försvann också delar av skeppen. Designen ändrades snabbt i filmvärlden om till svart och grått, men i Legovärlden var TIE-skeppen svart och blåa fram till och med utgivningen av Tie Interceptor, 2006. Kolla på 7181 TIE Interceptor – UCS på klosskollen. (Idag används en gräll grön färg för trickfilmning). Fler bilder TIE

Ett bombflyg, eller för all del en TIE-bomber flyger ofta tillsammans med andra för att effektivt bambardera en större yta, en så kallad bombmatta. Man kan säga att bombflyg jobbar ungefär som artilleriet, tillsammans släppa en massa bomber över fienden och sedan sticka. Årets TIE-bomber har setnr 75347 och säljs från Lego för 849 kr. Setet innehåller 625 bitar och minifigurerna; pilot, Darth Vader, viceamiral Rae Sloane och en byggbar Gonkdroid. TIE-bombern är gedigen, detaljrik och är rekommenderad från 9 år. Jag skulle gärna köpt två, men det finns så mycket annat Lego som intresserar mig. Får väl säga att Lego konkurrerar med sig själv. Setet sålde slut på Lego efter första veckan.
Se fler bilder här.

Blåljus

Nu har man lyckats att bygga upp en egen variant av Lego city moc modell svenska, brittiska och Skandinaviska Mini polisbuss van. Av märket Mercedes-Benz sprinter Mini bus van. Här kommer då några av mina egna byggen dem som jag har gjort med Lego city set bitarna. Oftast brukar dom här användas vid poliskravallerna i Sverige. En av modellerna är baserad på 4431. (Text & bild: Jesper Rydhög.)

LEGO som investering!

Känslan av att sälja vidare ett Legoset kan vara lika blandad som Askungens tankar om balen; fruktansvärt långtråkig, dötrist och tråkig och.. och.. alldeles underbar. Själv har jag upplevt båda. När kapitalet sinade tvingades jag sälja Lego till förlust, priser under vad jag själv gett. Det var dötrist. Jag köper själv inte Lego för att investera i sig, men ibland har jag sålt någon för mig ointressant, men för andra värdefull minifigur. Sålde till exempel Deadpool för 200-300 kr för några år sedan, och gick med vinst. Den känslan var alldeles underbar. Lego är idag mer populärt än någonsin tidigare. Den vuxna köpstarka kundgruppen har stadigt växt liksom storleken på seten och prislappen med det. Men hur ser framtiden ut för värdet på Legoset i framtiden?

Marknadsvärde är det pris en köpare är beredd att betala just idag. Faktorer som styr värdet på Lego är bland annat efterfrågan och tillgången, inflationen och en förväntan om en framtida värdeökning. Med inflation menas vanligtvis att penningvärdet minskar. Inflation kan också uppstå om importvarorna stiger i pris. Ett exempel är om oljepriset höjs, då blir transporter och mycket annat dyrare, företagen kompenserar detta med högre priser.

Värdet på Lego har fram till nu i stort set bara stigit och stigit. Historiskt set kommer allt som ökar i pris nå en kulmen när värdet inte ökar längre. Oavsett världsekonomin så kan det till exempel ske när Legomarknaden är mättad, dvs när ingen längre har lust att köpa mer Lego. Har redan allt, har inte längre någon plats att ha mer lego på o.s.v. En annan viktig faktor är intresset och populariteten för Lego. Förr eller senare kommer intresset att minska. Filatelister idag t.ex. sitter med sina stora frimärksamlingar och får de inte sålda p.g.a att ingen bryr sig om frimärke längre.

Med detta sagt känns Lego som en osäker investering, men gör du det ändå, gör som Fredrik på Klosskollen tipsar om, att bara investera med pengar du kan avvara.

Följ Bricksway på Facebook.

Ansvarig utgivare samt text och foto:
Per-Olof Rhodin (c)2023 där inget annat anges.
allt material skyddat av upphovsrätt

Jesper Rydhög finns på Flickr.