Bricksway Magazine 4

Chevrolet Camaro Z28 set nr 10304

Från 2022. Creator Expert. 1456 bitar med möjlighet till 3 olika färgvarianter och med tre olika nummerplåtar. Detta är A-versionen.

Modellen har många fina detaljer såsom raggartärningar i backspegeln och ett magasin i baksätet. Kan byggas som vanlig eller cabriolet.

Boken om Ferrari Daytona SP3, The sense of perfection. (749 kr)

Kapitel 1: Ett hållbart samarbete. Fritt översatt och sammanfattat.

Valet av vem som skulle bli projektansvarig gav sig själv. Personerna i Tecnicteamet har olika favoritområde, allt från bilar till entreprenadmaskiner. ”Att låta varje person jobba med det de älskar högst ger alltid det bästa resultatet har jag lärt mig.” ansvarig chefsdesiger blev Uwe Wabra, som älskar bilar. Daytoan är den fjärde Lego Technic Ultimata sportbilen och det svåraste lego skapar inom segmentet. ”En sådan skapelse ska ha många roliga och imponerande rörliga detaljer och Uwe har verkligen växt med utmaningen.”

Unika med daytona och utmanande i priojektet är att lego jobbade parallellt med Ferrari själva. ”Egentligen hade det varit lättare om vi alla fall hade legat ett halvår efter, när ibland inte Ferrari själva var klara med vissa detaljer.” Normalt släpar ett legoset efter originalet med två år, den tiden det vanligtvis tar att designa och producera ett set.  Jämför till exempel med Passenger train 30197 från 2018. Designen är en direkt hyllning till brittiska bolaget Eurostars nya e320 höghastighetspassagerartåg. Tåget lanserades i november 2014 i England och kom som legoset fyr år efteråt. Taget i beaktande att just tågset släpps med större intervaller. Läs mer här Passenger Train 60197 | Bricksway!

Med daytona ville Lego pressa sig själva med projektet, för att göra det så aktuellt och spännande som möjligt. ”Daytonaprojektet har varit ett av de mest spännande projekt jag arbetat med under mina 20 år på lego, vilket jag hoppas du också känner när du fördjupar dig i projektet. Mitt tack går till dig som bygger Lego Technic Daytona där hemma. Din entusiasm är det som driver oss på lego att överträffa oss själva.” Niels H Horsted, ansvarig Lego Tehnic.

Ferrari F8 Tributo Speed Champions set 76895 år 2020. 8-wide.

Tredje generationens ägare, Kjeld K Kristiansen, barnbarn till Ole K Kristiansen som grundade the LEGO Group 1932, är överförtjust i Daytona. Kjeld är den som etablerat kontakten med Ferrari och genom sina ansträngningar lagt grunden för samarbetet företagen emellan. Det är med stor passion Kjeld beskriver sin förtjusning över just Ferrari, som han anser producerar sportbilar i en klass för sig. Hans kommentar när han såg den färdiga Lego Technic Daytona var; ”Wow, den är vansinnigt läcker och så detaljerad. Vi (på LEGO) har så många sorters bitar idag att det gör modellen väldigt lik originalet. Den har så många fantastiska funktioner. Den är förträfflig och, enligt min åsikt, en av de bästa set vi någonsin producerat.”  Och vem kan bättre bedöma detta än honom.

Att läsa hans målande beskrivning om relationen till Lego, som han bokstavligen växt upp med är lika fantastisk den. Får jag chansen skall jag fråga honom om han haft en ”Dark Age”? Bland annat beskriver han hur han i början var hänvisad till att bygga hus och båtar då inga hjul fanns producerade. Vidare beskriver han hur bristen på utbud av bitar i sina barndomsår fick honom att skapa lösningar utanför boxen, dvs icke Legobitar, och nämner tågmagneter från Märklin som ett exempel. Lego släppte de första hjulen 1962 och det blev en vändpunkt för Kjeld. ”jag byggde så många bilar. Jag gjorde en hel serie – inklusive några sportbilar och några stora amerikanska bilar.”

Som 14-åring byggde han också en 90-cm lång sportbil (i stil med Creator Expert). På 70-talet kom de första kugghjulen, då inom Lego System, men blev en början till konstruktioner med rörliga delar. Kugghjulen med mera utvecklades under åren och fick ett eget erkännande när de lanserades under namnet Technic på 80-talet. Bilintresset har följt Kjeld genom livet. Som vuxen har han gasat på rejält på raksträckorna med sina Ferraribilar på banan i Italien. ”det var en stor upplevelse” avslutar Kjeld.

Ferrari F40 Competizione Speed Champions set 75890, 2019. 6-wide.

Månadens Citymodell är Polisens mobila hundträning!

Set nr 60369, 188 bitar och två minifigurer. Från 2023. Kostar 250 kr hos Lego.

Kanske något som inspirerat Legos version? Svenska Polisens Volkswagen Amarok från 2020. Automatväxlad diesel på 190kW och toppfart drygt 200 km/h. Sedd i Klippan!

Mosaik är vuxenversionen av Dots!

Lego Art, Konstprojekt – Skapa tillsammans set 21226 från 2021 med 4138 bitar.

Är egentligen ett collage av många små byggen men har som bonus beskrivning på denna Classic Spaceman. Den färdiga modellen sätts samman av 9 stycken speciella plattor med ”technic pin connection”.

Bokrecension: In Focus, Explore the miniature World of LEGO photograpy

”Leksaksfotografi för LEGO® fans, av LEGO fans – Denna inbundna, illustrerade bok med 160 sidor visar bilder från LEGO fans fotografigrupper världen över, BrickCentral och Stuck in Plastic. …fotografisk konst skapad av 50 kreatörer från hela världen…” Så saluförs boken på Legos hemsida, artikel 5007642 för 349 kr. I boken varieras innehållet och fotograferna. Vissa uppslag har många små bilder.  Några fotografer är publicerade med en(1) bild, några med flera. Utmärker sig gör en handfull fotografer som har med fem eller fler bilder.

”En livlig och äventyrlig LEGO fotobok som ser världen i LEGO klossar och minifigurer. LEGO In Focus hyllar den gränslösa kreativiteten i LEGO-lekar genom fantastisk fotografering av klossar och minifigurer. Titta genom linsen på 30 leksaksfotografer när de föreställer sig världen ur ett LEGO perspektiv. Denna distinkta samling från kreatörer över hela världen utforskar minifigurstora perspektiv på naturen, stadslivet, resor och äventyr och mycket mer. Från att dyka ner i havets djup eller söka skydd i en snöstorm, till att dansa på ett tvättmaskinsdisco eller njuta av glass på en sommardag, erbjuder varje bild överraskningar och dold humor, samtidigt som vi skärper vårt fokus till lekens magi.

Detaljerade bildtexter och förloppsbilder bakom kulisserna tar oss djupare in i klossarna och elementen som förbinder oss. LEGO In Focus är den perfekta upplevelserika och fantasifulla fotoboken för både LEGO byggare och drömmare.” Så skriver förlaget om boken, fritt översatt från engelska. Bifynd här är alltså att Lego själva har skrivit 50 kreatörer medan det enligt förlaget är 30. Min kontrollräkning ger vid handen 30 fotografer. Lego är kontaktade ang. detta.

Det är extra trevligt att en svensk fotograf, Stefan Kumlien, Malmö, är publicerad med två bilder. Lego skriver till bokens presentation kreatörer om fotograferna, vilket i sig är en komplimang. Begreppet leksaksfotograf är idag en etablerad benämning och personligen tycker jag att det skall vara synonymt med kreatör, så länge samma person gör alla moment (jämfört med stora jobb i t.ex. modeindustrin med art director, stylist, fotograf och fotoassisten).

Bilderna i boken är välexponerade och skarpa. Så långt grundläggande fototeknik. Själva bildinnehållet och budskapet varierar dock kraftigt, det vill säga hur mycket tankeverksamhet och möda som lagts bakom bilden. Till ett par bilder finns ”behind the scenes” foto, vilket förhöjer bokens värde och behållning. Synd bara att det är så få. en av min personliga favoriter är den med ”två” elefanter. Bilden baseras på en tydlig idé, en ritad skiss finns med. Från skiss till färdig bild har fotografen utvecklat idén ytterligare och bilden visar både humor och glädje. Bilden är samtidigt skapad med enkla medel och går därför att ta till sig lättare.

Sammanfattningsvis är det en trevlig bok med många bilder. Utgiven av Croniclebooks 2022 på licens av TLG (The Lego Group).

Jespers blåljusmodell

Efter en riktig förlaga. Tjänstgjort i Bråvalla. Ev bevarad vid f 21 uppe Luleå flygmuseum. Volvo Lapplander ”Valp” militära Ambulans c303. Förlagan publiceras ej pga upphovsrätt.

Månadens GWP är i stället LEGO VIP Samlarobjekt.

Pirate Adventure Ride. Kostade 2400 poäng på Lego S@H.

Månadens minifgur:

30638 Police Bicycle Training polybag från 2023. Torson finns i ett enda sett till och det
är 60372 Police Training Academy.

Setet innehåller 32 bitar. Granen i bakgrunden är från ett annat set.

Följ Bricksway på Facebook.

Ansvarig utgivare samt text och foto:
Per-Olof Rhodin (c)2023 där inget annat anges.
allt material skyddat av upphovsrätt

Jesper Rydhög finns på Flickr.