Bricksway Magazine 3

GLAD PÅSK!
GWP-set nr 40523 gåva vid köp 2023 för minst 399 kr hos återförsäljare.
Påskharar, utgiven 2022, 288 bitar.

KLOSSAR I VARBERG

Readktören själv under utställningen Klossar i Varberg. Brandstation och Ukraina scenario.

För andra gången var det dags för Legoutställningen KLOSSAR I VARBERG den
11-12/3. Utställningen består av en återkommande del av officiella byggen och en del entusiastbyggda egna alster, på engelska kallade MOC (my own creation).

Utställare

Jag heter Jimmy Brorsson bor lite utanför Varberg. Jag gick med i Swebrick hösten 2022 efter att jag besökt klossfestivalen i Göteborg. Dock hade jag funderat på att gå med i många år, men det var efter den mässan som bestämde jag mig. Jag har nog alltid bygg lego. Jag har aldrig kommit ur den fasen eller haft en ”mörk period”, utan byggt upp och monterat ner, om och om igen. Lego för mig är avslappning och det är väldigt roligt att se bitarna växa upp till tex en stad.  

Hela landskapet. Stor bild, klicka för fullskärm.

Klossar i Varberg var den första mässa jag var med på som utställare. Det jag ställde ut där var det äldre retro-Legot och det är även det jag brinner mest för. Detta är det Lego jag växte upp och lekte med som liten, det är även det lego som mina barn lekt med när de var små.

Så på denna utställning blev det min Lego-stad med modeller daterade mellan år 1978–1997. Självklart finns där vissa mini-figurer som skall bytas ut till rätt årtal och även några basplattor i grönt som var av nyare slag i staden. Jag uppdaterar och kompletterar upp hela tiden och fick faktiskt köpt till mig några äldre plattor på mässan. Så, till nästa mässa hoppas jag hunnit uppdatera och kompletterat resten.

Medeltidsspelen vid Gula borgen och blåljusdelen av staden.

De modeller som ligger mig varmast om hjärtat, och som var med på mässan, är nog bensinstationen Shell, 377, från 1978 och Postkontoret, 6362, från 1982. Dessa två modellerna lekte jag så mycket med när jag var liten och de är fortfarande helt kompletta. Fina minnen! Givetvis är Gula Borgen, 375, en modell som alla känner igen. Den stod alltid överst på min önskelista som barn, men tyvärr fick jag den inte då. Men den har jag nu och det är roligt. Jag hoppas kunna få tillfälle att ställa ut igen i Växjö. Det var väldigt roligt att vara med på en mässa och träffa likasinnade. Dessutom var det väldigt kul att få alla kommentarer och att ha alla samtal på plats med både vuxna och barn.
Text: Jimmy Brorsson

Utställare

Vi (Martin och Sandra) har mest byggt färdiga byggmodeller men har för inte så länge sedan blivit inspirerade att bygga egna MOCs. Vi började med pepparkakshuset som vi kände behövde lite vinterlandskap för att bli bättre, efter det följde tomtens släde. Direkt när vi fick hem släden visste vi att vi skulle bygga tomtens verkstad. (Detta blev en riktig succé bland barnen, reds. anmärkning)

Skördetid

Detta är ett bygge där vi har använt oss av modellerna 7636 Skördetröska från 2009 och 60287 Traktor från 2021. Vagnen har vi tagit inspiration från andra byggen och gjort en modell som vi kände passade in i scenen. Plattan är uppbyggd på ett moduverse liknande sätt men på vårt eget vis eftersom vi inte ska bygga på fler plattor på dessa. Totalt har vi använt ca 7500 bitar. För att frakta bygget har vi valt att bygga två separata plattor som monteras ihop på mitten med ett par pins, skärbordet lossas från tröskan och blir kvar i fältet när tröskan och traktor och vagn lyfts bort.

Responsen vi fått har bara varit positiv, med stor igenkänningsfaktor. Inspirationen kom när vi besökte Legohouse i Billund och såg deras lantgård uppbyggd. Vi har känt att vår tröska behövde byggas in i någonting för att komma till sin rätt. Planen för framtiden är att utöka med en till scen som ska vara i samma stil som denna men de ska inte sitta fast, kanske med en silo, ett stall. Får se vart det bär.
Text: Martin och Sandra Mölldén

SPEED CHAMPION


https://www.bricksway.com/?page_id=4134


Darth Vader byst 75227

CITY

Recycling Truck set 60386 249 Parts 3 Minifigures 2023.

CLASSIC SPACE

1979: 462 Mobile Rocket Launcher, 885 Space Scooter & 886 Space Buggy.
1980: 6841 Mineral Detector. Från och med 1980 fick alla set ett fyrsiffrigt nummer. Till och med 1981 var vitt och rött de enda färgerna på rymdisarna. Temat Space räknas som Classic till och med 1987.

MÅNADENS RETRO

6371 Service Station, Classic Town 1983. Setet innehåller 243 bitar och tre minifigurer.

Classic Town räknas från 1978 till 1999. Bärgningsbilen är lik 6628 från 1981 och är de enda seten utgivna med gul/svart bärgningskrok 3135c01.

MÅNADENS MINIFIGUR: CLASSIC SPACEMEN

CMF Brown Astronaut and Spacebaby, Series 24, 2023 och [sp130] Orange with Air Tanks and Updated Helmet, 2020 (endast utgiven med boken ”LEGO Minifigure: A Visual History”

JESPERS BLÅLJUSMODELL

Volvo C304 eller som den heter i försvaret TGB 13.
”Terrängfordonen blev populära hos landets räddningstjänster. Här användes de som slangutläggningsbilar, för sjuktransport, som materialtransportör, Tgb 13 har tre axlar och är en meter längre än Tgb 11, som har två axlar. Fordonen driver normalt sett bara på bakhjulen, men framhjulen kan kopplas in för att få drivning på alla hjulen. Vakuumstyrda differentialspärrar finns på alla modellerna. Produktionen startade redan 1967.” wikipedia.
Se även Jespers Tgb 11 här.

Följ Bricksway på Facebook.

Ansvarig utgivare samt text och foto:
Per-Olof Rhodin (c)2023 där inget annat anges.
allt material skyddat av upphovsrätt

Jesper Rydhög finns på Flickr.