Bricksway Magazine nr 5 december.

Hogwarts Express 

Hogwarts Express på Harry Potter Museet, London. Foto: Betty Collin 2022.

Hogwarts Express kallas tåget som kör mellan London King´s Cross Station perrong 9¾  och stationen i Hogseade. Tåget kör plikttroget eleverna i alla årskurser till och från Hogwarts School of School of Witchcraft and Wizardry. Det kraftfulla röda ångloket drar majestätiskt alla de röda passagerarvagnarna på en slingrig resa genom ett böljande landskap. Inför varje termin avgår tåget från perrong 9¾ klockan 11 och anländer Hogsmeade på kvällen samma dag. Läs också om Harry Potter museet.

Kliv ombord på det klassiska tåget LEGO Harry Potter 75955 Hogwartsexpressen på King’s Cross Station. Läs mer om och se fler bilder på Legoversionen Hogwarts Express.

Se också videon om alla Harry Potter set utgivna 2022 från Klosskollen med Fredrik.

Villorna i BoykaCity

Villorna ploppar upp i city o från utställning till utställning försöker jag få fram någon ny liten detalj. Har fler hus som är nerpackade men som ska få en fin plats när staden får sin rätta plats i ett blivande Lego rum. Bygget började med att jag ville bygga en arbets-plats. Med ett halvfärdigt hus där bitarna visade ett färdigt hus o ett som var likadant fast bara vara ha en början på väggarna. Sen slogs tanken mig att man skulle bygga huset som man bygger de på riktigt. betongplatta o reglar. Komiskt nog började jag med takstolarna. De var låsta till att bli en viss storlek. O fick bygga betongplattan utifrån storleken på de. Väggarna bygger jag med en teknik där man ställer tiles i plupparna. O på samma sätt låser man tilesen på översidan. På de sättet är den överbiten vänd o nu får man bygga mer bitarna på fel håll. Att sätta tiles i pluppar är de en laglig Lego grej? Många säger nej men är faktisk en sak Lego gjorde på ett av sina tidiga modeller på tex (660)

När väl huset var klart så kom mer o mer små detaljer på plats så som container, bygg-maskiner osv. Sen bygges 2 hus på samma sätt i två olika färger. Där jag använder biten man har till garageportar (4216), för att få till känslan att de är panel klätt. I alla beställningar hade jag sätt att (21321) bitar kommit på fler o fler listor o fick tag i ett gäng. Detta för att få känslan av solceller. Till utställningen därpå stod där även en Tesla på uppfarten o en laddare satt på husfasaden. Senaste tillägget var betongplattan på granntomten, för att få ännu en byggarbetsplats. Min plan är att bygga en egen betong-bil, då jag tycker den Lego släppt är lite för liten i skalan jag vill hålla.
Text & bild: William Boyde 2022. länk nederst.

Älskade jultåg!

Set 30584 Creator. Winter Holiday Train polybag från 2022. innehåller 73 bitar.

Jag älskar sagan om ”Det lilla blå loket”. Ett lok skulle köra med julklappar till barnen på andra sidan berget. Men det stora fina loket som drog vagnarna med leksaker gick sönder och inget annat lok ville hjälpa till förutom ett litet blått ånglok som aldrig hade gjort något så stort och tungt arbete förut. Det lilla blå loket kämpade på över berget samtidigt som han pustade ”jag tror jag kan, jag tror jag kan” och till sist lyckades han till allas glädje med att dra de tunga vagnarna över berget.
Lego älskar också dessa små set av ånglok till jul och i mikroskala är det populärt som julklapp under granen eller i leksaksaffärerna i City och Creator seten.

Jultåg med julklappskloss i uppförstorad skala i ”Jul på Liseberg 2022” stämningsfullt inramat
med ditplacerade riktiga granar och besprutade med prydnadssnö av en sorts pappersämne.

Minifigur Lex Luthor Superman Armor.

Polybag 30614 från 2018 med Lex Luthor sh519.

Med Superman ute ur bilden (död) tar Lex Luthor över rollen och S-symbolen som Metropolis nya Superman i sin nya ”power suit” kraftdräkt. Enligt berättelsen (en av tolkningarna) blev unga Lex Luthor och Stålpojken bästa vänner men efter en explosiv olycka (där Lex blev flit) och, som oftast, ett missförstånd blev de värsta ärkefienderna. Lex skapar t.ex Bizarro lik Superman men som en nidversion med spegelvänt S på bröstet. Lex får slutligen utlopp för sin idoldyrkan när han sveper den röda manteln över axlarna och gör sig till den nya Superman. Överraskningen måste varit stor för båda parter när den riktiga Superman återvänder efter att återupplivats från de döda. (källa Arris Quinones, Variant Comics)

Technic Rescue Truck 8454

Rescue Truck 8454 från år 2003. Relativt unik är ”Technic, stötdämpare 10L dämpad – mjuk fjäder” i ”trans light blue” som endast återfinns i två andra set, båda Formel 1 bilar.
Mer bilder här.

Månadens GWP (Gåva vid köp).

40567 Forest Hideout från 2022 med 248 bitar och 2 minifigurer. En hyllning till serien Castle och ingår i linjen Forestmen. Setet gick endast att få som gåva vid köp direkt från Lego, som en hyllning till 90-årsjubileet. Bygget är en modern version av Forestmen’s Hideout från 1988. Det ingår sju set i linjen, utgivna mellan 1987-1990.

Jespers blåljusbygge

Foto: Jesper Rydhög. (länk nederst)

”Volvo Laplander (”valp”) terrängbrandbil med bogserbar motorspruta. detta var en mycket vanlig fordonskombination i Sverige på 1970-talet. motorsprutan är byggd med många detaljer och bilens hjul har fått svart-vita kvadranter som var vanlig förr.”
Publicerat och skrivet i Utryckning, Svensk Utryckningsfordonsförenings tidning 2022.

Äldre motorspruta. Se Helsingborgs Brandkårsmuseum.

Månadens Star Wars

Resistance Trooper Battle Pack 75131 från 2016. Från Star Wars avsnitt VII, The Force Awakens. I TLGs (Lego) avtal med sina Licensgivare ingår att få hitta på småsaker att sälja med minifigurer i dessa set, så kallade battle pack. Just detta set tror jag floppade rejält, mycket p.g.a den obetydliga insatsen av ”Resistance trooper” i filmen.

Månadens Reklaminslag!

Kalle Ankas tidning nr 5 2016.

Police Patrol Boat 60129 och Prison Island 60130 båda från 2016.

Månadens retromodell

Police Headquarters set nr 381 från 1979 med 348 bitar och 4 minifigurer. Setet är extra intressant då det innehåller den första printade polisen, cop001. (gubben till höger). Året innan släpptes den första minifiguren och hade då ”stickers” pappersklistermärke på bröstet. Setet släpptes också i USA med setnummer 588.

Följ Bricksway på Facebook.

Ansvarig utgivare samt text och foto:
Per-Olof Rhodin (c)2022 där inget annat anges.
allt material skyddat av upphovsrätt.

William Boyde finns på Instagram.
Jesper Rydhög finns på Flickr.