Bricksway Magazine nr 6 oktober

EUROPAS STÖRSTA LEGOUTSTÄLLNING

”Europas största utställning av byggnader gjorda av Lego klossar” är rubriken och här utlovas ”nästan 100 av de mest effektiva modellerna från Europa”. Bakom utställningen står Klossar Expo. ”Företaget organiserar Lego® byggnadsutställningar i Europa, som också inkluderar en enorm Lego® lek zon för barn och vuxna, och många andra attraktioner relaterade till Lego® klossar.” enligt deras egen hemsida. Företaget har säte i Polen. Bricksways reporter har besökt utställningen i Täby, Stockholm.

Louvren byggdes som ett kungligt palats i centrala Paris. Den centrala gårdsplanen, som domineras av Louvrepyramiden i glas, byggd 1988, är museets huvudentré. Louvren tillhör världens främsta konstmuseer både vad gäller storlek och samling. fakta wikipedia. Detta bygge imponerade!

Som erfaren besökare av Legoutställningar var här den största skillnaden avsaknaden av upphovsmännen till verken. Det mesta var i plexiglasmontrar. Jag började med att helt kort gå runt ett varv för att få en överblick. En tom butikslokaler i köpcentrat hade tagits i anspråk och ljuset i lokalen kom från dom upplysta montrarna eller de större objekten. Ingen information om vem som låg bakom ett visst bygge gjorde utställningen väldigt anonym. Endast en handfull av de, enligt reklamen hundra objekten, imponerade på mig. Kvaliteten på byggena spretade från högt till lågt. Många montrar täcktes av en platt yta av baseplates med lite utplacerade byggen på. Andelen officiella set var hög i förhållande till vad som utlovats.

MILLENNIUM FALCON – gjordes av 1,2 miljoner klossar, över 7 meter lång och 4 meter bred.

Att bygga stort kan skapa rubriker men är inte per automatik det samma som att det är bättre. Denna stora modell från Star Wars var enligt marknadsföringen deras, lite passande, Star attraction, huvudattraktion. Problemet med detta monsterbygge var att det inte fanns mer att se. Det var bara stort. Stora gråa ytor sporadiskt täckta av greebles, framträdande detaljer i syfte att göra stora ytor just intressanta. Samma ”misstag” återkom i flera andra byggen t.ex i ett om Sagan om ringen, där hundratals likadan minifigurer täckte typ all ledig yta i landskapet men utan tanke eller mening och bygget var stort och enformigt.

Till höger LEGO CITY. Bland licensierade tema fanns två montrar med Peppa Pig, Minecraft och en med Paw Patrol.

Det som var bra med utställningen var belysningen, som gjorde byggena framträdande. En del montrar var interaktiva så till vida att besökaren genom en knapptryckning aktiverade en belysning i modellen eller en rörelse. Rörelse var det i världens största pariserhjul, 4 meter högt, driven av power functions motorer. Skapelsen var imponerande i sin detaljrikedom och hjulet byggt av technicbitar rörde sig till en början majestätiskt. Precis när jag skulle filma började hela konstruktionen vobbla och svänga okontrollerat från sida till sida innan den stannade. Efter ca en minuts paus startade det hela igen och proceduren upprepades.

Från utsidan var det omöjligt att få en skymt av utställningen.

Företaget har totalt fyra mobila utställningar varav denna i Stockholm precis förlängdes till den 7:e november. Under restriktionstiden tilläts ett mindre antal besökare i en timme åt gången. När jag var där var det släppt, och Fun Park, lekhörnan hade precis öppnat. Jag besökte utställningen av nyfikenhet och kommer inte att betygsätta den i varken siffror eller solar. Dom barn som var där samtidigt som jag verkade i alla fall nöjda.

LEGO SKETCHES

Lego mosaik har blivit en populär gren (som sorteras under Sculptures på Bricklink). Att kunna hänga Lego på väggen är ett smart sätt att fortsätta fylla hemmet med byggen även efter att hyllorna är fullproppade. En ”lillebror” till mosaik är Brick Sketches som såg dagens ljus 2020 med fyra set.

Av första vågen var två licensierade från Star Wars och två från DC, varav en var denna, The Joker. setet innehåller 170 bitar och kan hängas eller ställas med hjälp av ett stöd som byggs i technic. Skillnaden mot mosaik är att Brick Sketches byggs i 3D och erbjuder helt andra byggtekniker och bitar än platt mosaik. Konstformen av just 3D att hänga på väggen kallas relief och kommer från latinets relevo, att resa sig, bild eller mönster som skapats genom upphöjningar i en plan yta.

LEGO SOM FDC/FRIMÄRKE

I Danmark förärades LEGO med egna frimärke med utgivning den 2016-01-02. Samtidigt gjordes också en samlarversion som första dagsbrev med legostämpel. I samband med köp på en Legomässa delades också postern enligt ovan ut.
Läs också om ett gigantiskt frimärke byggt helt i Lego.

MÅNADENS BLÅLJUS

Foto/bygge; Jesper Rydhög

Här är en rejäl tankbil som har 12.000 l vatten. Baserad på Fire Command Unit 60282 från i år. En ombygd modell kallas för MOD, modified.

MÅNADENS SPEED CHAMPION

Porsche 918 Spyder 146 Parts, 1 Minifigure från 2015. Denna modell ingår i första utgivningen av sju modeller i serien Speed Champions. Till idag finns hela 50 set utgivna, varav flera innehåller två eller fler bilar. Just denna Porsche 918 Spyder är speciell, då den är den första utgivna modell som är en cabriolet.

ART PRINT MONTERING

Lego figurer är trevliga inte bara i plast utan även som konst. I omgångar producerar Lego fina bilder tryckta på kraftigt papper, Art print.

Ett passande standardmått på ramar är 30×40 cm. För att centrera bilderna utan att limma skär jag ut hörn på styv kartong. Kartongen har jag köpt hos min lokala bokandlare.

NYHET: MÅNADENS MINIFIGUR

Från set 76157, år 2020.

Gal Gadot (f1985) spelar Diana Prince, alias Wonder Woman i filmen WW84 (Wonder Woman 1984) från 2020. Hon bär ”Asteria’s golden armour”. Amasonerna använde alla sina rustningar för att smida denna, en enda rustning, stark nog att stå emot människornas vrede, och Asteria, Amasonernas modigaste krigare, offrade sig själv för att rädda sina medsystrar. (fakta imdb.com)

MÅNADENS TECHNIC

Månadens Technicmodell, Buggy set nr 42101 tillhör gruppen Off road modeller. Den släpptes januari 2020 och består av 117 bitar. Den har fungerande styrning och fjädring. En Dune buggy, eller möjligtvis sandrail, är byggd med breda däck för att kunna köra i sand utan att köra fast. Den är ofta öppen och är en modifiering av en befintlig bil eller ett eget bygge. (fakta Wikipedia)

Följ Bricksway på Facebook.

Ansvarig utgivare samt text och foto: Per-Olof Rhodin (c)2021
där inget annat anges. allt material skyddat av upphovsrätt.