Hässleholm 10-11/8

Swebrick Syd arrangerade populära utställningen Kloss på Kloss med 27 utställare, som i regnet lockade 2500 besökare. Flera nyheter fanns i år med bland annat möjlighet att byta minifigurer och att köra radiostyrda Technicfordon. Samarbetet med modelljärnvägsföreningen HMJF är fruktsamt och till början av nästa år är det den stora riksträffen för Swebrick som går av stapeln här. Då väntas runt 100 utställare hit och då blir det i en ännu större lokal. Swebrick är en förening för vuxna legoentusiaster i Sverige med över 3500 medlemmar.

Varje modell i sig är genomtänkt in i minsta detalj. Här gatuplanet av Andreas stora bygge.
Andreas från Malmö har varit med i Swebrick sedan starten. Nu visar han upp de största husen på hela utställningen, byggda i gammal stil. I bakgrunden Håkans barndomslego från 60-70-talet.
Oscar från Hässleholm håller i hela arrangemanget och är ansvarig för utställningen som arrangeras för tredje året i rad.
Officiella seten Horizon express Creator Expert 10233 från 2013 och i förgrunden traktorgrävaren från Heavy-Haul Train 60098 från 2015 utgjorde fina detaljer i det stora tåglandskapet många medlemmar bidragit till.
Jesper har drömt om att bli brandman och är medlem i Svensk utryckningsförening. Där följer han med på resor till brandstationer över hela landet och fotograferar massor av brandbilar han sen bygger i Lego.
GBC, Great Ball Contraption är en internationell standard för att förflytta en kula från början till slutet av en bana, företrädesvis byggt i Technic. Den stora transportanläggningen band samman hela banan till en sluten slinga.
En nyhet för i år var ett gigantiskt ”klotterplank” som snabbt pyntades uppifrån och ner. Dom här killarna stod på museets pallar för att ny tomma ytor högt upp.
Fribygge var en stor del av upplevelsen för många barn och en del vuxna med. Två stora bord med klossar lockade fram fantasirika kreationer. Klossarna var slut strax efter lunch så vi fick riva flera byggen för att fylla på och varje kväll revs samtliga byggen av oss utställare.
Melvin 7 år har byggt en drake av endast ”2×4 klossar” som blev så här fin. I bakgrunden den enorma brandstationen med 15 portar och tre våningsplan av Lars.
Mikael är en riktig Technichentusiast och hade tidigare färdigställt den här stora Super stallion helikoptern med motoriserade rotorblad och öppningsbar lastlucka. Modellen är en Marin version med förlängt bakparti och därtill lutande stjärtfena.
Carl från Lund har byggt en pittoresk vinterby med både jultomte och Elsas slott som tilldrog sig stort intresse. Jultåget från 2016 motoriserat körde varv på varv och passerade i framkant Winter Village station från 2017.

Text/Foto: Per-Olof Rhodin(c)2019

LEGO-verkstad i Perstorp

Anders från kulturföreningen samlar de unga byggarna kring Legot.

AMÖBA Kulturförening och Bricksway i samarbete med ABF arrangerade 15/8 LEGO-verkstad i Perstorp. Arrangemanget var mycket välbesökt med över 30 barn och flera fina kreationer skapades.