Bricksway Magazine nr 8

Månadens Citymodell: Car Wash 60362

Car Wash 60362 från år 2023. 235 bitar och två minifigurer. 260 kr på LEGO-store.

Star Wars-tips!

Mervärde för Helmet Collection. Jag har nu börjat komplettera med minifigurerna till dessa, och får det då i samma stil som UCS:erna. Först ut the Mandalorian och Grogu från set 75363 och Commander Cody från set 75337.

Trevlig Creatormodell

Land Rover Classic Defender set 40650 med 146 delar och en minifigur. LEGO Exklusiv från 2023 för 190 kr. ”Fira 75-årsjubileet för Land Rover Series I genom att bygga denna fantastiska modell av en klassisk Defender.” skriver Lego på sin hemsida. Kul bygge!

Grusade förväntningar på Tatooine

Det som skulle bli en fantastisk berättelse om älskade karaktären Obi-Wan Kenobi och hans händelserika liv i en fristående film blev till grus i Disneys TV-serie med samma namn från 2022. Endast sex avsnitt blev det. Serien utspelar sig tio år efter filmen Star Wars -A New Hope från 1977. Jedin Obi-Wan har gått i exil och bosatt sig i en grotta på Tatooine. Där ska han samtidigt hålla ett öga på Luke Skywalker som gömts hos släktingar. Vi får se hur Kenobi lever i fattigdom och ensamhet. Ben Kenobi, som han kallar sig, förtränger sin jedikonst så väl att han lyckas glömma den. Ewan McGregor gör rollen som, förlåt, avdankad jedi, under större delen av TV-serien så otroligt bra att det är svårt att tro annat än att det är hans sanna natur.

I stället är det karismatiska skådespelerskan Moses Ingram som briljerar i serien i rollen som Reva Sevander/the Third Sister. Moses Ingram som egentligen heter Monique Denise Ingram (amerikanska) och har nominerats till en Emmy för The Queen’s Gambit. Jag tycker det är olyckligt att serien fick just namnet Obi-Wan Kenobi då det väcker höga förväntningar på just den karaktären. Serien handlar nästan mer om Reva Sevander i sin roll som Imperial Inquisitor, kallad Third sister. Serien Obi-Wan Kenobi fick betyget 7,1 av 10 på IMBb.com och på Moviezine beskrivs den som medelmåttig. Krönikören Oscar Westerholm kallar den för ”sömnpiller”. Disney har meddelat att serien läggs ner.

– Ni vet vilka vi är. Grand Inqusitor kliver myndigt ur Transport Scyte.

Inquisitors är en grupp som jagar överlevande jedi och lyder direkt under Darth Vader. De jagar också alla som är känsliga för kraften, som visar jedianlag. Kejsare Palpatine utfärdade som diktator ”Order 66”, att alla jedi skall dödas. Jeditemplet attackeras av clonsoldater ledda av Palpatins lärjunge Anakin. De få jedi som finns där försöker rädda undan lärlingarna, younglings, men är i hopplöst underläge mot 501:ste legionen. En lärling, Reva Sevander, överlever slakten genom att låtsas vara död. Anakin tar i anfallet ifrån henne allt. Utbildningen och klasskompisarna var hennes liv. Hon bestämmer sig för att hämnas och för att komma nära Anakin, sedermera Darth Vader, ansluter hon sig till Inquisitorerna. Driven av hämndlystnad blir hon en känslokall och effektiv Inquisitor med hunger för avancemang inom hierarkin. Väl medveten om att Obi-Wan Kenobi är det storvilt hon behöver fånga för att komma nära Dart Vader och sin hämnd lider hon av frustration i brist på framsteg. Detta förmedlas tydligt i Inquisitorernas öppningsscen där trion (som utöver henne består av Grand Inquisitor och femte brodern) jagar en obetydlig jedi.
– Varför jagar vi honom, han är ingen, säger hon klagande (där ingen i det här fallet betyder ingen betydelsefull jedi).

Reva skyr inga medel för att nå sitt mål på hämnd och låter kidnappa Princess Leia, tio år gammal. Unga Leia (Vivien Lyra Blair) gestaltas trovärdigt med både idérikedom och envishet (som i vuxen ålder kallas beslutsamhet). Revas plan lyckas och ringrostiga Ben Kenobi lockas fram ur sin grotta. Knappt klarar de sig undan Reva och hennes lejda mördare. Grand Inquisitorn, missnöjd med Revas myteri och egna agenda dödas kallblodigt av Reva. För Kenobi väntar en lång resa med att föra Leia tillbaka till sina adoptivföräldrar Organa. Sakta hittar han tillbaka till sina jedikrafter och möter oväntat hjälp från andra motståndsmän mot Imperiet. Genom ett nätverk av kontakter kallat ”passagen” ska de fly men Kenobi tvingas i stället möta Dart Vader i en uppgörelse.

Obi-Wan beskrivs som lika vis som mäster Yoda, lika kraftfull som master Windu och ändå är det något som skaver för Anakin med sin mästare.
– Jag är inte den jedi jag borde vara, säger Anakin vid ett tillfälle till Padmé (Natalie Portman) och syftar på insikten om dragningen till Sithläran. Obi-Wan tar på sig ansvaret för Anakins svek och övergång till den mörka sidan och ser sig själv som misslyckad. Tyngd av detta genom livet ber han igen i slutet av serien Anakin om förlåtelse för sitt misslyckande. Vader svarar då, ”Anakin är borta. Jag är det som finns kvar. Jag är inte ditt misslyckande, Obi-Wan. Du dödade inte Anakin Skywalker. Det gjorde jag.”

Ewan McGregor är i Star Wars världen inte en lysande stjärna precis. Han saknar här utstrålning och personlighet, något han visat mycket av i andra sammanhang. Som person skulle jag mer tänka mig honom som en arbetskompis eller granne, lite alldaglig alltså. McGregor efterträder folkkära Alec Guinness som spelar den äldre versionen av Kenobi. Samtidigt ”efterträder” han också Liam Neeson (som varit Kenobis jedimästare) i att träna Anakin. För McGregor blir det aldrig någon bra kemi gentemot Hayden Christensen (Anakin) i filmen Mörkrets hämnd från 2005. Mycket ansträngningar görs för att visa hur den snälla och omtänksam pojken Anakin förvandlas till det skoningslösa monstret Dart Vader. Konflikterna avlöser varandra när Anakin som vilsen lärling glider över mot den mörka sidan. I TV-serien, nu 13 år senare, får vi mer förståelse för saker från det förflutna i en tillbakablick , där Anakin visar stora brister i mognad.

I slutet får Kenobi en välförtjänt upprättelse (efter att ha varit vilsen i tio år) när han för första gången på eget initiativ ger sig ut på en resa. Hos familjen Lars blir Kenobi för första gången inviterad att hälsa på Luke och får leverera sin signatur-one-liner, ”Hello there”. Efter sig lämnar han pojken han lovat ha uppsyn över, i sin adoptivfamiljs trygga händer och ökar avståndet till familjen Lars. Propert klädd och med ryggen rak rider han rakt ut i vidderna på Tatooine och får där andekontakt med sin gamla avlidna mästare Qui-Gon Jinn.  ”Jag har alltid varit här, Obi-Wan. Du var bara inte mogen för att se det”, säger Qui-Gon lite faderligt och tillsammans ger de sig av på en (som det sägs) lång resa. Som i en klassisk slutscen i en Westernfilm rider Obi-Wan Kenobi ensam bort i oändligheten, mot nya okända äventyr. Det är precis här, när allting är som bäst upplagt för ett spännande äventyr med vår nyvunne favoritjedi som nästa serie bör heta just Obi-Wan Kenobi.

Batmobile: Batman vs. The Joker Chase 76224

Tim Burton’s Batman
Jokern har tryck på ryggen.

Jespers blåljus

Haveribrandbilen. Efter MOC vid 12 år.

Volvo valp TGB 11 terräng/Haveri/Räddningsbilen
Foto: Jesper Rydhög.

Följ Bricksway på Facebook.

Ansvarig utgivare samt text och foto där inget annat anges:
Per-Olof Rhodin (c)2023.
allt material skyddat av upphovsrätt

Jesper Rydhög finns på Flickr.