Bricksway Magazine 2-2-22

Välkommen till ett nytt nummer, det andra för året, i den andra månaden år 2022…

Harry Potter & Hermione Granger 76393. 2021. 1673 delar. 1699 kr. rek 10+ ålder.
26 cm höga rörliga modeller lägger härmed grunden en ny standard. Läs mer om Harry Potter och Hermione Granger i De vises sten.

LEGO® Technic Ford Mustang Shelby GT500 (42138). Detta uppslukande bygge är en perfekt introduktion till teknikens värld – 2 pull back-motorerna för att få bilen att köra iväg i full fart, säger Lego på sin hemsida. Angående pull back-motorerna har Lego alldeles rätt i att bilen kör i väg i full fart. Samtidigt är det en så stor förändring mot allt jag sett i samma skala inom Technic att jag vill kalla det ett paradigmskifte. Borta är allt det som kännetecknat det tekniska och rörliga i dessa modeller. Ingen motor med rörliga delar, ingen växellåda eller ens en funktion för att vrida på hjulen. ”Bara” pull back motorer och en, iofs teknisk mekanism som släpper loss alla hästkrafterna, men ändå. 649 kr. Rek 9+ år.
Se mer om Ford Mustang Shelby GT500.

Mobilkran 60324. januari 2022. 340 delar, 2 minifigurer. 499kr. Rek 7+ år.

Iron Man figur 76206 Januari 2022 499 kr. Rek 9+ år. Se också reportaget om Avengers: Endgame.

Lurad? Bedrägeri allt vanligare!

Den där goa känslan av att ha ett riktigt Legoklipp inom räckhåll. Du har haft kontakt med säljaren och ni har enats om priset och säljaren är i begrepp att skicka till dig. Du är fartblind av förväntan och sväljer allt säljaren säger om att det är bråttom att fullfölja affären. Kanske för att säljaren behöver pengarna snabbt och därför ger dig ett bra pris eller att flera köpare står på kö. Precis när du har swishat över hela köpesumman plus frakten kommer en gnagande oro smygande i magtrakten och du sms:ar köparen utan svar. Med stigande oro ringer du numret du swishat men utan svar. Som en sista desperat handling Googlar du numret men säljaren är inte densamma som mottagaren. Känslan av maktlöshet blandad med insikten om din egen ”dumhet”/godtrogenhet träffar dig som ett slag i magen när du inser att du blivit lurad och kastat pengarna i sjön.

Det finns ett förhållande mellan chansen att göra ett klipp på Lego och risken att bli lurad. Grundantagandet är att alla Legoentusiaster har en ”svag punkt”, en önskan om att komma över ett efterlängtat set, antingen utgånget eller helt enkelt ett set till fyndpris. Den som chansar kan fynda eller få en dyrköpt erfarenhet. Den som aldrig chansar vet å andra sidan vad han har men kan missa ett klipp. Själv ligger jag förhoppningsvis på plus. Jag har chansat på flera fynd och ibland blivit blåst. De flesta legosäljgrupper på facebook kräver namnlapp med datum fotograferad tillsammans med Legot och att priset fastställs öppet i säljtråden. Det finns då i alla fall en chans att administratören för sidan kan hjälpa till vid en tvist. Många säljare filmar också hur de lägger brev på postlådan för att styrka att försändelsen är lämnad. Bedragarna ”snor” vanligtvis bilder från nätet när dom lägger upp sina falska annonser. Ett annat sätt är att svara med PM till någon som efterlyser ett visst Legoset som önskas köpa, där affären kan göras upp i enskildhet över nätet. Normal praxis är att köparen betalar för varan plus frakt och säljaren skickar skyndsamt efter att betalningen är mottagen.

Sanningen är att bedrägeri sedan länge passerat nivån för rån och stöld. Gärningsmannens signalement har övergått till swishnummer och kontoutdrag men brott går sällan att styrka och polisanmälningarna läggs ner direkt. Jag som köpare gick så långt vid ett tillfälle där jag var lite tveksam att jag krävde bild på ID-handling. Namnet stämde överens med mottagaren så jag skickade över pengarna men inget lego skickades. När jag övertygad om att jag nu skulle få igenom min polisanmälan mot säljaren granskade bilden av körkortet såg jag att dom fyra sista siffrorna var manipulerade. Det visade sig att jag blivit blåst av en för några år sedan, väldigt flitig och förslagen, bedragare från Hässleholm. I dagens läge när ID-stöld i sig själv är ett större brott än annonsbedrägeri faller givetvis tanken på legitimerade säljare. Det enda vi med säkerhet kan säga är att bedragarna blir mer och mer skickliga och kommer att fortsätta så länge det är lönsamt. Gör vad du själv anser rimligt i förhållande till affären du står i begrepp att göra, så har du i alla fall gjort något.

CITY

Karaktärerna i TV-serien City Adventures kastar sig ut på våghalsiga äventyr i Stuntz. Här Freja McCloud i Eldstuntcykel 60311. 99 kr. Rek 5+ år.

Karaktärerna i TV-serien City Adventures Freya McCloud (mitten) och Finn (bredvid) med sin räddningsstyrka.

Brandstation 60320 januari 2022. 540 delar. 749 kr. Rek 6+ år.

Karaktärerna i TV-serien City Adventures brandman Bob med sin drönare, tjuv & polis.

Brandräddning och polisjakt 60319 januari 2022. 295 delar. 299 kr. rek 5+ år. Dessa mixade set kallades tidigare Starter set.

Vintage Camera 5006911

Månadens GWP Gåva vid köp från LEGO A/S. 179 delar. 2021.

Vattenmannen / Aquaman

sh050, utgiven mellan åren 2013-2018. Mest känd för Black Manta Deep Sea Strike 76027 2015.

Månadens minifigur. Karaktär från DC utgiven i 6 versioner som Lego minifigur. Känd som seriehjälte under svenska namnet Vattenmannen på 80-talet. Uppgraderad i filmen Justice League 2017 och fick en egen film, Aquaman 2018. Spelas av Jason Momoa, född 1979, i Honolulu, Hawaii. Se reportaget om Justice League. Aktuell med Aquaman and the Lost Kingdom (2022)

Månadens Friendsmodell

Månadens Friendsbygge är i första hand en MOD, (eng. modification) ändring/ombyggnad Originalet (bakerst) är från sjukhuset 41394 som kom 2020.

Passenger Wagon 164

Månadens Retromodell är mångsidiga Passenger Wagon 164 från år 1972 med 152 delar och 2 Minifigurer. Det finns instruktioner till flera olika byggen och inspiration till ytterligare några varianter. (klistermärket är en reproduktion).

75099 Rey´s Speeder

Rey´s Speeder 75099 från år 2015, från Star Wars: Episod VII The Force Awakens.
185 bitar och 2 minifigurer. rek. från 7+år. Se full recension här.

Månadens blåljusMOC av Jesper Rydhög.

Baserad på en tidigare 4-wide version, Basic set 565-2 från 1990,
nu uppgraderad till 6 wide.

Svart/vita fälgarna visar att det är en veteranbrandbil.

Angående Ford Mustang Shelby® GT500 skriver LEGO på hemsidan,
”Episk AR-upplevelse (förstärkt verklighet) – Använd appen LEGO® Technic AR för att se vad bilen går för på en virtuell racingbana. Kolla in utmaningarna för fler roliga sätt att leka” När jag testade appen slutade det snopet med att ”Enheten är inte kompatibel med den här versionen”…

Följ Bricksway på Facebook.

Ansvarig utgivare samt text och foto: Per-Olof Rhodin (c)2021
där inget annat anges. allt material skyddat av upphovsrätt.