Bricksway Magazine Mars & April

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är magazin-1-1-1024x748.jpg

Varmt välkommen till första publiceringen av samlade reportage under vinjetten Bricksway Magazin. Jag väljer att kallade det för betaversion, för det är precis vad det är, ett första utkast till att likna befintliga Magasin. Legovärlden är stor och spänner över många områden och epoker. Ensam är det orimligt att hantera allt som hänt och producerats i företagets namn, men med varandras hjälp vill vi inom team Bricksway göra vårt bästa att omfamna i alla fall en smakfull bit av kakan.

Jeep Wrangler 42122 Technic

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är P1020544w.jpg

Jeep Wranglers modell Rubicon Recon i Lego tilltalar på många sätt, eller egentligen på alla sätt. Gillar proportionerna och färgskalan främst. Storleksmässigt är den i samma skala som Chevrolet Corvette från 2019. Fjädringen är rejäl, precis som det förväntas på en terrängbil liksom fungerande vinsch. Motorhuven är öppningsbar, grillen byggs av tryckta bitar och modellen har fungerande styrning. I jämförelse med Corvetten har rörlig motor fått ge vika för övriga detaljer vilket i alla fall jag kan leva med.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är DSC_2885w.jpg
WIP (Work In Progress) Halvvägs in i bygget.

Att fritt köra i terräng i Sverige är förbjudet så nyttan av att äga en riktig version är väl tveksam men tillverkarens beskrivning låter i alla fall lockande; Jeep Wranglers Rubicon Recon har bättre 4×4-kapacitet och skydd mot den svåraste terrängen, tack vare en uppgraderad framaxel, förbättrade tröskelskydd och extra kraftiga gjutna differentialkåpor. Jeep®Wrangler Rubicon Recon är den perfekta bilen för de mest fanatiska offroad-entusiasterna som gillar att anta de tuffaste utmaningarna i terrängen.
Jeep Wrangler är en av nära 20 publicerade Technicmodeller på Bricksway.

Remote Controlled Road Crossing 7866

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är image00001w.jpeg

Detta set är ganska enkelt i sin utformning då det är byggt på en rak vägplatta och består av en röd byggnad som är ett slags kontrolltorn för järnvägsövergången. I tornet jobbar en minifigur som är en klassisk tågarbetare med blå jobboverall och röd keps. Figuren har självklart det klassiska smiley-ansiktet som ju var det enda man hade att tillgå vid denna tid. Sen har vi själva övergången som består av räls med strömskenor i mitten, två motordrivna bommar och fyra grå 4×8 rampbitar för en smidig överfart med bilen. Och så har vi också de på var sin sida blinkande varningsskyltarna. 7866 innehåller egentligen inte så många bitar (189 st) men av de bitar som väl ingår så är många tämligen avancerade och special-tillverkade (och dyra) för just tåglego. Här har du tex två motorer för att höja och sänka bommarna. Fjärrkontroll och kablar för att styra motorerna till bommarna och för att få signalerna att börja blinka.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är image00010w.jpeg
Röda 12-voltslampor med sin elektriska blinkenhet för signalerna och tågövergångsskyltar är unika för detta set. 

För att få 7866 att fungera så behöver man koppla den till transformatorn 7864, samma som man använder för att få ström sin tågbana. På sidan av tranformatorn så finns det två kontakter där du klickar i fjärrkontrollen till järnvägsövergången och på andras sidan av fjärren sitter där likadana kontakter. På så sätt kan du seriekoppla flera kontroller på rad såsom tågväxlar, stoppsignaler etc. Text & bild: Martin Blad.

Star Wars AT-ST

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är DSC_2931w-1.jpg
Till denna version saknas dedikerad AT-ST-pilot.

AT-ST (All Terrain Scout Transport) eller Scout Walker från Imperiet. Modellen blev välkänd från slaget om Endor, där denna Legoversion ingår i sett 8038 från 2009. Tvåbenta gångare från Star Wars-världen gör sig bra som Legomodeller och har släppts i ett 10-tal versioner i allt från polybags till en stor UCS (Ultimate Collector Series) år 2006. Senaste från TV-serien The Mandalorien 2019. Fler bilder här.

Tips

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är DSC_2937w.jpg
Så här har jag byggt fundamentet till AT-STn.

BLÅLJUSFAMILJEN

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är DSC_1278.jpg

Blåljusfamiljen är ett samlingsnamn för främst ambulans, polis och räddningstjänst. Blåljusfordon finns även bl.a. inom tull och trafikledning (spårväg) och i en vidare bemärkelse kan även bärgningsfordon räknas hit (vägens hjältar). Modifiering av officiella modeller kan göra vilket fordon som helst till brandbil. Här är en version av brandbilsentusiasten Jesper Rydhög, baserad på en verklig förlaga. Kapellet är i vattenavvisande tyg och är sytt av Jespers mamma. Bilden är skapad ”on location” där bilen är uppställd framför en verklig brasa.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är DSC_1286w.jpg
Under kapellet finns släckutrustning.

City

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 20210114_134729w.jpg

– Vore nog klokast att stanna i bilen… Safari Off-roader, 157 delar och 2 minifigurer från 2020. Utöver den snygga safariterrängbilen är lejonhonan den åtråvärda detaljen i setet, som blir månadens Cityset och får avsluta Bricksways första månadspublicering. Detta set med nummer 60267 var ett ”must have” från min sida och verkar vara en doldis i butikerna. Jag köpte mitt från Legos hemsida. Efter fotograferingen såg jag att min son som hjälpt till med monteringen av hjulen vänt fälgarna på motsatt håll mot beskrivningen, men det bjuder jag på. Summa summarum, vill du verkligen ha ett set, köp det medan det finns.

Bricksway (c)2021
Redaktör Per-Olof Rhodin (text/foto, där inget annat anges)

Redaktören filosoferar

Upplägget med månadspublicering fortsätter, nu med nummer två. Nackdelen är att det dröjer mellan inläggen men fördelarna förväntas överväga, rejäl läsning när det väl publiceras. I en allt högre produktionstakt från TLG (The Lego Group) av stora, dyra och otroligt tilltalande modeller för vuxna är det på sin plats att ibland stanna upp och reflektera över sin Legorelation. Jag har redan tidigare sagt att jag är ”gift med Lego” och syftar då på att Lego är en stor del av mitt liv, en livsstil faktiskt. Reflektionen går ut på att nyktert se på sin relation till Legot och djupa frågor såsom varför och till vilket pris har jag den relation jag har till de danska plastbitarna? På första frågan svara jag sunt att så länge legot ger mig något tillbaka, en tillfredsställelse, fortsätter jag. När det handlar om att investera i ett nytt legoset behöver jag antingen tycka det är snyggt, utmanande eller innehålla intressanta bitar. Den andra frågan är den klassiska triaden, tid, plats & pengar. Denna triad blir extra viktig för den som har andra att ta hänsyn till, dvs till vilket pris i en relation ”kostar” mitt intresse. Blir relationen lidande för att jag tex tillbringar all min tid med legot? Ja, det blir den naturligtvis om du tillbringar all din tid med legot. Balans är svaret på samtliga frågor och själv försöker jag förlägga legotiden när frun ändå jobbar och jag väljer i stället bort mycket TV-tid. Detta valet underlättas naturligtvis av att jag är totalt ointresserad av fotboll och hockey. Vad väljer Du bort?…

CITY

Basplattan har jag lagt till själv.

Lego fortsätter spegla sin samtid med elbil och laddstation i Citysetet 60257 från 2020. Service Station innehåller 338 delar och 4 minifigurer. Den verkar vara slut på LEGO S@H redan och det är antagligen en Coronaeffekt. Setet har varit på rea från och till och sålts på Ullared för ett bra pris. Slutligen landade jag ett set jag med och jag köpte det uteslutande för personbilen i 6-wide, ett format som jag kommit att älska, (6 knoppar bred). Minibussen tycker jag är mest pinsam med sin jalusilucka som dörr och en bakända likadan som framsida. Det är inte alltid Legos designers själva är så nöjda med slutprodukten heller på grund av budgeten de har att följa. Kanske blir det en modifiering av densamma…

STAR WARS

Förväntningarna på nya Darth Vader helmet 75304 med 834 bitar för 899 kr tillgänglig på Lego S@H i slutet av april är höga. Serien ”helmets” lanserades 2020 med en tydlig adress till AFOLs med svart box och 18+ ålder i rekommendation. Först ut var en triologi som nu alltså följs upp med denna och Scout Trooper Helmet (75305). Jämfört med byggbara figurerna i SW från tidigare tycker jag generellt att en heltäckande hjälm är lättare att få till snyggt än ett ansikte, där kraven är högre. Att det blir dominans på den mörka sidan får vi bara leva med, rebellerna har ingenting att dölja… Eftersom jag i första hand publicerar egna bilder visar jag här Darth Vader byst 75227.

Snowspeeder – UCS (2nd edition) från år 2017. Setnummer 75144 Ultimate Collector SeriesStar Wars Episode 4/5/6 Innehåller 1695 delar och minifigurerna gunner Will Scotian och pilot Zev Senesca. Första versionen från 2003.

SUPPORTA BRICKSWAY

Bricksway på facebook firar över 700 ”likes” och bricksway.com | Facebook är inkörsport till hemsidan. Namnet Bricksway är tänkt att funka internationellt men sidan är på svenska och kan därför läsas av barn. En stor målgrupp är AFOLs, vuxna legoentusiaster, med sin egen terminologi men interna uttryck förklaras för att förstås av alla. Sidan är helt utan reklam och antagligen unik på sitt sätt. Vi som på vår fritid jobbar med publikationen får ett kvitto på att vi är på rätt spår genom din ”like” på facebook. Dessutom får fler chans att hitta till sidan när vi uppnår 1000 likes, då facebook rankar upp den, så klicka gärna ”like”. Tack!

NYHET

”LEGO® VIDIYO är utformat för att hjälpa barn att släppa loss sin kreativitet och ger dig möjlighet att regissera, producera, uppträda i och dela unika musikvideor i en säker social miljö”

Billund, 26 januari 2021 LEGO Koncernen och Universal Music Group (UMG) har idag presenterat LEGO® VIDIYO, ett lekfullt och innovativt sätt att skapa musikvideor som syftar till att hylla och stärka barns kreativitet och passion för musik. LEGO VIDIYO är ett helt nytt sätt att leka som hjälper barn att drömma stort genom att regissera, producera, uppträda i och dela egna musikvideor med hjälp av låtar från hela världen, inklusive topplistehits från UMG:s enastående artister.

Party Llama BeatBox 43105, Bandmate (43101) & Unicorn DJ BeatBox 43106. 259 kr resp. 59 kr.

LEGO VIDIYO riktar sig till barn i åldrarna 7– 10 år och erbjuder en skyddad miljö där de kan kombinera lek i den fysiska och den digitala världen. Plattformen ger barn chansen att experimentera med lek och musik – en kraftfull kombination som är grundläggande för deras utveckling och utökar deras förmåga att få kontakt med andra människor, känslomässigt och kreativt.

Genom att kombinera ny teknik med LEGO System in Play och musik från många av världens ledande artister inom flera olika genrer erbjuder LEGO VIDIYO en ny, spännande möjlighet för barn att uttrycka sig kreativt. Genom att barnen själva får kontrollen över sina egna musikvideoproduktioner kan de både upptäcka musik och få utlopp för sin passion för musiken i en engagerande, positiv och säker social upplevelse.

Det gäller att ha en plattform som funkar…

PROFILEN

Namn: Martin Blad
Ålder: Nyss fyllda 44 (f:1977)
Yrke: Gitarrpedagog men också musiker med mitt band Lady Luck Combo (när det inte är Pandemi)
Hobby: LEGO

Jag har varit en AFOL sedan 2014 då jag klev ur mina dark ages på riktigt. Det var ett köp av Passagerartåget 60051 till min då 2-åriga son som fick bägaren att rinna över. Det var ju såklart bara ett svepsjäl att köpa ett så pass avancerat set till en tvååring, då jag alltid haft ett gott öga till Lego. Sen gick det snabbt. Blev mycket City i början men kom snart in på modulhusen och skaffade i rask takt de jag kunde få tag på. Efter en tid så blev nostalgin en allt starkare aspekt i mitt Lego-intresse. Då Lego var en så stor del av min barndom på 80-talet så var det väl oundvikligt antar jag. Oturligt nog så hade jag i ett mycket svagt ögonblick sålt hela min bardomssamling några år tidigare, men den skulle jag snart köpa tillbaka med råge.

Jag har en ganska stor Classic-Town uppbyggd i mitt garage bestående av mestadels 80-talsset och utgångspunkten för staden är den omslutande 12-volt tågbanan. 12-voltseran är ju fantastisk då den erbjuder många fjärrstyrda tillbehör såsom växlar, stoppsignaler och bommar, vilka jag såklart alla har inkluderade i min layout. Älskar att stå och pyssla med staden och ändra lite smådetaljer här och där eller kanske bygga en ny vagn till något av tågen. Det finns alltid något att göra i en Legostad men ibland kör jag bara några varv med tågen för att känna lite nostalgi och harmoni. Se Martins topplista över favoritbyggen genom tiderna med mera här.

TECHNIC

”Crawler Crane” har setnummer 9391.

Tiden mellan jul och påsk med fattigfebruari/vabruari brukar kännetecknas av att de Technicset som släpps under perioden är mindre än annars och detta året är inget undan-tag. Därför blir månadens Technicmodell Crawler Crane (Tracked Crane) från år 2012, bestående av 218 delar. Modellen ingår i serien 2inOne där B-modellen är en bulldozer.

RETRO

Set nr 329 Oldtimer och set nr 328 Biplane, båda från 1967.

Tanken är häftig att en legomodell som är över 50 år kallades gammal redan när den släpptes, Antique Car, med 111 bitar. Dubbeldäckaren ”biplane” består av 44 delar. Dom gråa däcken förekommer i ett färre antal set är dito svarta. Båda modellerna har grått som original men har getts ut med svarta däck som alternativ enligt Bricklink, såsom flygplanet har.

BLÅLJUSFAMILJEN

Foto: Jesper Rydhög

Blåljusfamiljen är ett samlingsnamn för främst ambulans, polis och räddningstjänst. Blåljusfordon finns även bl.a. inom tull och trafikledning (spårväg) och i en vidare bemärkelse kan även bärgningsfordon räknas hit (vägens hjältar). Modifiering av officiella modeller kan göra vilket fordon som helst till brandbil. Här är en version av brandbils-entusiasten Jesper Rydhög, baserad på City set nr 60276, Polisens fångtransport.

ROCKA SOCKORNA

Regnbågsbygge, en mänsklig rättighet.

I mars inföll världsdagen för Downs syndrom. Bricksway står för samhällsengagemang och tar ställning. ”Att rocka sockorna är enkelt! Genom att ta på dig olika strumpor hyllar du olikheter och slår ett slag för alla människors lika värde och rättigheter. FN har utlyst den 21/3 till Världsdagen för Downs syndrom. Svenska Downföreningen tror på alla människors potential och lika värde. Med rätt förutsättningar i form av stöd från ett upplyst och engagerat samhälle kan personer med Downs Syndrom leva fullvärdiga liv och bidra till samhällets utveckling.” svenskadownforeningen.se

TILL SIST …en hälsning

Kära vänner!
I nästan 11-års tid har vi gjort Sverige lite mer LEGO-roligt! Men allt har sin tid. Vi har valt att lägga ner projektet Klossbutiken.se och vill passa på att tacka er alla fina kunder som förgyllt vår tid i vår fysiska butik & online. Klossfestivalen kommer att leva vidare, men det blir efter att pandemin är under kontroll. Tack för allt! Vi älskar er! 

Bricksway (c)2021
Redaktör Per-Olof Rhodin (text/foto, där inget annat anges) (allt material skyddat av upphovsrätt)

Profilen: Martin Blad

Namn: Martin Blad

Ålder: Nyss fyllda 44 (f:1977)

Yrke: Gitarrpedagog men också musiker med mitt band Lady Luck Combo (när det inte är Pandemi)

Hobby: LEGO

Jag har varit en AFOL sedan 2014 då jag klev ur mina dark ages på riktigt. Det var ett köp av Passagerartåget 60051 till min då 2-åriga son som fick bägaren att rinna över. Det var ju såklart bara ett svepsjäl att köpa ett så pass avancerat set till en tvååring, då jag alltid haft ett gott öga till Lego. Hade även tjuvstartat några år tidigare genom att ge min då väldigt unga dotter både en TIE-Fighter, City-hamnen och diverse Friends-set.

Sen gick det snabbt. Blev mycket City i början men kom snart in på modulhusen och skaffade i rask takt de jag kunde få tag på. Pet Shop, Palace Cinema, Parisian Restaurant, Fire Brigade, Town Hall, etc… sen hade man en en ganska lång gata till slut. Tyckte det var så vansinnigt roligt att skapa en stor legostad i källaren.

Efter en tid så blev nostalgin en allt starkare aspekt i mitt Lego-intresse. Då Lego var en så stor del av min barndom på 80-talet så var det väl oundvikligt antar jag. Oturligt nog så hade jag i ett mycket svagt ögonblick sålt hela min bardomssamling några år tidigare, men den skulle jag snart köpa tillbaka med råge.

Så sedan ett par år så är det alltså vintage-legot som är kärnan i mitt samlande och jag blir alltmer kräsen vad gäller skick och originalitet. Köper sällan ett 80-tals set nuförtiden om inte det är komplett med sin kartong och har tidstypiska bitar. Ofta köper jag set jag redan har enbart för att komma åt kartongen till just det setet, så får jag sälja av dubletten senare.

Jag har en ganska stor Classic-Town uppbyggd i mitt garage bestående av mestadels 80-talsset och utgångspunkten för staden är den omslutande 12-volt tågbanan. 12-voltseran är ju fantastisk då den erbjuder många fjärrstyrda tillbehör såsom växlar, stoppsignaler och bommar, vilka jag såklart alla har inkluderade i min layout. Älskar att stå och pyssla med staden och ändra lite smådetaljer här och där eller kanske bygga en ny vagn till något av tågen. Det finns alltid något att göra i en Legostad men ibland kör jag bara några varv med tågen för att känna lite nostalgi och harmoni.

Köper fortfarande moderna set givetvis och då är det framförallt de mer fantasifulla skapelserna som lockar mig mest. Som exempel så gillar jag skarpt roliga byggen som Lego Movie-seten och Ninjago City, medan Tower Bridge och Saturn V var ökentorra tråkbyggen enligt mig. Avslutar med en liten topplista över mina favoritbyggen genom tiderna:

Moderna set:
1. Metalbeards Sea Cow
2. Ninjago City
3. Welcome To Apocalypseburg

Vintage set:
1. 375 Yellow Castle
2. 924 Space Cruiser
3. 1592 Town Square Castle Scene

Set 1592 som jag håller på bilden är ett mycket speciellt inslag i min samling. Dels tycker jag det är ett otroligt snyggt set som ser ståtligt ut i en Classic Town, dels är det fantastiskt kul att bygga med sitt fina korsvirkeshus, borgvägg och många väldigt fina figurer och hästar. Setet är ganska ovanligt då det är ett så kallat ”promotional set” från 1980. Det gavs bl.a ut som reklam för frukostflingan Weetabix då man skulle samla kuponger från deras kartonger och skicka in för att kunna få setet. Det gavs ut i två olika versioner beroende på vilket land det rörde sig om. I Nederländerna hade setet en Holländsk flagga och i Storbritannien en engelsk och som synes på bilden är det den brittiska versionen som jag äger. Setet har även sålts i Tyskland, Canada och Japan under brittisk flagg men i Sverige verkar det som vi gick miste om det helt. Ganska många klistermärken i detta set vilket gör det extra speciellt tex så har några figurer märken och tryck till sina torsos, vilket gör dem helt unika för detta set. På riddarna så kan man också se en tidig version av lejonemblemet som skulle senare dyka upp i Lion Knights-serien 1984.

Foto: Per-Olof Rhodin (c)2021.