Mikael gav Technic ”luft under vingarna”!

Jag heter Mikael Bertilsson och går under forumsnick Mortil eller M.B Technic på sociala medier. Jobbar till vardags med Folier och Solfilm i Jönköping. Gillar svåra utmaningar och inte rädd för större projekt eller utmanande uppdrag. Har en fantastisk sambo och 3 underbara hundar. Rätt lättsam och lugn men långsint och stönig. Teknikintresserad och gillar pyssla.

Hur började du med LEGO och när?

Tror det var runt 2016 som jag började bygga Lego igen.  Blev av en slump efter en riktigt hektisk period av arbete och jag köpte Volvo lastaren 42030 för att ha nått göra under helgen och sen var jag fast.
Sen att min syster och jag började rota igenom vårat gamla lego när hon och hennes familj var på besök gjorde ju saken inte bättre.

Vilka områden inom LEGO intresserar dig och varför?

Jag gillar tekniska lösningar, saker som rör på sig och att bygga saker stabilt så det faktiskt går leka med. Jag brukar alltid försöka få till mekaniken först och sen försöka bygga ett skal utanpå.  Vilket medför att man ibland måste revidera och ändra om vissa saker vilket kan dra ut på byggtiden rejält.

Vad bygger du på just nu?

Just nu bygger jag på flera olika saker.
Bland annat försöker jag avsluta min Helikoptersamling med en riktig bjässe i samma skala som dom övriga helikoptrarna nämligen 1:27 (så nära det går där) Det är Ryska Mi-26 Halo som är världens största transporthelikopter.  Tanken var att låta den gå i färgkombon Rött vitt Grått. Så förhoppningsvis får man ihop det.
Har nyligen avslutat två Artillerivagnar och håller på med den nya svenska Granatkastarbandvagnen. Men det som har tagit absolut mest tid just nu är ändå det mini Communitybuild som vi håller på med som har tema Rymdresor i vår tid .

Det innebär inte bara maffiga raketer utan även tekniken runt om. Vilket är givet eftersom jag verkligen gillar hitta och bygga tekniska lösningar på saker.

Förhoppningsvis kommer vi kunna utvidga CBt med ännu mer grejer och coola lösningar.  Och just nu är det byggt i Minifig skala vilket gör vissa saker otroligt komplexa och stora för det har inte varit några småsaker vi har skickat upp i rymden.

Berätta om den uppmärksamhet du fått?

Det är väl alltid kul med uppmärksamhet men det är ju inte direkt så att jag blir besviken om man inte får uppmärksamhet eller vinner tävlingar. För mig är det en bonus i skapandet med Lego. Vi har så fantastiskt många duktiga Lego byggare i Sverige och jag verkligen gillar att umgås och prata med dom.  Och det är få hobbys jag hållit på med där folk är så stöttande och bjuder på sig själva som man gör inom AFOL världen.  Man har ju skapat vänner inte bara i Sverige utan Danmark, England, Holland, Tyskland och USA och säkert fler ställen som också är stöttande och uppmuntrande.
Tycker det är rätt skönt att ha en hobby som inte blir så mycket till att tävla som andra hobbys man haft.

Vill man nu ge mig uppmärksamhet eller bara se vad jag bygger på eller har på gång så försöker jag uppdatera på min Facebook sida så fort det finns något som är värt att lägga ut.  Bästa är att söka på M.B Technic på facebook eller instagram .

När får vi se dina byggen härnäst?

Det får ni göra i Hässleholm i slutet på Mars.
Förhoppningsvis med massa Radiostyrda byggen och saker som rör på sig.
Blir även sista utställningen för min stora kran, sen kommer den plockas isär och bli något helt annat. Något gult och något Grått.

Tack Mikael och lycka till!

Foto: Per-Olof Rhodin(c) 2020.

Byggandet har en naturlig plats i Saras liv

Jag heter Sara och är 39 år, bor i en nyfunkisvilla i södra Skåne med min man och två små söner. På utställningar får jag ofta frågan om jag är arkitekt. Det är jag inte, utan jobbar istället som bolagsjurist. Bygger gör jag på helgen eller på kvällarna när barnen har somnat som ett sätt att slappna av och koppla bort alla måsten.

Hur började du med LEGO och när?

Jag byggde mycket med LEGO redan som barn. Redan då byggde jag hus, hamnar och städer. Det som intresserade mig var att ”skapa världar” för minifigurerna. Precis som för många andra AFOLs så upphörde byggandet framåt tonåren. När jag var i 30-årsåldern skulle mina föräldrar flytta och de stora plastlådorna med LEGO hamnade hos mig. Då väcktes intresset på nytt och jag köpte några nya Creator set. Sedan kom barnen och lådorna packades åter undan. Småbarnslivet krävde sin tid – och energi. Jag behövde något som kunde ge mig avkoppling och då blev det naturligt att ta fram mitt LEGO igen. Ett nystartat Instagramkonto gav mig möjlighet att nå ut med mina byggen och nu har byggandet en naturlig plats i mitt liv.

På en liten ö i tropikerna har enstöringen funnit sitt paradis.
Ett bygge inspirerat av barnboksförfattaren och tecknaren Jan Lööfs trähus.

Vilka områden inom LEGO intresserar dig?

Jag har alltid varit intresserad av hus, planlösningar och inredning. Arkitektur har dock inte varit speciellt lockande i yngre år. Det har blivit lite slötittande på TV-programmet Grand Designs, men inte mycket mer än så. Detta förändrades dock 2016 när jag byggde mitt första moderna LEGO-hus – Green Rock House. Tidigare hade jag mest byggt bostadshus, affärer och liknande i klassisk modulhusstil. Green Rock House var något helt annat. Det var en utmaning att skapa detaljrikedom och dynamik utan de utsmyckningar och ornament som normalt förknippas med modulhusen. Green Rock House blev uppmärksammat och jag fick höra att det hade likheter med den amerikanske arkitekten Frank Lloyd Wrights skapelser. Jag läste på och blev intresserad av modernism. Därefter har jag mest byggt just moderna hus i minifigurskala. Mellan de stora husprojekten experimenterar jag gärna med byggen i mikroskala. Då blir det oftast byar, städer eller samhällen.

Oarange Beach House.
Suterränghus i modern kalifornisk stil.

Vilket är ditt officiella favoritset, om du har något? 

Jag bygger sällan officiella set efter instruktioner, även om jag då och då köper set. Oftast blir det då modulhus i Creator-serien eller Ninjago. Jag gillar detaljrikedomen och de smarta bygglösningarna. I de allra flesta fall läser jag instruktionsböckerna och tar bitarna till egendesignade byggen. Creator set nr 10243, Parisisk restaurang, byggde jag dock upp innan jag använde bitarna till annat.

Vad du bygger på just nu?

Jag har precis avslutat ett större husprojekt – Dune House. Det är ett modernt hem beläget bland sanddyner. Vitt möter svart, grått och ”tan”. Här har jag experimenterat med lite böjda och sluttande linjer. Basen är en moduverseplatta med oregelbundna ”sandlister” som klickas dit på sidorna för att få lite dynamik.

Sara demonstrerar Lilium Eco House, hållbart ekohus med inglasat uterum och egna odlingar.

Berätta om den uppmärksamhet du fått.

Green Rock House blev något av ett ”genombrott” för mig som AFOL. Det resulterade bl.a. i min första publicering på bloggen The Brothers Brick. Därefter har det blivit fler bloggartiklar och intervjuer i sociala media.

Jag publicerar dagligen bilder på byggen och byggtips på framför allt Instagram och Flickr. Responsen är oftast positiv och det är kul att kunna inspirera andra byggare. Det roligaste är dock att tillsammans med andra byggare i föreningen Swebrick delta i utställningar och event. Då ges chansen att möta både andra LEGO-entusiaster och personer som inte riktigt vågat ta klivet ut ur ”LEGO-garderoben”. Det blir alltid intressanta samtal!

När vi får se dina byggen härnäst?

I mars 2020 hålls Swebricks årliga event med utställning i Hässleholm. Jag kommer definitivt att vara där då! Förhoppningsvis har jag då en helt ny uppsättning hus att visa för besökarna. Jag har redan några färdigbyggda hus, som inte har fått följa med på utställning än.

Bricksway gratulerar Sara till sina framgångar och tackar för intervjun.
Alla foton kommer från Swebrick region syds utställning Kloss på kloss 2019.
Foto: Per-Olof Rhodin(c)2020.