20 År På Spår i Ängelholm


Stort jubileum 2-3/6

Det blir en stor folkfest med äkta järnvägsnostalgi med en mängd spännande fordon som visas. Det blir järnvägsmarknad, veterantågturer med mera.

Musikunderhållning aktivitet i parken lokföraren och artisten Jenny Silver visning av bla Märklinloket Da 903, elloken RC 1007 och DU 432, tvåvägsfordon Båstad räddningstjänst, Vectronlok, åk rälsbuss MSJ Yd 1, Trafikverksskolan, i museet premiär för utställningen Tåg 422 – Katastrofen vid Getå. Veterantågtur Ängelholm – Helsingborg med Rapidloket. över 4000 besökar.
Järnvägens Museum Ängelholm


Lokförare Emelie Westerberg är idag eldare på det nyrenoverade ångloket N 576 som går som ångpendel inom området. Brandfaran gör att längre ångtågsturer är uteslutet. I hytten på ångloket är det varmt och trångt. Lokföraren står till vänster medan eldarens plats är till höger. Luftpumpens karaktäristisk ljud med tvåstegskompressor till bromsarna ljuder rytmiskt. För tjugo kronor får du åka med en tur i de vackra vagnarna, några med träbänkar. Svart rök väller stundtals ur skorstenen när eldaren öser på med mera stenkol. Den distinkta doften från maskinerna på området bidrar till att sätta stämningen för evenemanget, men se upp för het vattenånga från alla ångmaskiner.


Ångvagnsmaskinist Pelle Strandberg från Nässjö järnvägsmuseum tidsenligt på väg till sin ångvagn HNJ från 1888. 1970 kom vagnen till Nässjö och iståndsattes till driftdugligt skick. Pelle var med och gjorde en genomgripande renovering från 1996 till 2014 då vagnen såg sin fullbordan.


Som ett avkopplande inslag kunde barnen passa på att bygga med stora klossarna Quatro, producerade av Lego mellan åren 2004-2006. Det fanns bland annat också en liten utställning av Legotåg från olika tidsepoker presenterade av Legoentusiasten Per-Olof Rhodin från bricksway.


Ångkran A2 visade kraft- och precisionsprov med att flytta ett litet lok, lokomotor, till publikens jubel. ”1948 beställde SJ två stycken ångdrivna kranar från Cowans, Sheldon & Co Ltd, Carlisle i England. Kranarna kom i delar per båt till Göteborg och en monterades i Ånge (A2) där den också blev stationerade hela sin drifttid. De användes för att bärga urspårade tåg, men även för att hjälpa banavdelningen med att byta större broar. Kranen togs ur drift 1976 och togs till järnvägsmuseet i Gävle 1994. 2012 togs den i drift igen och har sedan dess visats vid ett antal arrangemang. Det finns två utbildade kranförare och kranen är fullt besiktigad och godkänd att lyfta 50 ton. Förutom själva kranen finns det en vagn som hör ihop med den som kranarmen läggs ned på. Tillsammans väger ekipaget 127 ton och uppmäter en längd på 29,5 meter.”
Från Järnvägsmuseet Gävles hemsida.


Visning av ångloket B 1429. Tillhör Gävle men finns i Ängelholm för att som första ånglok utrustats med ATC-system (Automatic Train Control). ”B 1429 är ett ånglok som är byggt av Motala Verkstad 1919. Det ingick i en serie om totalt 96 lok som SJ köpte genom åren. Loktypen var tänkt att användas i tunga snälltåg och snabba godståg. Med sin pampiga framtoning (bakåtlutande cylindrar, vindklyvarhytt och spetsigt sotskåp) så blev det en snygg, snabb och populär loktyp. Loken är tvåcylindriga och driver på tre drivaxlar. Loket har höga drivhjul för att kunna köra i dåtidens höga hastigheter. B-loken användes länge i trafik. Loket har 4-axlig tender vilket ger det bra förråd. Det togs i trafik efter renovering av ångpannan, under 2015.” Från Järnvägsmuseet Gävles hemsida.


Staffan Löfberg är programansvarig/utställningsproducent för järnvägens museum men idag också musiker. ”Vi är vänner som spelar tillsammans och gjort länge. Jag spelar mestadels på en C-klarinett (något mindre än en vanlig) och lika delar på en böjd sopransax och en vanlig altsax. Jag är inte kapellmästare, det är nog att ta i men det är mest jag och dragspelaren som styr.” Musikerna i husbandet bär den klassiska så kallade rallarhatten, en tovad slokhatt använd av anläggningsarbetare förr vid järnvägsbygge.
”Nej, det var sista låten för i år” säger Staffan Löfberg när de sista besökarna lämnar jubileet 10 minuter efter stängning.

Text och bild: Per-Olof Rhodin.

Lämna ett svar