Unikt Da-lok till Ängelholm

IMG_9358w
– Det är världens största Märklinlok i skala 87:1 med beteckningen 31100 efter modellen i skala 1:87, säger Thomas Bjertner, från Järnvägens museum Ängelholm.
Den gröna modellen av Da-loket blev ”loket som egentligen inte finns”. Netrail är ett Svenskt företag i branschen med säte i Påarp, Skåne från 1995. I samband med firandet av ”Eltåg 100 år” på Sveriges Järnvägsmuseum Gävle 2015 presenterade Netrail och Märklin i samarbete ett grönt Da-lok i fullskala – det vill säga Da 903 som målats om och märkts enligt modellen som till sist fått en riktig förebild. Loket står uppställt utanför Järnvägens museum Ängelholm åtminstone året ut.
IMG_9360wDa-loket tillverkades av ASEA, Allmänna Svenska Elektriska Aktiebolaget, i Västerås 1955. Ett ellok med koppelstång, vilket var det sista i sitt slag innan dagens överlägsna boogielok tog över. Loket bevarade en mångårig svensk tradition och var som före-gångarna brunmålade.

IMG_9367wTvå år senare, 1957, tillverkade tyska Märklin det första modelljärnvägsloket med svensk förebild, Da-loket, som då var flitigt använt. Da-loket körde både persontrafik och godstrafik och i det sistnämnda fallet ofta trippelkopplat.

IMG_9373w
En grön variant av loket gjordes av Märklin för den Tyska marknaden där elloken skulle vara gröna. Jämför till exempel med Schweiziska Krokodilloket som också var brunt i original.

IMG_9365w
– Till loket finns autentiska kopplingar som väntar på att monteras för att ge den där sista touchen av ett Märklinlok, säger Thomas Bjertner.

Text och foto: Per-Olof Rhodin

Upphovsrätten tillhör upphovsmannen, även där detta inte anges.

En reaktion på “Unikt Da-lok till Ängelholm

  1. Pingback: 20 År På Spår | Bricksway!

Lämna ett svar