Svensken som förde Star Wars framåt

IMG_9433”Det här är början till en lösning” inleder inte bara The Force Awakens utan lägger grunden för hela fortsättningen av Star Wars. Orden kommer från Lor San Tekka, som spelas av svenske Max von Sydow, då runt 86 år gammal. ”Jag har rest för långt och sett för mycket för att kunna bortse från lidandet i galaxen. Utan Jedi finns det inte någon balans i kraften” fortsätter San Tekka. När han till Poe Dameron lämnar över kartan som leder till Ahch-To och den siste Jedin för han Star Wars-sagan framåt. General Leia Organa leder motståndsrörelsens sökande efter sin bror jedi-mästaren Luke Skywalker som gått i exil där. Med hans hjälp hoppas hon åter bringa fred och rättvisa till galaxen.

Lor San Tekka var en galaktisk upptäcktsresande och medlem av Church of the Force. Han föddes ungefär samtidigt som Anakin. San Tekka var en storväxt person och kan antas varit ödmjuk och nyfiken. Vid ett tillfälle levde San Tekka med The Crèche i två år och lärde sig om deras andliga kultur. ”The Crèche var en kultur av individer som bodde på planeten Ovanis, där de skyddade ett jätteägg som de trodde en dag skulle kläcka en frälsare och leda till galaxens frälsning.” (wookiepedia)

Lor San Tekka tog till sig Jediordens ideal under Klonkrigen, trots att han själv inte var känslig för Kraften. Han gick under jorden under Imperiets regim över galaxen när kejsaren Palpatine, sith-lorden Dart Sidious försökte utrota Jediorden och behöll sin lojalitet. San Tekka drog sig tillbaka till ett stillsamt liv i en andlig by på planeten Jakku. Många år senare hittade Poe Dameron från motståndsrörelsen The Crèche och kunde på så vis spårar den gamla upptäcktsresenären till Jakku. San Tekka hade hittat ett fragment av en karta som leder till Ahch-To. Det är här den sjunde filmen om Star Wars börjar.

The First Order, uppstånden ur spillrorna av Imperiet och med ett ännu kraftigare massförstörelsevapen än dödstjärnan, nämligen Star Killer Base, vill med alla medel förhindra att Jedi-orden återuppstår. Under ledning av Kylo Ren stormas byn på Jakku. Poe Dameron tillfångatas innan han hinner undan. Kylo Ren mördar San Tekka, som vägrar avslöja hemligheten om kartan och platsen för det första Jeditemplet.IMG_9445
Max von Sydow föddes Carl Adolf von Sydow den 10 april 1929 i Lund, i en medelklassfamilj. Han är son till baroness Maria Margareta (Rappe) och Carl Wilhelm von Sydow. Hans tyskklingande efternamn härstammar från sin fars sida. Max von Sydow har fyra barn och blev fransk medborgare 2002 och är 88 år gammal 2017.

Redan i gymnasieåren började han intressera sig för teater. Under åren 1948-1951 studerade han vid Kungliga Dramatiska Teaterns skola tillsammans med Lars Ekborg, Margaretha Krook och Ingrid Thulin. Efter examen arbetade han på stadsteatern i Norrköping och Malmö.

Genom sin karriär har han gjort över hundra film- och teaterpjäser. Han har gestaltat vitt skilda karaktärer såsom Karl Oskar Nilsson i Utvandrarna (1971) och internationellt Skurken Ernst Stavro Blofeld i Never Say Never Again (1983). Han är en av Sveriges mest beundrade skådespelare och är den enda manliga svenska skådespelaren som nominerats två gånger till en Oscar. Han vann en Guldbagge 1988 och en Primetime Emmy Award för rollen Three Eyed Ravens i Game of Thrones.

Max von Sydow har också gjort rösten till sin karaktär San Tekka i Legospelet The Force Awakens. Stellan Skarsgård var den förste svensken att avbildas som minifigur, Boot Strap Bill från Pirates of the Caribbean. Mikael Persbrandt har avbildats som Beorn från Hobbit. så Max von Sydow är i gott sällskap med sin Legoversion av Lor San Tekka.

Sammanställt av fakta från Wookiepedia, Wikipedia och imdb.

Text och foto: Per-Olof Rhodin (c)

Värt att veta: Fotot från attacken på byn i Jakku är i huvudsak baserat på set 75149 Resistance X-wing fighter, men inte endast. Hyperdriften på Poes X-wing brinner efter skottlossningen från First Order soldaterna. Poe själv är tillfångatagen medan Lor San Tekka ligger dödad på marken och byborna är omringade av soldater.
Fotot på Lor San Tekka visar honom med mantel, vilket är ett eget tillägg.

Klicka på bilderna för att se dem större.

Lämna ett svar