Hoppets symbol!

Foto: Ingela Rhodin(c)

Jag är ett Star Wars fan. Har alltid varit det. Första filmen för mig var ”Rymdimperiet slår tillbaka” från 1980. Jag minns slaget på Hoth tydligt. Vänskapen mellan Luke Skywalker och Han Solo som var så stark och hur värmen från den döende Taun-taunen räddade livet på Luke där ute i kylan. Vad var det som band dem samman så hårt funderar jag på idag, nästan 40 år senare. Jo strävan att uppnå något större, att stå upp för vad de kände var rätt och bekämpa orättvisor. I deras fall handlade det om ett tyranniskt styre med diktator Palpatine som kejsaren bakom Darth Vader. Luke och Han anslöt sig till Rebellerna och stred, trots dåliga odds, mot förtrycket. Att själv vara en rebell idag har nog aldrig varit mer angeläget under min tid än nu. Det finns så mycket viktigt att stå upp för. Miljöförstöring, utanförskap, rasism och nazism. Det sistnämnda verkar George Lucas, som skrev Star Wars sagan, ha baserat hela Rymdimperiet på, med sin stora krigsmaskin.

Hopp om en annan värld och allas lika värde är det som prinsessan Leia Organa får med sig på en disk i den ”första” Star Wars filmen från 1977. Den disken hon anförtror roboten R2-D2 med och som blir upprinnelsen till hela filmen. Många rebeller hade dött för att komma över informationen om Imperiets nybyggda rymdstation, med kraft nog att slå ut en hel planet. ”Rebellions are built on hope!” orden uttalas av Jyn Erson i filmen ”Rogue One” från 2016 och är fundamentalt i Star Wars sagan. Rebellmotstånd är det som binder alla Star Wars episoder samman, nämligen civilkuraget att stå upp mot det man ser som förtyck och diktatur. Som ung grabb, där i biosalongen, tog jag snabbt ställning mot orättvisorna och ställde mig på Lukes sida, tillsammans med rebellerna. Att sträva mot ett gemensamt mål skapar en tillhörighet. Oavsett om det gäller ett fotbollslag man stöttar eller något politiskt parti man sympatiserar med har alla det gemensamt att gemenskapen stärks av en stark symbol. Ett tecken, som ges värdet av allt man tror på och ställer sig bakom.

Jag är också en Legoentusiast. Har alltid varit det. Jag förenar det bästa av två världar i mina intressen och när jag bestämde mig för att bygga något nytt valde jag just rebellernas vackra och starka symbol som Legomosaik. Rebellsymbolen är bygd på en stor basplatta, som har sidan drygt 38 cm, vilket ger över 2300 studs, eller ”pixlar” för den som vill, att fylla. Det var en utmaning att hålla reda på var alla legobitar i olika färger skulle sitta och trots mycket räknande fick jag göra några justeringar. Ritningen har jag tagit fram i en legomosaikgenerator på nätet. Själva arbetet tog sedan egentligen inte så lång tid men slukade åtskilliga plates, särskilt de små på 1×1. Detta är min första Legomosaik och jag är väldigt nöjd med resultatet. Det lär bli fler.

Text och bild: Per-Olof Rhodin(c)2019 där inget annat anges.

Mars nästa! ”Let´s go”

När blickarna riktas mot rymden med anledning av månlandningens jubileum passar Lego också på att titta lite längre bort, mot den ”röda planeten” Mars. Lego Citys temaspår är en omfattande serie av rymdstationer, fordon och farkoster för att ta oss 225 miljoner kilometer bort.
Produkterna är ett direkt resultat av samarbetet med NASA, där Legos designers tittat på prototyper för framtidens Marsresor.
NASA; National Aeronautics and Space Administration, är USA:s federala myndighet för luft- och rymdfart. NASA grundades 1958 som en direkt följd av Sovjetunionens uppskjutning av Sputnik 1 enligt Wikipedia.
Precis som med tidigare temaspåret Djungeltema samarbetar Lego även med National Geographic. Personligen gillar jag att serien fokuserar på globalt samarbete och nyfikenhet/upptäckarglädje. Let’s Go!

Rymdfärjan får av NASA en uppgradering och det tidigare skrotade konceptet får en ny chans verkar det som. Legos version känns oproportionerligt kort, jämfört med NASAs tidigare befintliga, så jag modifierade min. Jag förlängde den med 4 studs på mitten, markerat med rött på stickan och kom då upp i längden 26,7 cm i förhållande till oförändrade vingbredden på 21,9 cm. Eventuellt kan den göras ännu längre.

Med setet 60226 från 2019 på 262 bitar medföljer två minifigurer. En man i flygardräkt och en kvinna i rymddräkt, båda med Marsspecifika tryck. En helt ny bit är flygarhjälmen designad för rymdresor och med svart tryck i nacken. Setet innehåller också en drönare, en transportmodul och ett obemannat fordon för att utforska den nya planeten.

Text och foto: Per-Olof Rhodin (c)2019