Bricksway Magazine nr 3 mars. årgång 2.

The Batman!

Mycket verkar nytt och modernt i en bekant historia av trailern att döma när vi återvänder till Batmans tidiga karriär som brottsbekämpare i Gotham City. När regissören Mathew ”Matt” Reeves tar sig an DCs mörka hjälte början han i stort set om från början. Mathew har spelat in film sedan barnsben och idag är han både författare, regissör och producent. Han ligger bakom flera TV-serier bl.a. Ordinary Joe och Felicity. Mathew är född 1966 i New York, USA.

Filmen The Batman har premiär 2:e mars. Vi känner igen hans komplicerade relation med en förtjusande kvinna som, precis som Bruce Wane, har dubbla identiteter. Att det innebär en komplicerad relation är ju uppenbart, men kanske praktiskt. Vi känner också igen den yttersta förnedringen i att få sin identitet, sitt hem och i Bruces fall, så klart, sin källare stormad och ödelagd av gangsters.

Vi ser gamla skurkar i ny tappning. Borta är hysteriska Edward Nygma som spelades av Jim Carrey 1995. En helt ny tolkning av The Ridler/Edward Nashton spelas av mångsidiga Paul Dano. Han har bl.a spelat i 12 Years a slave och Love and mercy som han fick en del utmärkelser för. Paul är född 1984 i New York, USA.

Borta är också den fabliska, bokstavliga pingvintolkningen som spelades av Danny DeVito 1992. The Penguin/Oswald Cobbelpot spelas nu av en av Irlands största stjärnor Collin Farrell. En stor prestation gjorde han som Percival Graves i Fantastic Beasts and Where to Find Them från 2016. Collin Farrel är förevigad som minifiguren Percival Graves som Collectible minifigures colhp22 från 2018. Collin är född 1976 i Dublin.

Catwoman/Selina Kyle spelad av vackra Zoë Isabella Kravitz, dotter till stjärnorna Lenny Kravitz och Lisa Bonet. Zoë står på egna ben som skådespelerska men föräldrarna nämns för hennes härkomst som halv African-American och halvjudiska. Hon har på ett sätt redan spelat Catwoman tidigare i form av rösten i animerade storfilmen The Lego Batman Movie 2017. Själv känner jag henne som Christina i Divergent från 2014. Zoë är född 1988 i Kalifornien, USA.

Batman/Bruce Wayne har haft många ”ansikten” genom åren. På Bioduken Michael Keaton 1989 och 1992 med comeback som Batman senare i år i Batgirl och the Flash. Val Kilmer 1995 (känd bl.a. från The Heat). George Clooney 1997. Christian Bale i Cristopher Nolans mörkare tolkning 2005, 2008 och 2012. Ben Afflek som en tilltufsad Bruce Wane med skäggstubb 2016 och som initiativtagare 2017 till Justice Leauge med remix 2021 av Zack Snyder. Med planerade tre nya Batmanfilmer ser vi nu Robert Pattison bokstavligt talat axla Batmans mantel. Jag har följt Robert i huvudrollen genom The Twilight Saga i fem storfilmer från 2008 till 2012 och som Cedric Diggory i Harry Potter 2005. Han är född 1986 i London, England.

Batman är en ensam brottsbekämpare i lagens utkant. Hans städigt förtrolige kontakt inom poliskåren James Gordon spelas av Jeffrey Wright. Han hade bland annat en liten roll i trilogin The Hunger Games på 2010-talet och har spelat CIAs sympatiska agent Felix Leiter i flertalet James Bond-filmer. Kanske mindre känd i Marvels animerade serie What If…? Som röst åt The Watcher och har därmed också, om än indirekt blivit förevigad som Lego minifigur 2021 sh746. Jeffrey är född 1965 i Washington, District of Columbia, USA.

Bruce Waynes ständige betjänt/hjälpreda Alfred Pennyworth har också spelats av många genom åren. Nu är turen kommen till Andy Serkis. Mest känd är han nog som rösten till Gollum i Sagan om ringen-trilogin 2001-2003 och efterföljaren Hobbit 2012. Snoke, i Star Wars är en annan figur han på senare tid gett röst åt. En färgstark, hänsynslös terrorist spelar han som Ulysses Klaue i filmen Black Panther. Andy Serkis finns förevigad bl.a. som minifigur Ulysses Klaue sh468 från 2018. (fakta imdb,com)

Mer om The Batman.

En återkommande GWP från Lego är astrologiska djur. Den 1 februari börjar firandet av det kinesiska nyåret. Det är en av de största högtiderna i Kina och många är lediga från arbetet hela veckan. Nyåret är en familjefest och många reser därför hem till familjen under nyåret – vilket gjort det till världens största årligt återkommande migration. I den kinesiska kalendern är varje djur kopplat till något av astrologins 12 djur. I år har turen kommit till tigern, som står för innovationsförmåga, äventyrlighet och självförtroende. Det kinesiska nyåret är också känt som vårfestivalen och asiatiskt nyår. Den firas också i Sydkorea, Taiwan, Vietnam, Indonesien och Malaysia. Multireligiösa almanackan.

Nyheter från Lego City del 2.

Detta året började med ett stort antal blåljusorienterade set med den nya färgen Neon yellow gemensamt. Helt nytt är också ambulanspersonalens nya gröna kläder.

Sjukhus set.nr. 60330 består av 764 delar och 13 minifigurer. pris 1299 kr.
Ytterligare bild här. Se också hur det blir med belysning i en ambulans från Lightailing.

Polisbil 60312 består av 90 delar och 1 minifigur. Pris 119 kr.

Polisens mobila kommandofordon 60315 419 delar och 4 minifigurer. Pris 499 kr.

Räddningshelikoptertransport 60343 206 delar och 2 minifigurer. Pris 399 kr. Se också föregångaren 60179.

Veterantaxi månadens GWP

Så länge lagret räckte under början av februari var den här fina veterantaxin gåva vid köp från lego för över 2100kr. Set nr 40532 med 163 delar och en minifigur.

Volvo 6×6 midjestyrd Dumper.

Månadens Technicmodell är den stora midjestyrda Dumpern Set 42114, antal bitar 2193 och ett listpris hos Lego på 2799 kr. Kom 2020 med Powerd up-funktioner och app-styrning.

Månadens MOD (modifiering)

Veterantaxin inbjuder till, att enkelt, modifiera den till en veteranpolisbil.
-Hjälp, någon har stulit min donut. En variant på MOD.

Byggprojekt display

En del av en Legostad med vårens nyheter mot den färdiga bakgrunden.

På baksidan av ett skrivbord fäster jag två reglar jag sen skruvar en skiva mot.
På skivan klipper jag till och fäster en passande rullgardin.
Sen är det bara att köra. Jag fotograferar i naturligt ljus i mitt uterum.

Månadens Retromodell

Transport Truck set nr 335 från 1967.
Setet innehåller 99 delar och kan svänga på framhjulen.
Printade biten TRANSPORT är unik för detta set.

Duke DeTain är månadens minifigurkaraktär.

Maskoten Cuddy är mönstret på stickade tröjan till helylleversionen av Duke DeTain i City adventskalendern julen 2020. Annars är bilden av DeTain en hårdkokt snut som går sin egen väg, framför sin polisbil som vore den en leksak och jobbar därför ensam. Med sina okonventionella metoder och kullerbyttor är det samtidigt han som fångar flest skurkar och har vunnit min sons gunst som ”awsome” hjälte i TV-serien Lego City Adventures. Läs om polisen Duke DeTain.

Volkswagen Amarok har inspirerat till månadens blåljus.

Bygge av Jesper Rydhög.

Nya regler för hund i bil tvingade polisen till att skaffa en ny vagnpark för sina hundpatruller. Valet föll då på Amarok från Tyska Volkswagen. Klart polisens hundar måste åka lagligt.

Följ Bricksway på Facebook.

Ansvarig utgivare samt text och foto:
Per-Olof Rhodin (c)2022.
allt material skyddat av upphovsrätt.