Bricksway Magazine 2. 2023.

LegoLondon!

Resan till london begick sig med vänner o familj, helt omedveten om att jag skulle möta två stora Legofantaster framför tv kamronrna, o besöka så många stora Lego stores. Väl på kastrup gick jag utanför 1 av de 3 butikerna där som öppnar kl: 06. Hitta en liten ask jag var på väg o köpta, men dessa butiker är bara filialer till Lego, o priserna är rätt mycket dyrare, denna pjäs kostade 130 DSK vilket är 200 SEK ca. När den på Legos hemsida kostade 60 SEK. Alltid kolla priserna så man inte blir lurad. Första dagen fick vi inte våra rum fören på eftermiddagen så begav oss snabbt ut för att upptäcka London. Var väl medveten om att där skulle ligga en butik i närheten av Piccadilly Circus. Så efter lunch ser jag loggan framför mig, vi är nu vid Leiester Square. Aldrig behövt köa in i en lego butik. Men någon gång ska vara den första. Väl inne var de många stora fina byggen uppbyggda, Big Ben, London buss, Jemaes Bonds bil mm. Jag var på jakt efter två lego gubbar jag länge velat ha, Lecter var dock den ända jag hitta just där. Byggde någon gubbe men eftersom de var så mycket folk var där ingen ordning bland nyheterna, så var svårt att hitta rätt bitar.

I kassan ser jag de har en speciell Lego gåva. LEGO MASTERS LM. Min fösta tanke är vad ska jag köpa för att få tag i den! Men de var inte så svårt, eftersom jag inte var så snabb på bollen när alla nyheter kom, o tog slut så snabbt på nätet. Efter mina köp o vi är på väg därifrån med påsarna fulla med lego, så upptäcker jag varför där är så mycket folk. Amy Corbett och Matthew Ashton var i butiken o filmade för nästa sässong av Lego Masters UK II. O de var därför de hade LM gåvan. En gåva alla som varit med i pogrammen har fått. Jag säger då till min tjej att jag måste ha deras autograf på min gåva. Problemet var att de var mer än jag som ville ta bild med dem, o kön började där ute i regnet. Min tjej som viste att de betydde mycket för mig gick med lite buttra steg ut o ställde sig i kön för mig. Efter ca 30 minuter var vi längst fram o jag fick min LM gåva singnerad o även min Blacktrone.

Lite bilder och småsnack, lika härliga i verkligehten som på tv. 
Nu var alla nöjda, jag hade fått två askar signerade, en del nyheter inköpta, o besökt en av de största legobutikerna, mina vänner o familjemedlemmar var lika lyckliga att komma ut från dårhuset i deras ögon. Men nu vräkte regnet ner o det ville inte ge med sig. Man kan tycka att lego borde ha plastpåsar för de är ju det de jobbar med. Men de har de inte, påsarna blev snabbt blöta o jag tänkte bara att mina singnerade set inte fick gå i spillo. Stort tack till att vi hade barnvagn med oss o de glatt kunde dela plats med en sovande bebis, men alla andra askar jag gärna skulle sparat gick åt skogen. Fortkomande vecka besökte jag två andra lite mindre Stores. Här var det mycket bättre ordning på Minifigurernas alla delar. o de blev en del gubbar o en ny teknik provad på Pick a Brick avdelningen. På detta sättet tjänade jag nästan en hel mugg med delar. Besökte också Hamleys, som hade den andra speciella gubben för London. Dessa var relativt dyra om man jämför med att man får 3 gubbar med tilbeör för ca 80 SEK. Lecter gubben kostade det för en gubbe, o Hamleys soldaten hela 130 SEK.

Londons alla butiker hade ofta Lego avdelningar uppe i klädbutiker. Stora displayer med saker som är känneteken för London. Vissa nyare o vissa lite äldre, Så som displayen som stod på Harrods. Uppe på avdelningen stod en stor vakt byggd av lego. Medans vi längre ner besökte Louis Vuitton som har ett stort samarbete med Lego. Alla väggar var fylda av Legos blåa plattor. o mönster byggda av 2×4 standard klossar. Sjukt snyggt med en väska i skyltfönstert byggd i Lego. Avslutade resan med att besöka flygplatsens egna butik på GatWick Airport. Där jag lyckades klämma fram den nya Classic Space gubben från serie 24. Dessa var helt slut i de andra butikerna runt om i London.

Text & bild: William Boyde 2023
Bricks_by_boyka på Instagram

Kalkonpriset går till…

Att sälja något under Legos namn är ett säkert kort då varumärket står för kvalitet. Denna tidskrift är utgiven av Orage AS på Licens av Topix media lab och är alltså utgiven på svenska i typ, tredje hand och står i min mening väldigt långt från den kvalitet som Lego själva står för. På engelska är den utgiven 2020 och därefter översatt och utgiven på svenska hösten 2022 utan uppdatering. Det betyder alltså att skriften är ca tre år gammal redan när den nått den svenska publiken. Att detta ställer till det vid direktöversättning utan minsta känsla för anpassning innebär att vi kan läsa att ”Den älskade minifiguren firar sin 40-årsdag i år” Detta står i en tidning jag köpt 2023. 40-årsdagen inträffade egentligen 2018, dvs för 5 år sedan! Lika inaktuellt känns inslaget om skådisen Naomie Harris när hon ”skärskådar den intrikata Aston Martin-bygsatsen” om nyheten med setnummer 10262 från 2018, som nu har gått ur produktion. Faktum är att halva tidningen består av officiella bilder av legoset beskrivna med två meningar men utelämnar setnummer. Till och med dessa korta texter är fulla av faktafel som tydligt visar att varken översättare eller korrekturläsare har koll på varken Lego eller dess franchiser. Att påstå att Rey´s speeder påminner om Lukes landspeeder (kallad jagare) kallar jag långsökt. Kardinalfel är det att prata om de ”unika blå accenter” i Resistance X-wing fighter men utesluta det faktum att svenska Stellan Skarsgård är med som minifigur. Svensken som förde Star Wars framåt
Som en Googleöversättning känns det också att om Emerald Night från 2009 säga att setnumret finns på ”motorns dörr”. Dålig översättning av ”steem engine”. Det är naturligtvis på dörren till förarhytten av ångloket och inget annat. När samma översättare kallar fönsterna i Gula borgen 375 för 1×1 tum i ställer för knopp orkar jag inte mer utan lägger ifrån mig tidning. Så många fatala faktafel gör att jag utnämner den till 2022 års Kalkonprisvinnare med betyget -1 av 5 klossar!

Tusken Raider

BrickHeadz set 40615 från år 2023 med 152 bitar. (Stor bild, klicka!). Utgiven i kategorin OT (originaltrilogin, det vill säga IV-VI). Till dags dato har 132 set inom serien Brickheadz gets ut varav 20 stycken StarWars-karaktärer. Flera set innehåller två karaktärer och i undantagsfall ännu fler. Tusken Raider är den 182:a unika karaktären. En av de mest exklusiva är 41498 Boba Fett & Han Solo in Carbonite – New York Comic-Con 2017 Exclusive med endast sex tillgängliga set på Bricklink.

Jespers Blåljusavdelning

Två olika Volkswagen Amarok terränggående bilar. Det är då en polishundpatrull bil. Den andra brukar användas vid första insats person (FIP) eller som chefsbil på Brandstationen. Bilmodellen är också uppskattad vid sjukdomsfall, så kallade IVPA-larm. Den som har jour har hela tiden bilen i sin närhet och den står då hemma hos personen. Modellen är baserad på nya City 60369. Text och bygge Jesper Rydhög.

Månadens minifigur

Trubaduren, från CMF serie 22 år 2022 med Luta.

Följ Bricksway på Facebook.

Ansvarig utgivare samt text och foto:
Per-Olof Rhodin (c)2023 där inget annat anges.
allt material skyddat av upphovsrätt

Jesper Rydhög finns på Flickr.