Bricksway Magazine nr 4. november 2022. Årgång 2.

BMW M 1000 RR Motorrad är framtagen för sportracing och vägkörning. Den har en motor på tusen kubik (CC) cylindervolym och acceleration på 0-100 km/h på 3,1 sekunder. LEGO Technic modellversionen med setnummer 42130 är den ultimata motorcykeln. Skalan 1:5 är en nyhet i LEGO Technic världen.
Modellen har autentiska funktioner och ser ut och rör sig precis som originalet. En radmotor med 4 kolvar och cylinderhus i den ovanliga ickefärgen trans clear utgör grunden. Svårigheten med funktion kontra utseende är att den fungerande klossbyggda växellådan är fyra gånger så stor som motorn, vilket man får ha överseende med.
Själv älskar jag motorcyklar. Tidigare har jag bland annat byggt och skrivit om 42063 BMW R 1200 GS Adventure och Ducati Panigale V4 R 42107. CC är motorns storlek i kubikcentimeter – bokstavligen volymen på cylindrarna. En kubikcentimeter är lika med en ml (milliliter) eller en tusendels liter. Med andra ord är 1000 cc lika med 1 liter. En större cylinder kan inta mer luft och bränsle och därmed omvandla mer energi än en mindre, vilket ger mer kraft.

Förberett för montering av bl.a. avgasrör och kolfiberdetaljer. Modell är 27 cm hög, 45 lång och 17 bred.

BMW M (”M” för ”motorsport”) används på toppmodellen av varje bilserie, ursprungligen framtaget för BMW’s racing program vilket var mycket framgångsrikt på 1960 och 1970-talet. Det finns bara en motorcykel som någonsin har tilldelats det prestigefyllda M:et, och det är BMW M 1000 RR. R efter cylindervolym står för Roadster och RR för racing replica. Motorrad är avdelningen för motorcyklar inom BMW.

-Vi ville skapa den mest typiska representationen av en motorcykel, och jag tycker att BMW M 1000 RR är just det, säger designern Samuel Tacchi på Lego.

Motorblock m lameller för luftkylning, vevhus och växellåda på en riktig motorcykel.

”Men det här bygget handlar om mycket mer än storlek. Storleken möjliggör en helt ny nivå av komplexitet och detaljrikedom. BMW M 1000 RR har en fullt fungerande växellåda med 3 växlar + neutralläge som styrs av en inbyggd snabbväxel, den har realistisk fjädring fram och bak, frontstyrning, en snygg guldkedja, tre olika skärmalternativ för instrumentbrädan samt ett racingstativ och en visningsplatta, som gör det lättare för dig att visa upp ditt bygge”.(Lego.se)

-När det gäller fjädringen var det en verklig utmaning… Modellen väger över ett kilo och huvuddelen av vikten ligger på den bakre stötdämparen, säger Samuel.

En stor nyhet är att den här modellen står på ett stativ som man bygger runt. Det gör att man kan rotera och vända på den, och den ligger inte ner på bordet. BMW M 1000 RR är den mest storskaliga LEGO Technic motorcykel Lego hittills har byggt, i skala 1:5. Till detta krävs helt nya delar. Åtta stycken faktiskt. Fjädrande framgafflar och fjädring bak för att klara vikten av den 1,4 kg tunga motorcykeln. Nya däck fram och bak samt fälgar, skivbromsar och vindruta. Utöver detta kom också ett antal bitar i ny färg, tex drivkedjan i pearl gold, unik för modellen. Setet är från 2022 och innehåller 1920 delar.
(fakta från wikipedia, BMW & Lego shop)

Stand up for Ukrain!

Lika aktuellt som tidigare.
Läs De goda krafterna och krigets regler! Bricksway bygger för ökad förståelse för civilas situation i krigstid och om några organisationer som hjälper till. Nu senast visad på Klossfestivalen Helsingborg under höstlovet.

Jespers blåljusmodell

Modifiering av brandman Bobs pick up, set 60319.

Star Wars Helmet

Med Lego Star Wars Helmets fortsätter Lego sin satsning på vuxna byggare i 18+serien. Jag bygger The Mandalorian och ser det som en variant av BrickHeadz UCS, Ultimate Colector Series. Setet, nr 75328 från 2022 med 584 bitar har ett listpris på Lego om 849 kr, nu nedsatt 679 kr. The Mandalorian Helmet byggs ut i fem riktningar med studs åt alla håll, använder likadana bitar som BrickHeadz, men fler. Teknikerna är mer avancerade med clips och kulleder. Innanmätet är, som vi nu vant oss vid, lika färgglatt som ett barns regnbågsbygge. Det är kul med rundade former av grundbitar och påse ett bygger den inre strukturen medan påse två bygger hjälmens överdel. Kromade detaljer gör att bygget känns exklusivt. Att bygga en heltäckande hjälm är väldigt tacksamt. Jag har lite svårare för öppna hjälmar både i Star Wars (Luke Skywalker) och DC (Batman kåpa).
Fler bilder här The Mandalorian Helmet 75328
En liknande hjälm är till Boba Fett, recenserad av Fredrik på Youtubekanalen Klosskollen. (öppnas i nytt fönster).

”Real Bricks-Reportage” veteranbrandbil

Detta är Helsingborgs, och en av Sveriges första brandbilar, en Scania Vabis 1915.

Den 29 juni 1973 kunde brandförsvaret i Helsingborg inviga brandkårsmuseet på Råå men flyttade 2016 till nya och betydligt större lokaler till Gåsebäcks industriområde i Helsingborg. Museet inryms idag i en gammal verkstadslokal som tidigare Helsingborgs gatukontor har använt. Lokalerna består av en vagnhall med fem portar samt några biutrymmen. Genom frivilliga insatser av museets medlemmar har lokalerna iordningställts till ett museum.
”Vi förfogar över ett antal brandbilar som är i toppskick och som kan ses på vårt museum”.
Fler bilder från Helsingborgs brandkårsmuseum
Legokoppling: Antique Fire Engine BL19002

Månadens minifigur

Gyllene Drak-Kai med eldsvärd och drakvingar med 14,5 cm vingbredd! Påkostad minifigur i Ninjagotidningen!

Månadens retromodell, järnväg

Replika av Passenger Coach set nr 123 från 1969 med 98 bitar. Vagnen, som såldes separat, ingår i Legos allra tidigaste serie av tåg, 4,5 V och blåa skenor, från åren 1966 till 1979. Inom denna eran går en tydlig skiljelinje 1972 då vagnarna fick egna chassi med fasta magneter och lägre bas.

Månadens Star Warsbygge

”Sandpeople always ride single file to hide their numbers” Obi Wan Kenobi, spelad av Alec Guinness. Star Wars IV 1977. 2x Set 75265 år 2020, Microfighters Bantha.

Till sist, deflation eller jackpott!

Den mänskliga faktorn ligger alltid bakom fel som begås. Legos egen svenska webbshop sålde i september ett antal licensierade plyschgubbar för under tiondelen av varans riktiga pris. De såldes för 36 kr i stället för 36€ eller rättare sagt 499 kr i Sverige. Ett så lågt pris på en helt ny produkt från Lego gör att varje köpare rimligen måste utgå ifrån att varan är felaktigt prismärkt. Resultatet är att samtliga gubbar nu är slutsålda. Har Sverige ensamt tömt hela europalagret? Frågan är nu om det blir prisfall på andrahandsmarknaden p.g.a hög tillgång i $verige eller om värdet ökar p.g.a slutsålt hos Lego? Är det ”blodspengar” att tjäna pengar på andras misstag eller en rimlig ”återbäring” för storkunder till Lego.

Följ Bricksway på Facebook.

Ansvarig utgivare samt text och foto:
Per-Olof Rhodin (c)2022 där inget annat anges.
allt material skyddat av upphovsrätt.