Bricksway Magazine september

Månadens Technicmodell är 6 x 6 All Terrain Tow Truck med nummer 42070. Modellen släpptes till Technics 40-årsjubileum 2017. Den är hela 63 cm lång, 26 cm hög och 20 cm bred.

Månadens Bonusmodell

Modellen ingår i serien Ideas, skapad av fans, utgiven av Lego. Denna är den tredje som ges ut som gåva vid köp från Lego (GWP). Sailboat Adventure.

LEGOs mångfald visas på utställning

Per-Olof visar några modeller från nu och då, Volkswagen T1 Camper Van (VW Bus)
set nr 10220 från 2011 och 1913 Cadillac set nr 390-2 från 1975. Foto: Ingela Rhodin.

Mitt namn är Per-Olof, 51 år, sjuksköterska och fotograf. Jag har varit aktiv som vuxen Legoentusiast, även kallat AFOL (Adult fan of LEGO) sedan 2006. Just nu pågår en separatutställning under Projekt Bricksway som omfamnar valda delar av Legos spännande historia. Det omfattar över 50 officiella modeller inom olika populära tema såsom City, Friends och Technic. Licensierade temat Star Wars har en särställning inom Lego och här visas utöver Legobyggen även officiella inramade Lego-filmposters. Utställningen fördjupas av ett antal bilder från verkligheten, som ligger till grund för Legomodellerna. Detta är ett projekt kallat ”Real Bricks”, med dokumentärfotografier. Bricksway är ett entusiastprojekt, startat 2015 som en hemsida med intressanta reportage. Bricksway vill inspirera till eget byggande och sprida kunskap om Legos historia. Se mer om utställningen i Jakobsberg.

Månadens STAR WARS

A-wing Starfighter 75003 från 2013.

En nyligen publicerad artikel på Brickset jämför storlek mellan legomodellerna i Star Wars med originalen i filmvärlden omräknat till minifigurskala. En A-wing Starfighter anges i verklig storlek vara 6,9 meter lång. Omräknat blir det 16,68 cm i minifigskala. Denna version är då lite större men snyggt detaljerad. Exakt rätt i storlek är version 6207 från 2006 med 17 cm. Totalt har 7 versioner släppts som boxade set och en UCS av A-wing Interceptor. fler bilder här.

Han sökte till LEGO MASTERS SVERIGE säsong 2

Lördagen den 28/8 startade andra säsongen av Lego Masters Sverige på TV4. William var på castingen.

William Boyde heter jag o är 24 år, o ska snart bli farsa. Men ännu läggs de pengar o tid på Lego, vilket är den stora hobbyn ut över jobbet som är o bygga de med men med trä, betong, o ibland plast med. Jag är snickare, o nu letar vi hus. Inte bara för vi ska få en liten, kravet är också att legot ska ha bra med plats. Jag sökte till Lego masters för när jag satt o såg säsong 1, att där skulle jag kunna platsa, inte blev de bättre av att alla sa varför är inte du med. Vann även Mekkas master bulider tävling o tänkte att ja men då kanske man har de som krävs. Så jag intalade mig själv att, till nästa år måste jag j all fall söka!

Mina förväntningar på utmaningen när jag tagit mig till castingen var rätt stora, första gången o visste varken vad vi skulle bygga eller med vem. Fram till några dagar innan då jag blev ihopparad med en som heter Magnus. Vi fick också en hint om att vi skulle bygga något runt, o kunde vara bra o öva på. Trodde att man skulle få de lite som i tv, men där blev de tvärtom. Mer som att ta fram lådan med löslegot sen man var barn o börja skapa något. Jag fick med min tjej o vi flög upp en dag innan, ville vara i tid, kunna hitta på något mer när vi ändå var där uppe i huvudstaden. Samling kl. 7-8 där vi var tvungna att göra negativa Coronatest. Vilket funkade utmärkt o alla kom in som vi skulle.

Väl inne började man känna igen fler o fler, några har man handlat av o vissa för deras byggen. Vår första utmaning var att bygga något personligt från set: 31102. För min del blev de en kobra. Jag har ett så fult ärr på benet vilket jag vill täcka med just en kobra. Vill påminnas att vi hade 30 minuter på oss så man låser sig rätt snabbt vid vad man ska få till. Jag blev nöjd!

Utmaning två! Nu hade de lättat lite o man var inte lika nervös. Vi skulle bygga något runt, men vad kan de vara. En väg eller något runt hus.. icke, dem tre alternativen vi fick var en Uggla, krokodil eller en gris. De var inte en ända av oss som tog gris. Men jag o Magnus tog krokodilen. 2 timmar o 30 minuter. Detta fixar vi. Jag tog huvudet o Magnus svans så möts vi på kroppen. Till sist täcker vi med grönt så den blir enfärgad. Tiden sprang ifrån oss.. man ser att de är en krokodil men blev rätt klumpig i mitt tycke, vi han heller inte sätta alla gröna bitar så vissa delar var fortfarande flerfärgade. Utmaning 3 blev med en ny panter, detta bygget var på 4 timmar o 30 minuter. Här byggde vi ett träd med 4a olika säsonger. Vår, sommar, höst, vinter. Vilket jag blev mer nöjd med. Jag kom som sagt inte med, men skam den som ger sig. Men legot har jag inte lagt av med på grund av detta. Jag krigar på, just nu med nerpackning av allt för att förbereda flytt. O planerar brett för min blivande stad. Vill ni följa mina byggen finns jag på Instagram med namnet: Bricks_By_Boyka
Text/bild William Boyde

Reportage om casting första säsongen!

Månadens Friendsmodell

Modellen är försedd med en extra kraftig bottenplatta inför utställningen i Stockholm.

Heartlake High 41005 Year Released: 2013
Item Consists Of 474 Parts, 3 Minifigures.

Månadens Retromodell

6396 International Jetport

Flygplatsen 6396 International Jetport lanserades av Lego 1990 och består 463 bitar, ett för tiden väldigt stort set. Modellen består av en terminalbyggnad, en helikopter, ett flygplan, bagagevagn, landningsbana och inte mindre än 8 minifigurer. Dessa består i sin tur av en Pilot, två Flygplatsarbetare, en helikopterförare, två passagerare och en polis. Byggnaden är en lagom stor terminal med två gate-ingångar. Bagageband, flygtabell och säkerhetskontroll väntar dig när du går in.

Modellen är en värdig efterföljare till den klassiska gula flygplatsen 6392 från 1985. Den ärver också en hel del likheter från sin föregångare i form av design och layout men nu har vi fått lite mer medelhavskänsla i form av stora panoramafönster (nya för året) och ett prydligt palmträd. Ytterligare en förändring är landningsbanan där vägen är breddad med hela 4 studs. Men det som är kanske det mest utmärkande med detta setet är det imponerande kontrolltornet. De ”nya” stora vinklade fönsterpanelbitarna i färgen trans-blue ger det ett snyggt och mäktigt intryck med total överblick över hela flygplatsen. Jag tycker det är ett väldigt fint set från Legos guldålder, fina figurer, ypperlig design och högt lekvärde. Här får du allt du kan önska från ett flygplats-set, ett flygplan och en helikopter att swoscha omkring med plus en liten bil att köra med. En hyfsat stor byggnad med vänthall, torn och terrass att leka med dina figurer i. Men framför allt den väl tilltagna landningsbanan gör setet till en imponerande pjäs som bjuder in till många roliga lektimmar. Se full recension här.
Text/bild: Martin Blad.

Månadens Blåljusmodell

Idag har jag försökt att bygga Halmstads Räddningstjänst. Vattendykar/Räddningsfordon Rakel nr 255-1060. Och tog lite info av Lego city set Ambulance nr 4431. För att kunna göra den här bilen. Eller göra den så lik som möjligt.
Text/bild: Jesper Rydhög.

LEGO+ADIDAS=SANT

Ett lekfullt LEGO klossmönster lyfter fram samarbetet och WIND.RDY skyddar i hårt väder.

En ikon inom sportkläder och en ikon inom lek har gått samman för att skapa en kollektion adidas x Classic LEGO® för barn och vuxna. Samarbetet innebär både skor och kläder. LEGO har tillverkat kläder under namnet LEGO WEAR sedan tidigare. Fler bilder här.

Följ Bricksway på Facebook.

Ansvarig utgivare samt text och foto: Per-Olof Rhodin (c)2021
där inget annat anges. allt material skyddat av upphovsrätt.