Bricksway Magazine nr 9

Ahsoka ”räddar” Disney!

Länge har produktionsbolagen bakom action- och Sci-fi filmer jobbat för att attrahera även en kvinnlig publik. Långvariga actionscener och rafflande specialeffekter fick ge plats åt dialog och relationer. Filmerna tilltalar nu en bredare publik men det är en skör balansgång. Själv gillar jag att komma mina favoritkaraktärer under skinnet, att lära känna de på djupet. Samtidigt får det inte ske på bekostnad av handlingen. Krönikören Oscar Westerholm tycker tempot är för långsamt i Ahsoka och kallar de två första avsnitten för ”monotont berättande”. Från att Star Wars har varit en mansdominerad värld är det nu omvända roller med idel kvinnor i ledande roller, Baylan undantaget.

Streamingtjänsten Disney+ uppvisade höga tittarsiffror på första avsnittet av Ahsoka. När nu fjärde avsnittet sändes i onsdags höjs just det avsnittet till skyarna och kallas för det bästa avsnittet av alla Star Wars TV-serier. På IMDB ligger serien på betyget 9/10 just nu vilket både Star Wars-världen och Disney behöver efter ”sömnpillret” Obi Wan Kenobi. Kommande avsnitt nr fem lär visst vara ännu bättre och är planerat att sändas på bio i USA.

Serien har ett extraordinärt men realistiskt inslag. Vi har alltid drömt om att kunna göra superhopp i rymden om förutsättningarna är de rätta, genom svarta hål t.ex. Vi har redan lärt oss dra nytta av kända strömmar i haven och att flyga i medvind av jetvindar som kortar ner tiden och minskar bränsleförbrukningen för stora flygpan. Att kunna följa en väg mellan två galaxer är alltså en spännande tanke. I serien är resan till en annan galax central och förklaras möjlig med att följa hyperrymdvägar mellan galaxer. Dessa utnyttjar Purgillerna, stjärnvalarna till att färdas oändliga sträckor i sitt vandringsmönster.  

Handlingen följer ett ”standard Star Wars saga protokoll”. Hjälten får något, följer instruktionen, träffar/skaffar några vänner längs resan som sen kantas av massa utmaningar. Jämför första filmen från 1977, Luke finner ett meddelande, ger sig (om än motvilligt) ut på ett äventyr, träffar Han Solo och Chewbacka och alla håller på att dödas flera gånger i filmen. George Lucas var fascinerad av mytologi och religion och jobbade mer med historia än vetenskap, vilket visar sig i form av orimligheter som att höra ljud i rymden och gravitation i rymdskeppen. Ahsoka är skriven i samma anda vilket jag tycker är bra. Serien ”andas” så att säga Star Wars. Ahsoka finner i första avsnittet en artefakt, en värdefull karta som sägs leda till storamiral Thrawn. Andra vill också ha kartan och seriens första ljussvärdsfight äger rum.

Hennes närmsta partner roboten Huyang introduceras liksom hennes rymdskepp T-6 Jedi Shutle. Omständigheterna gör att Ahsoka ovilligt behöver ta hjälp av sin tidigare padawan Sabine Wren. Som en rebellisk tonåring går hon sin egen väg så till den milda grad att hon till och med jagas av stadens säkerhetstjänst. Här möter vi kapten Porter i sin E-wing Starfighter som försöker förmå henne att stanna. Avsnittet slutar med att artefakten stjäls från Sabine, som skadas på kuppen. I tredje avsnittet blir det fajt mellan Ahsoka i sin T-6 Fulcrum och supercoola Shin Hati i sin något udda Starfighter. Avslöjas görs också stora planer för ”nightsistern” Morgan Elsbeth.

Till utseendet är Shin Hati lik Ined Sinclair men med Wednesday Addam’s intensiv blick från samma serie. Hon blinkar inte alls då man valt att framställa henne sådan, intensiv, i Netflixserien Wednesday från 2022. Med skadat skepp landar Ahsoka i en glänta på planeten Seatos. Motståndarna är dem på spåren och i fjärde avsnitt blir Huyang anfallen vid skeppet men klarar sig. Fast beslutna att ta tillbaka artefakten (eller i värsta fall förstöra den) ger sig Ahsoka och Sabine (nu klädd i Mandalorisk rustning) ut på jakt. Det hela mynnar ut i en episk duell mellan Baylan Skoll och Ahsoka. Sabine ställs inför ett etiskt dilemma. Ska hon rädda sin kära Ezra eller förhindra att krig utbryter genom att förstöra kartan. Fortsättning i nästa avsnitt.

LEGObyggena;

Sättet Shin Hati placeras på i cockpit, nästan liggande, gav mig känslan av att skeppet var mycket litet, såsom Phantom II har en liggande figur och är mycket litet. Efter att ha byggt Shin Hati’s starfighter inser jag att det är riktigt stort, mycket större än jag trodde.  Jag kom också på under tiden jag byggde det att det är likheten med Pod-Racers ifrån filmen Det mörka hotet från 1999 som gör att jag tycker det känns lite udda.

E-wing Starfighter har så här långt blygsam skärmtid på totalt ca 60 sekunder. Verkar vara ett patrullskepp för en person och en astrodroid. I serien ser vi totalt två skepp som ”rycker ut” efter Sabine. Skeppen ser fina ut och jag hade gärna set E-wing Starfighter som en kommande UCS. Ungefär som A-wing starfighter som släpptes 2020.

Jespers ”blåljus”bygge

dessa bilder: Jesper Rydhög

Tjena tjena på er alla.  Man har nu försökt göra en egen variant av Assistancerkåren bärgningsbil och med lite Berra och Hans Hund Siri också med. Detta är då min egen lilla variant av en bärgningsbil i Lego city set modell moc.  Mvh Jesper.

Följ Bricksway på Facebook.

Ansvarig utgivare samt text och foto där inget annat anges:
Per-Olof Rhodin (c)2023.
allt material skyddat av upphovsrätt

Jesper Rydhög finns på Flickr.