Bricksway Magazine nr 8/nr 1 dec & jan.

Välkomna till ett fullspäckat dubbelnummer!

Sällan har väl en gammal bil, Ecto-1 från 1984 blivit så aktuell som i Ghostbusters: Afterlife 2021. När en ensamstående mamma och hennes två barn anländer till en liten småstad börjar de upptäcka sin koppling till de ursprungliga Ghostbusters och det hemliga arv som deras farfar lämnade efter sig. Filmen hade premiär 18:e november.

Ghostbusters ECTO-1 set nr 10274, från 2020, antal bitar 2352, pris 2299 kr är en Creator Expert 18+ modell. Ectomobile, eller bara Ecto-1 baseras på en 1959 Cadillac ambulans från General Motors.

HARRY POTTER 20-årsjubileum!

Mitt egna ikoniska arrangemang* till 20-års jubileet av Harry Potter film och Lego, efter boken av J K Rowlings från 1997. *(Inspirerat av 76391 Hogwarts ikoner – samlarutgåva 2799 kr.)

Harry Potter och De Vises Sten, 2001. En resumé

Rädsla för det magiska, okända gör att Harry Potters fosterfamilj Dursley’s låter Harry leva i en lögn om sin sanna bakgrund och under förfärliga omständigheter. Historien börjar det året Harry skall fylla 11 år och fosterbrodern Dudley skall börja på fina skolan Caveat (smeltings) Smeltonia. Elaka fostermodern Petunia, som tar alla tillfällen i akt att trycka ner Harry, berättar hånfullt att Harry å sin sida skall börja på den sämre, kommunala skolan, dessutom ”utklädd” i Dudleys gamla avlagda, alldeles för stora skoluniform. För Harry finns dock andra planer. Antagningsbeskeden till en annan skola kommer i ökad mängd var gång fosterpappan Vernon skadeglad förstör dom. Till sist blir huset på Private Drive 4 så brevbombat att han blir galen och tvingar hela familjen gömma sig på hemlig ort. Detta till trots hittar Hagrid Rubeus från skolan dit för att hämta Harry och sanningen kommer fram. Harrys föräldrar Lilly och James blev mördade av en riktigt ond trollkarl men Harry, inte äldre än bebis överlever mordförsöket. Han är ”barnet som överlevde”, har trollkarlsblod i sig och är en självklar elev på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom.

Hogwarts Gryffindor Dorms set nr 40452, 140 bitar & 2 minifigurer samt Hermione’s Study Desk polybag set 30392, 27 bitar och en minifigur, båda från 2021.

I den alternativa världen, i Diagongränden, introduceras Harry i trollkarlsvärlden på ett fiffigt sätt när Hagrid visar och berättar om allt magiskt de passerar längs köpmansgatan. I Gringotts bank får vi en första glimt av det lilla föremål som visar sig bära på en stark magiska kraft. På stationen på väg till skolan träffar Harry blivande bästisen Ron Weasley. I ett moln av rök sätter sig det magnifika röda ångloket Hogwartsexpressen i rörelse och solen glänser i de lika röda vagnarna. Resan går genom ett böljande landskap. På tåget träffar pojkarna Hermoni Granger och när alla kommit fram till skolan har det blivit kväll. Draco Malfoy med sin självsäkra översittarattityd klankar ner på Harrys nyvunna vän Ron och försöker direkt värva Harry till sin sida, den fina sidan. Harry låter sig dock inte överrumplas av den oväntade frågan utan står upp för sig och Ron mot översittaren och rikemanssonen Draco. Genom hela serien är klyftorna och motsättningarna mellan dom ”fina”, renrasiga rika familjerna och övriga källa till stridigheter. Harry har härmed valt sida, att stå upp för det som är rätt, men samtidigt fått mäktiga ovänner, Malfoyfamiljen och hela elevhemmet Slytherin. De tre nyfunna vännerna placeras i samma elevhem, Gryffindor.

Hogwarts ögonblick: Lektion i trollformellära set 76385 244 bitar, 3 minifigurer, 399 kr.
Se även Hogwarts Moment.

Nyheten om att det var inbrott av onda trollkarlar eller häxor på Gringotts bank når eleverna via dagstidning the Daily Prophet. Inbrottet var i samma bankvalv som Hagrid varit i tillsammans med Harry, som genast blir misstänksam. Under tiden fortsätter spydigheterna från Draco och hans gäng mot vännerna. En nyckfull rörlig trappa gör att dom hamnar i den förbjudna korridoren på tredje våningen. Rädslan för den skräckfulle vaktmästaren Filch driver barnen motvilligt längre in i korridoren och gömma sig för honom i ett rum som inte var menat att dom skulle hitta. Hermoni har huvudet på skaft och noterade luckan i golvet innan de störtade ut därifrån. (Fluffy). Hånad för sin iver och framgång isolerar sig plugghästen Hermioni på sitt rum under kvällen. Samtidigt kommer proffesor Quirell, lärare i försvar mot svartkonst springande till stora salen och varnar för att ett troll har tagit sig in på skolan. Dumbledore, skolans vise rektor styr upp tumultet som uppstår när panik bryter ut bland de 400 hundra eleverna när han låter dom föras i säkerhet. Vännerna kommer i vägen för det, lite osmarta men våldsamma trollet, som är nära att krossa dom alla tre. Harry låter sig inte luras utan förstår att trollatacken var en skenmanöver. Misstankarna riktas mot Snape, skolans stränga professor i trolldomslära, tillika ansvarig för elevhemmet Slytherin.

Luckan i golvet som Fluffy vaktar leder ner till våningen med växten djävulssnara, som precis som namnet antyder vill strypa dig. Den här kombinationen består av set 76387 och 40452.

Dessa misstankar förstärks när Hermoni ser Snape uttala en besvärjelse mot Harry under spelet Quiddich, som nära på blir Harrys död. Hagrid försäger sig konstant och avslöjar att det som göms på skolan tillhör Nicolas Flamel. Över jullovet stannar Harry och Ron kvar på skolan medan de flesta elever hem. På egen hand försöker Harry finna svaret på vem Nicolas är men utan framgång. Osynlig bakom sin julklapp osynlighetsmanteln, bevittnar han en enskild konversation mellan Snape och Quirrel. Harry hittar ”Mördspegeln” och förblindas av dess magiska kraft. Den visar hjärtats allra djupaste och mest innerliga längtan. I Harrys fall sina mördade föräldrar han så tidigt rycktes ifrån. Vårterminen börjar och snön smälter från Hogwarts skolgårdar. Hermioni löser gåten kring Nicolas, som den ende kände tillverkare av De vises sten. ”De vises sten är legendarisk och har ofantliga krafter. Den förvandlar all metall till guld och kan göra människor odödliga.” Den ena insikten leder till den andra och barnen förstår att den trehövdade hunden Fluffy i den förbjudna korridoren på tredje våningen vaktar De vises sten. Godtrogne Hagrid, som pratar bredvid mun, har avslöjat svagheterna med Fluffy för den onda sidan, och De vises sten är oskyddad. Barnen slår larm men avfärdas och som sista utväg smyger dom själva i väg för att rädda stenen.

De nya seten till Harry Potter är modulära och kan flyttas runt. På så vis kan man bygga sitt eget Hogwarts efter tillgång, tycke och smak. Hogwarts™: Mötet med Fluffy 76387 består av fem moduler.

Flera utmaningar kantar deras väg och som sista hinder ställs dom inför ett parti trollkarlsschack med liven som insats. Ron får till sist chans att visa sig användbar när han med fast hand spelar deras parti. Det ser mörkt ut för dom men i ett sista drag offrar sig Ron och Harry kan göra motståndaren schackmatt. Ensam tar han sig vidare och i en sista uppgörelse om De vises sten ställs han inför en kamp på liv och död med en försvagad men hämndlysten Voldemort.

CITY: Brandkårsenhet 60282

Fire Command Unit, 359 bitar, 4 minifigurer, pris 699 kr. Från 2021.

”En cool leksaksbrandbil med fungerande skylift, vetenskapslabb med stapelbara LEGO® flammor, plus karaktärerna Bob, Feldman och brandkårsroboten Toastie från LEGO City tv-serien.”

SCALA, månadens retro!

Caroline in Red Dress, set 3103, år 1998.

Månadens GWP*, Gåva vid köp! (*gift with purchase)

Utgiven 2021, 113 bitar och över otroliga 20 olika färger. Rekord i regnbågsbygge?

LEGO vill att vi skall bygga efter fri fantasi med klossar vi har hemma. Då kan det bli hur roligt som helst. Detta är en form av kampanj att bemöta kritiken om att Lego säljer statiska modeller som byggs och sen blir stående. Det hela började för ca ett år sedan under vinjetten ”Rebuild the World” och bland annat en fräck video producerades. Inte mycket hände efter det förrän det första officiella setet i höstas kom som GWP samtidigt med en ny video. Att det skulle bli en 3i1 av detta bygget må ligga i sakens natur men alternativbyggena är gräsliga. A-modellen, flygande bilen, är däremot ett stabilt bygge. Sonen hade dock synpunkter på det där med vingar på en bil, så vi byggde om den lite. Med det har vi väl samtidigt styrkt hela idén bakom kampanjen, bygg som du vill…

Månadens minifigur(er)

Det marina temat skall få oss att associera till Steamboat Willie, set 21317 från 2019. Dessa figurerna är från Collectible Minifigures Disney series 2 från samma år.

Musse Pigg, pigg för sin ålder… Musse Pigg (engelska: Mickey Mouse, ”Mickey Mus”) är en tecknad figur skapad av Walt Disney 1928. Musse Pigg som Ångbåtskalle (Steamboat Willie) är den första Musse Pigg-filmen som släpptes för allmänheten. 1930 blev Musse Pigg också en seriefigur, då tecknad av Ub Iwerks. Mimmi är flickvän till Musse Pigg och bor i ett eget hus i Ankeborg. Musse umgås flitigt med vännerna Långben och Kalle Anka samt brorsönerna Teddi och Freddi. 2018 fyllde Musse och Mimmi 90 år! (Fakta Wikipedia)

LEGOUTSTÄLLNING. Äntligen i fysisk form.

Per-Olof hade för utställningen byggt en alpin skidanläggning med tillhörande sportshop och sjukstuga. Två set av 60203 Ski Resort utgjorde grunden för bygget. Jag har själv jobbat nära skidpatrullen på en skidanläggning och kört snöskoter. Det är en speciell känsla! Foto: Ingela Rhodin

Över 30 utställare från föreningen Swebrick ställde ut sina byggen under Kloss på Kloss i Hässleholm 20-21/11 -21. Utställningen var efterlängtad pga att den tidigare fått ställas in på grund av Coronarestriktioner. Dagen efter utställningen infördes igen nya restriktioner för publika event!

Månadens Technic!

Race Kart set nr 42048, år 2016, 345 bitar.

The Batwing: The Joker’s Aerial Assault

”Jag jobbar bara med svart, och ibland väldigt, väldigt mörkgrått!”
År 2006 hade den första Batman-linjen premiär i Legoklossar. Första vågen bestod av hela sju olika set, nämligen: 7779 The Dragster, 7780 The Batboat, 7781 The Batmobile, 7782 The Batwing, 7783 The Batcave, 7785 Arkham Asylum och 7784 The Batmobile Ultimate Collectors Edition. Serien fick också en andra och tredje våg de två följande åren.
Det som slår en först med dessa tidiga Batman-set är att kartongen är just väldigt svart. Den gula loggan med sitt typsnitt ger också en serietidningslik känsla över det hela. På Batwingens kartong är också loggan och bilden av modellen något upphöjd i relief vilket är en snygg, lyxig detalj.

Set 7782 är ett mycket snyggt set som med sitt stativ displayar väldigt bra i hyllan. Det är också är hyfsat stort med sina 510 bitar och mäter hela 40cm på höjden när den är färdigbyggd. Tre minifigurer ingår i form av Batman i sin grå dräkt, Jokern i lila kostym och ”Draculahår” och så en av Jokerns medhjälpare.  Jokerns accessoarer i form av skämtpistol med Bang-flagga och Joker-spelkort är en snygg detalj som bör nämnas. Jokern har ju faktiskt också ett fordon i detta set nämligen sin helikopter.  Ett ganska enkelt bygge med bombfunktion (skrattande bomber såklart), kanoner och repestege. Cockpiten är väl inte den snyggaste jag sett men fyller sin funktion med plats för två figurer. Givetvis så pryder den självgode Jokerns ansikte helikopterns sidor med två klistermärken.

Batwingen är ett roligt bygge även om man märker att det är av något äldre datum. Kanske inte riktigt lika snillrika lösningar på funktioner och design som vi är vana vid med dagens Lego, men jag tycker det finns en härlig charm i det lite enklare också. Bygget består till stora delar av ving-bitar (wedges), plates och större slopes som snyggt smälter samman till en ganska slimmad, spetsig farkost. Hytten har plats till en figur men har även plats för några vapen i fronten.  Bakom hytten finns en kanon med en gigantisk projektil som avfyras när man viker upp hela bakstycket. Man kan också fälla upp de bakre vingarna till attack-mode och då visar sig ytterligare missiler som skjuts fram med hjälp av spakar på undersidan.

Stativet är ett enkelt bygge med en tjock basplatta och technic-bitar som håller Batwingen på plats men inte mer. Stegen gör dock att det ser lite bättre ut och får lite mer lekvärde. Och på tal om svart så bör också nämnas att beskrivningen är väldigt svart den med och blir därför ganska svårtydd. Summa sumarum så är 7782 ett snyggt set med väldigt fina figurer och ett roligt bygge. Högt lekvärde med de roliga funktionerna och det är en i bra storlek, kanske lite för stort i och för sig för de lite yngre barnen. Har man dessutom Batcaven i samma serie så kan man koppla ihop stativet med grottans basplattor om man vill.
Batwing: Text och bild Martin Blad.

Månadens blåljus

Här är en ovanlig gammal svensk brandbil. En grön Volkswagen minivan som har stått i Marieholms brandstation utanför Eslöv och har även varit stationerad i Eslöv med. Årsmodell på den gamla gröna brandbilen är från 1971.

Månadens blåljus: Jesper Rydhög.

Följ Bricksway på Facebook.

Ansvarig utgivare samt text och foto:
Per-Olof Rhodin (c)2021 där inget annat anges.
allt material skyddat av upphovsrätt.