Hoppets symbol!

Foto: Ingela Rhodin(c)

Jag är ett Star Wars fan. Har alltid varit det. Första filmen för mig var ”Rymdimperiet slår tillbaka” från 1980. Jag minns slaget på Hoth tydligt. Vänskapen mellan Luke Skywalker och Han Solo som var så stark och hur värmen från den döende Taun-taunen räddade livet på Luke där ute i kylan. Vad var det som band dem samman så hårt funderar jag på idag, nästan 40 år senare. Jo strävan att uppnå något större, att stå upp för vad de kände var rätt och bekämpa orättvisor. I deras fall handlade det om ett tyranniskt styre med diktator Palpatine som kejsaren bakom Darth Vader. Luke och Han anslöt sig till Rebellerna och stred, trots dåliga odds, mot förtrycket. Att själv vara en rebell idag har nog aldrig varit mer angeläget under min tid än nu. Det finns så mycket viktigt att stå upp för. Miljöförstöring, utanförskap, rasism och nazism. Det sistnämnda verkar George Lucas, som skrev Star Wars sagan, ha baserat hela Rymdimperiet på, med sin stora krigsmaskin.

Hopp om en annan värld och allas lika värde är det som prinsessan Leia Organa får med sig på en disk i den ”första” Star Wars filmen från 1977. Den disken hon anförtror roboten R2-D2 med och som blir upprinnelsen till hela filmen. Många rebeller hade dött för att komma över informationen om Imperiets nybyggda rymdstation, med kraft nog att slå ut en hel planet. ”Rebellions are built on hope!” orden uttalas av Jyn Erson i filmen ”Rogue One” från 2016 och är fundamentalt i Star Wars sagan. Rebellmotstånd är det som binder alla Star Wars episoder samman, nämligen civilkuraget att stå upp mot det man ser som förtyck och diktatur. Som ung grabb, där i biosalongen, tog jag snabbt ställning mot orättvisorna och ställde mig på Lukes sida, tillsammans med rebellerna. Att sträva mot ett gemensamt mål skapar en tillhörighet. Oavsett om det gäller ett fotbollslag man stöttar eller något politiskt parti man sympatiserar med har alla det gemensamt att gemenskapen stärks av en stark symbol. Ett tecken, som ges värdet av allt man tror på och ställer sig bakom.

Jag är också en Legoentusiast. Har alltid varit det. Jag förenar det bästa av två världar i mina intressen och när jag bestämde mig för att bygga något nytt valde jag just rebellernas vackra och starka symbol som Legomosaik. Rebellsymbolen är bygd på en stor basplatta, som har sidan drygt 38 cm, vilket ger över 2300 studs, eller ”pixlar” för den som vill, att fylla. Det var en utmaning att hålla reda på var alla legobitar i olika färger skulle sitta och trots mycket räknande fick jag göra några justeringar. Ritningen har jag tagit fram i en legomosaikgenerator på nätet. Själva arbetet tog sedan egentligen inte så lång tid men slukade åtskilliga plates, särskilt de små på 1×1. Detta är min första Legomosaik och jag är väldigt nöjd med resultatet. Det lär bli fler.

Text och bild: Per-Olof Rhodin(c)2019 där inget annat anges.

Eget blåLJUS mödan värd!

Öka wow-faktorn på dina byggen genom att låta dom lysa. Ett bra bygge kan oftast göras bättre med elektronik. Jag har skaffat lite olika lösningar och först ut är en liten rackare från Lifelites. Legomodellen är en MOC baserad på senaste brandbilen 60214. Alternativen var att göra åverkan på några bitar eller göra stora förändringar i designen, varav jag i det här fallet valde det förstnämnda. För minimal förlust valde jag en lösning som innebar att jag borrat hål endast i några plates för att få fram LEDljuset. I rätt läge fäste jag jag lamporna med smältlim på undersidan. Den perfekta borrdiametern visade sig vara 3,3 millimeter.

Modellen är eLite Jr Signature och drivs med ett knappcellsbatteri. All elektronik ryms drygt räknat i en 2×4 brick inklusive strömkälla och inställningsknappar vilket gör det riktigt intressant. Lamporna, upp till 4 st kan lysa med fast sken eller blinkande i en hel rad varianter.

Jag har valt att sätta ljus på taket och baktill. Det krävdes en del modifieringar för att dra alla sladdar men som synes är det gott om plats. Start och stopp av ljuset gör jag helt enkelt genom att lyfta av en del av taket vilket också möjliggör batteribyte i boxen. För att slippa göra åverkan på originalbitarna försköt jag bakstycket en stud.

Slutresultatet!

Text och bild: Per-Olof Rhodin.

Bricksway bygger en legostad


Legostaden stod färdig sommaren 2014 och och är på fyra kvadratmeter. Nedan delar vi med oss av bilder från processen. Staden har tagit ungefär ett halvt år att bygga men är under ständig utveckling. Det finns alltid utrymme för tekniskt finlir, bland annat ska det läggas ballast under järnvägsspåren. Jag beskriver mig själv som linjär i min byggstil och hade gjort en ritning över hur allt skulle se ut i förväg. Under arbetets gång föddes nya idéer och vi gjorde en del justeringar som lät oss få in en extra rad på 32x bredd med byggnader. Den delen kallade vi Creator Valley eftersom den låg lägre än stadskärnan och skulle innehålla mest hus från Creator-serien. Läs mer

Het bilbrand på utställning


Bricksways bygge med Ballingslövs brandstation och en insatsscen från en bilbrand blev över en natt superaktuellt när amatörfilmen från bilbränderna härförleden spreds som en löpeld över internet. Videon som visar bilbränderna på Frölunda torg i Göteborg den 13/8 togs ner på Facebook efter att den på en timme fått över 150 000 visningar. Bygget med bilen som brinner visades på Swebricks utställning ”Kloss på kloss” i Hässleholm helgen den 18-19/8. Läs mer

Alternativbygge Legos uppmaning del 2.

img_5037w
LEGO – Ny leksak varje dag.
Lego fortsätter att tvätta bort stämpeln om att man från ett set bara kan bygga det som syns på utsidan. När det fria byggandet hamnat i skymundan av allt mer specialiserade set anlägger företaget moteld. I form av en minisajt som kallas för remake publicerar Lego instruktioner till alternativbyggen från ett visst set fritt tolkat av en AFOL, adult fan of Lego. Till projektet finns det för närvarande sju fans från runt om i världen som utvecklar och själv fotograferar sina alternativbyggen. En kändis i sammanhanget är Jason Alle, skaparen av Ideas set 21305 Labyrintspel. Deltagande fans presenteras lite närmre i en egen avdelning och får sin bild-bye line vid sitt bygge. Just nu finns det alternativbygge från tio st Lego City set. 
Läs mer

Alternativbygge Legos uppmaning del 1.

img_1589a
LEGO – Ny leksak varje dag.
Lego påminner om sin grundidé med fritt byggande av klossarna. I en tid av allt mer specialiserade bitar, så kallade ”one purpose pices” och fokus på färdiga set är Legos Creatorserie ett välkommet undantag. Serien baserar sina modeller på grundbitar. I legokatalog för våren 2016 (sidan 29) går de steget längre och föreslår att man kan slå ihop två set (wow) och bygga något mer. Swebrick arrangerade tidigare en utmaning i alternativbygge av Legos Creatorset Chopper Transporter 31043 ensamt eller tillsammans med Ocean Explorer 31045. Här är bidragen från team Bricksway. Läs mer

Att göra en tavla! Rama in ett konstverk.

P1420683Har du samlat/samlar på bokmärken eller frimärken? Allt du ser omkring dig är också designat av någon. I det lilla formatet blir det storslagna tydligt. Miniatyrkonst! Gravören var konstnären som förr gav frimärkena liv. Dagens minifigur från 1978 är designade av en ensam trogen anställd som heter Jens Nygaard Knudsen. Han provade sig fram och gjorde 50 olika prototyper innan det slutgiltiga resultatet blev till belåtenhet, enligt Brickipedia. Visst är varje minifigur ett konstverk i sig!
Bricksway visar hur du kan gör konstverken rättvisa bakom glas och ram när de inte befolkar dina byggen. Klicka på fotona för större bilder.
Läs mer

Fokus på järnvägen!

IMG_5840w

Bricksway fortsätter på inslaget spår och bygger mer tåg. Snart väntar nämligen en utställning på Järnvägens Museum Ängelholm. Här är det officiella setet 60052 som modifierats med elektriska lampor. Containern och vagnen från set 10219 har modifierats och färg-anpassats. Detaljer och dvärgen (signalen vid sidan) har inspirerats av andra byggare på swebrick. För säkerhets skull hjälper officiell Maersk-personal till på vagnen.

Makeover av SW Cantina!

Star Wars 75052 Mos Eisley Cantina från 2014 får en uppgradering.
I originalutförande är modellen byggd för sitt lekvärde men med lite ombyggnad och ett antal extra bitar passar bygget som display för uppvisning. Denna modell har varit utställd på Leklust i Ljungby 2014.
IMG_4914w
Historien börjar med att Luke och Obi-One-Kenobi med flera beger sig till Mos Eisley i Lukes svävare. Se mer här.