Eget blåLJUS mödan värd!

Öka wow-faktorn på dina byggen genom att låta dom lysa. Ett bra bygge kan oftast göras bättre med elektronik. Jag har skaffat lite olika lösningar och först ut är en liten rackare från Lifelites. Legomodellen är en MOC baserad på senaste brandbilen 60214. Alternativen var att göra åverkan på några bitar eller göra stora förändringar i designen, varav jag i det här fallet valde det förstnämnda. För minimal förlust valde jag en lösning som innebar att jag borrat hål endast i några plates för att få fram LEDljuset. I rätt läge fäste jag jag lamporna med smältlim på undersidan. Den perfekta borrdiametern visade sig vara 3,3 millimeter.

Modellen är eLite Jr Signature och drivs med ett knappcellsbatteri. All elektronik ryms drygt räknat i en 2×4 brick inklusive strömkälla och inställningsknappar vilket gör det riktigt intressant. Lamporna, upp till 4 st kan lysa med fast sken eller blinkande i en hel rad varianter.

Jag har valt att sätta ljus på taket och baktill. Det krävdes en del modifieringar för att dra alla sladdar men som synes är det gott om plats. Start och stopp av ljuset gör jag helt enkelt genom att lyfta av en del av taket vilket också möjliggör batteribyte i boxen. För att slippa göra åverkan på originalbitarna försköt jag bakstycket en stud.

Slutresultatet!

Text och bild: Per-Olof Rhodin.

Bricksway bygger en legostad


Legostaden stod färdig sommaren 2014 och och är på fyra kvadratmeter. Nedan delar vi med oss av bilder från processen. Staden har tagit ungefär ett halvt år att bygga men är under ständig utveckling. Det finns alltid utrymme för tekniskt finlir, bland annat ska det läggas ballast under järnvägsspåren. Jag beskriver mig själv som linjär i min byggstil och hade gjort en ritning över hur allt skulle se ut i förväg. Under arbetets gång föddes nya idéer och vi gjorde en del justeringar som lät oss få in en extra rad på 32x bredd med byggnader. Den delen kallade vi Creator Valley eftersom den låg lägre än stadskärnan och skulle innehålla mest hus från Creator-serien. Läs mer

Het bilbrand på utställning


Bricksways bygge med Ballingslövs brandstation och en insatsscen från en bilbrand blev över en natt superaktuellt när amatörfilmen från bilbränderna härförleden spreds som en löpeld över internet. Videon som visar bilbränderna på Frölunda torg i Göteborg den 13/8 togs ner på Facebook efter att den på en timme fått över 150 000 visningar. Bygget med bilen som brinner visades på Swebricks utställning ”Kloss på kloss” i Hässleholm helgen den 18-19/8. Läs mer

Alternativbygge Legos uppmaning del 2.

img_5037w
LEGO – Ny leksak varje dag.
Lego fortsätter att tvätta bort stämpeln om att man från ett set bara kan bygga det som syns på utsidan. När det fria byggandet hamnat i skymundan av allt mer specialiserade set anlägger företaget moteld. I form av en minisajt som kallas för remake publicerar Lego instruktioner till alternativbyggen från ett visst set fritt tolkat av en AFOL, adult fan of Lego. Till projektet finns det för närvarande sju fans från runt om i världen som utvecklar och själv fotograferar sina alternativbyggen. En kändis i sammanhanget är Jason Alle, skaparen av Ideas set 21305 Labyrintspel. Deltagande fans presenteras lite närmre i en egen avdelning och får sin bild-bye line vid sitt bygge. Just nu finns det alternativbygge från tio st Lego City set. 
Läs mer

Alternativbygge Legos uppmaning del 1.

img_1589a
LEGO – Ny leksak varje dag.
Lego påminner om sin grundidé med fritt byggande av klossarna. I en tid av allt mer specialiserade bitar, så kallade ”one purpose pices” och fokus på färdiga set är Legos Creatorserie ett välkommet undantag. Serien baserar sina modeller på grundbitar. I legokatalog för våren 2016 (sidan 29) går de steget längre och föreslår att man kan slå ihop två set (wow) och bygga något mer. Swebrick arrangerade tidigare en utmaning i alternativbygge av Legos Creatorset Chopper Transporter 31043 ensamt eller tillsammans med Ocean Explorer 31045. Här är bidragen från team Bricksway. Läs mer

Att göra en tavla! Rama in ett konstverk.

P1420683Har du samlat/samlar på bokmärken eller frimärken? Allt du ser omkring dig är också designat av någon. I det lilla formatet blir det storslagna tydligt. Miniatyrkonst! Gravören var konstnären som förr gav frimärkena liv. Dagens minifigur från 1978 är designade av en ensam trogen anställd som heter Jens Nygaard Knudsen. Han provade sig fram och gjorde 50 olika prototyper innan det slutgiltiga resultatet blev till belåtenhet, enligt Brickipedia. Visst är varje minifigur ett konstverk i sig!
Bricksway visar hur du kan gör konstverken rättvisa bakom glas och ram när de inte befolkar dina byggen. Klicka på fotona för större bilder.
Läs mer

Fokus på järnvägen!

IMG_5840w

Bricksway fortsätter på inslaget spår och bygger mer tåg. Snart väntar nämligen en utställning på Järnvägens Museum Ängelholm. Här är det officiella setet 60052 som modifierats med elektriska lampor. Containern och vagnen från set 10219 har modifierats och färg-anpassats. Detaljer och dvärgen (signalen vid sidan) har inspirerats av andra byggare på swebrick. För säkerhets skull hjälper officiell Maersk-personal till på vagnen.

Makeover av SW Cantina!

Star Wars 75052 Mos Eisley Cantina från 2014 får en uppgradering.
I originalutförande är modellen byggd för sitt lekvärde men med lite ombyggnad och ett antal extra bitar passar bygget som display för uppvisning. Denna modell har varit utställd på Leklust i Ljungby 2014.
IMG_4914w
Historien börjar med att Luke och Obi-One-Kenobi med flera beger sig till Mos Eisley i Lukes svävare. Se mer här.