Alternativbygge Legos uppmaning del 2.

img_5037w
LEGO – Ny leksak varje dag.
Lego fortsätter att tvätta bort stämpeln om att man från ett set bara kan bygga det som syns på utsidan. När det fria byggandet hamnat i skymundan av allt mer specialiserade set anlägger företaget moteld. I form av en minisajt som kallas för remake publicerar Lego instruktioner till alternativbyggen från ett visst set fritt tolkat av en AFOL, adult fan of Lego. Till projektet finns det för närvarande sju fans från runt om i världen som utvecklar och själv fotograferar sina alternativbyggen. En kändis i sammanhanget är Jason Alle, skaparen av Ideas set 21305 Labyrintspel. Deltagande fans presenteras lite närmre i en egen avdelning och får sin bild-bye line vid sitt bygge. Just nu finns det alternativbygge från tio st Lego City set. 
Från det att sidan lanserades i slutet av juli till idag, nästan två månader senare, har det tillkommit en ny fan-designer och tre nya City-set det finns varianter från. Det finns tre nivåer av alternativbyggen baserat på hur stor andel av bitarna från respektive set som används. Lego har enhetligt tagit fram bruksanvisningar och bitlistor till byggena.
img_5034w
Inte mycket information om projektet finns på sidan men det poängteras att modellerna inte är framtagna av Lego utan av fans. Målgruppen är naturligtvis barn och syftet gott. Att sidan i AFOL-välden fått kritik både för sitt existensberättigande och taffliga amatörbilder må vara hänt. Alternativmodellerna i sig är delvis taffliga de också vilket visar på svårigheterna att variera färdiggjutna specialbitar såsom båtskrov och cockpits, så kallade ”one purpose pices”. Bricksway hittade en godbit av fandesignern Tomas Vit som förvandlar en ubåt till en helikopter vi har provbyggt. Tomas har som vuxen byggt Lego i över sex år. Hans favorit är att göra alternativbyggen av djur och fordon från Legos Creator och Technic-serier.img_5038w

Så här säger Tomas om sitt remakebygge; ”If you take apart whole Deep Sea Submarine set 60092 you can build this cool helicopter. It features big pontoons so it can land on water whenever your diving crew needs support. You can spin its rotor blades and put minifigure into cockpit.”
Syftet att ge instruktioner för att bygga alternativa modeller från officiella modeller som har utformats av AFOL-byggare får härmed anses uppfyllt.

Text och foto: Per-Olof Rhodin

Se även:
Alternativbygge Legos uppmaning del 1.

Lämna ett svar