Mars nästa! ”Let´s go”

När blickarna riktas mot rymden med anledning av månlandningens jubileum passar Lego också på att titta lite längre bort, mot den ”röda planeten” Mars. Lego Citys temaspår är en omfattande serie av rymdstationer, fordon och farkoster för att ta oss 225 miljoner kilometer bort.
Produkterna är ett direkt resultat av samarbetet med NASA, där Legos designers tittat på prototyper för framtidens Marsresor.
NASA; National Aeronautics and Space Administration, är USA:s federala myndighet för luft- och rymdfart. NASA grundades 1958 som en direkt följd av Sovjetunionens uppskjutning av Sputnik 1 enligt Wikipedia.
Precis som med tidigare temaspåret Djungeltema samarbetar Lego även med National Geographic. Personligen gillar jag att serien fokuserar på globalt samarbete och nyfikenhet/upptäckarglädje. Let’s Go!

Rymdfärjan får av NASA en uppgradering och det tidigare skrotade konceptet får en ny chans verkar det som. Legos version känns oproportionerligt kort, jämfört med NASAs tidigare befintliga, så jag modifierade min. Jag förlängde den med 4 studs på mitten, markerat med rött på stickan och kom då upp i längden 26,7 cm i förhållande till oförändrade vingbredden på 21,9 cm. Eventuellt kan den göras ännu längre.

Med setet 60226 från 2019 på 262 bitar medföljer två minifigurer. En man i flygardräkt och en kvinna i rymddräkt, båda med Marsspecifika tryck. En helt ny bit är flygarhjälmen designad för rymdresor och med svart tryck i nacken. Setet innehåller också en drönare, en transportmodul och ett obemannat fordon för att utforska den nya planeten.

Text och foto: Per-Olof Rhodin (c)2019