Mikael gav Technic ”luft under vingarna”!

Jag heter Mikael Bertilsson och går under forumsnick Mortil eller M.B Technic på sociala medier. Jobbar till vardags med Folier och Solfilm i Jönköping. Gillar svåra utmaningar och inte rädd för större projekt eller utmanande uppdrag. Har en fantastisk sambo och 3 underbara hundar. Rätt lättsam och lugn men långsint och stönig. Teknikintresserad och gillar pyssla.

Hur började du med LEGO och när?

Tror det var runt 2016 som jag började bygga Lego igen.  Blev av en slump efter en riktigt hektisk period av arbete och jag köpte Volvo lastaren 42030 för att ha nått göra under helgen och sen var jag fast.
Sen att min syster och jag började rota igenom vårat gamla lego när hon och hennes familj var på besök gjorde ju saken inte bättre.

Vilka områden inom LEGO intresserar dig och varför?

Jag gillar tekniska lösningar, saker som rör på sig och att bygga saker stabilt så det faktiskt går leka med. Jag brukar alltid försöka få till mekaniken först och sen försöka bygga ett skal utanpå.  Vilket medför att man ibland måste revidera och ändra om vissa saker vilket kan dra ut på byggtiden rejält.

Vad bygger du på just nu?

Just nu bygger jag på flera olika saker.
Bland annat försöker jag avsluta min Helikoptersamling med en riktig bjässe i samma skala som dom övriga helikoptrarna nämligen 1:27 (så nära det går där) Det är Ryska Mi-26 Halo som är världens största transporthelikopter.  Tanken var att låta den gå i färgkombon Rött vitt Grått. Så förhoppningsvis får man ihop det.
Har nyligen avslutat två Artillerivagnar och håller på med den nya svenska Granatkastarbandvagnen. Men det som har tagit absolut mest tid just nu är ändå det mini Communitybuild som vi håller på med som har tema Rymdresor i vår tid .

Det innebär inte bara maffiga raketer utan även tekniken runt om. Vilket är givet eftersom jag verkligen gillar hitta och bygga tekniska lösningar på saker.

Förhoppningsvis kommer vi kunna utvidga CBt med ännu mer grejer och coola lösningar.  Och just nu är det byggt i Minifig skala vilket gör vissa saker otroligt komplexa och stora för det har inte varit några småsaker vi har skickat upp i rymden.

Berätta om den uppmärksamhet du fått?

Det är väl alltid kul med uppmärksamhet men det är ju inte direkt så att jag blir besviken om man inte får uppmärksamhet eller vinner tävlingar. För mig är det en bonus i skapandet med Lego. Vi har så fantastiskt många duktiga Lego byggare i Sverige och jag verkligen gillar att umgås och prata med dom.  Och det är få hobbys jag hållit på med där folk är så stöttande och bjuder på sig själva som man gör inom AFOL världen.  Man har ju skapat vänner inte bara i Sverige utan Danmark, England, Holland, Tyskland och USA och säkert fler ställen som också är stöttande och uppmuntrande.
Tycker det är rätt skönt att ha en hobby som inte blir så mycket till att tävla som andra hobbys man haft.

Vill man nu ge mig uppmärksamhet eller bara se vad jag bygger på eller har på gång så försöker jag uppdatera på min Facebook sida så fort det finns något som är värt att lägga ut.  Bästa är att söka på M.B Technic på facebook eller instagram .

När får vi se dina byggen härnäst?

Det får ni göra i Hässleholm i slutet på Mars.
Förhoppningsvis med massa Radiostyrda byggen och saker som rör på sig.
Blir även sista utställningen för min stora kran, sen kommer den plockas isär och bli något helt annat. Något gult och något Grått.

Tack Mikael och lycka till!

Foto: Per-Olof Rhodin(c) 2020.