Profilen: Martin Blad

Namn: Martin Blad

Ålder: Nyss fyllda 44 (f:1977)

Yrke: Gitarrpedagog men också musiker med mitt band Lady Luck Combo (när det inte är Pandemi)

Hobby: LEGO

Jag har varit en AFOL sedan 2014 då jag klev ur mina dark ages på riktigt. Det var ett köp av Passagerartåget 60051 till min då 2-åriga son som fick bägaren att rinna över. Det var ju såklart bara ett svepsjäl att köpa ett så pass avancerat set till en tvååring, då jag alltid haft ett gott öga till Lego. Hade även tjuvstartat några år tidigare genom att ge min då väldigt unga dotter både en TIE-Fighter, City-hamnen och diverse Friends-set.

Sen gick det snabbt. Blev mycket City i början men kom snart in på modulhusen och skaffade i rask takt de jag kunde få tag på. Pet Shop, Palace Cinema, Parisian Restaurant, Fire Brigade, Town Hall, etc… sen hade man en en ganska lång gata till slut. Tyckte det var så vansinnigt roligt att skapa en stor legostad i källaren.

Efter en tid så blev nostalgin en allt starkare aspekt i mitt Lego-intresse. Då Lego var en så stor del av min barndom på 80-talet så var det väl oundvikligt antar jag. Oturligt nog så hade jag i ett mycket svagt ögonblick sålt hela min bardomssamling några år tidigare, men den skulle jag snart köpa tillbaka med råge.

Så sedan ett par år så är det alltså vintage-legot som är kärnan i mitt samlande och jag blir alltmer kräsen vad gäller skick och originalitet. Köper sällan ett 80-tals set nuförtiden om inte det är komplett med sin kartong och har tidstypiska bitar. Ofta köper jag set jag redan har enbart för att komma åt kartongen till just det setet, så får jag sälja av dubletten senare.

Jag har en ganska stor Classic-Town uppbyggd i mitt garage bestående av mestadels 80-talsset och utgångspunkten för staden är den omslutande 12-volt tågbanan. 12-voltseran är ju fantastisk då den erbjuder många fjärrstyrda tillbehör såsom växlar, stoppsignaler och bommar, vilka jag såklart alla har inkluderade i min layout. Älskar att stå och pyssla med staden och ändra lite smådetaljer här och där eller kanske bygga en ny vagn till något av tågen. Det finns alltid något att göra i en Legostad men ibland kör jag bara några varv med tågen för att känna lite nostalgi och harmoni.

Köper fortfarande moderna set givetvis och då är det framförallt de mer fantasifulla skapelserna som lockar mig mest. Som exempel så gillar jag skarpt roliga byggen som Lego Movie-seten och Ninjago City, medan Tower Bridge och Saturn V var ökentorra tråkbyggen enligt mig. Avslutar med en liten topplista över mina favoritbyggen genom tiderna:

Moderna set:
1. Metalbeards Sea Cow
2. Ninjago City
3. Welcome To Apocalypseburg

Vintage set:
1. 375 Yellow Castle
2. 924 Space Cruiser
3. 1592 Town Square Castle Scene

Set 1592 som jag håller på bilden är ett mycket speciellt inslag i min samling. Dels tycker jag det är ett otroligt snyggt set som ser ståtligt ut i en Classic Town, dels är det fantastiskt kul att bygga med sitt fina korsvirkeshus, borgvägg och många väldigt fina figurer och hästar. Setet är ganska ovanligt då det är ett så kallat ”promotional set” från 1980. Det gavs bl.a ut som reklam för frukostflingan Weetabix då man skulle samla kuponger från deras kartonger och skicka in för att kunna få setet. Det gavs ut i två olika versioner beroende på vilket land det rörde sig om. I Nederländerna hade setet en Holländsk flagga och i Storbritannien en engelsk och som synes på bilden är det den brittiska versionen som jag äger. Setet har även sålts i Tyskland, Canada och Japan under brittisk flagg men i Sverige verkar det som vi gick miste om det helt. Ganska många klistermärken i detta set vilket gör det extra speciellt tex så har några figurer märken och tryck till sina torsos, vilket gör dem helt unika för detta set. På riddarna så kan man också se en tidig version av lejonemblemet som skulle senare dyka upp i Lion Knights-serien 1984.

Foto: Per-Olof Rhodin (c)2021.