CORONAPARADOXEN

Legoprodukter bristvara som följd av Coronans framfart. I slutet av oktober beslutade Lego norden om begränsningar för hur stora beställningar sina återförsäljare fick lägga. Redan en vecka senare, den 5:e november stängde Lego helt för nya beställningar, orderstopp för nordiska återförsäljare alltså.
-Detta beror på låg tillgång på centrallagret i Jirny i Tjeckien, som i sin tur beror på att flera fabriker varit stängda p.g.a Covid-19 i år sade Fredrik Novak, Klossbutiken, tidigare.
Detta innebär att det kommer vara brist generellt på Legoset. Lego prioriterar produktionen av januarinyheterna och äldre modeller utgår. Även återförsäljare som lagt ordrar i tid kommer att få stora leveransproblem.

Bristen blev direkt märkbar under Black Friday. Företeelsen är ett sätt att kickstarta julhandeln tidigare än december, då många handlar julklappar i alla fall. Lego som företag är tydliga och raka med sina erbjudande. 20% av fullpris på utvalda set. Inget märkvärdigt och inget direkt kul för AFOLs i utbudet första dagen. SW Tantive IV fanns med men var slutsåld på morgonen. Mycket kul är redan på restbeställning. Belastningen på Legos hemsida är som alltid inför stora händelser hög (bilden). Toyspace har kört rea sedan oktober under vinjetten höstrea och nu Black November hela månaden. Leklust har gjort en egen fysisk katalog inför black week, som dom kallar det för. Lekia lämnar 25% på Lego men har strypt sitt webblagar med uppskattningsvis 90% innan kampanjen drog igång. Webbhallen har ett hyfsat utbud men mycket är fortfarande dyrt. E-brix har ett antal produkter under sin kampanj och kommer då ner till vad Toyspace normalt tar (ungefär), för att nämna några exempel.

Redan tidigare sågs tendensen på Lekia, som exkluderade allt Lego över 600 kr från sin 25%-rea i oktober. Fredrik på Klossbutiken bekräftade min misstanke om att Coronapandemin hämmat produktionen av Legoset och leveranser uteblir nu till butikerna. Detta tänker jag innebär att butikerna hellre säljer det som finns kvar i Legoväg till fullpris i december än rear ut i november (och får tomt på hyllorna till julhandeln). Samtidigt har både intresset för Lego ökat (TV-serier med duktiga legobyggare världen över) samt att många ofrivilligt (mer eller mindre) stannar hemma från sina jobb och har tid för hobbies. Ökad efterfråga och minskad tillgång = CORONAPARADOX.

-Den som (över)lever får se… som jag brukar säga

Per-Olof Rhodin (c)2020