Klossfestivalen 2017

IMG_0412
Klossfestivalen, Sveriges största LEGO® event gick av stapeln på Conventum Arena i Örebro 6-9 juli 2017. Klossfestivalen arrangerades första gången 2015 och lockade massor av besökare. Emmet från filmen ”The Lego Movie” från 2014 var en uppskattad karaktär som mötte besökarna.

IMG_0307
Team Bricksway ställde ut byggen och med Ingela Rhodin i spetsen pratade de om Legos historia under modern tid. Bricksway är ett projekt för att sprida inspiration och kunskap om Lego, bland annat genom denna hemsida. På klossfestivalen visades produktlinjerna Creator, kreativt byggande med sin föregångare Designer sets från 2003-2006 samt Town, räddningstjänst genom tiderna med ett urval brandbilar och brandstationer. Per-Olof Rhodin ställde även ut en egna skapelsen ”Sjöholma Airport rescue” brandstation med tre tunga flygplatsbrandbilar i autentisk stil från olika decennier. Dessa var bland annat inspirerade av egna upplevelser inom och utom Sverige.

IMG_0451
Även i år arrangerades det dagliga LEGO-auktioner ledda av Dogge till förmån för Barncancerfonden. Det fanns också chans att vinna sju olika superexklusiva LEGO-produkter genom att köpa upp till fem lotter av 200 i ett guldlotteri med dragning på scenen på söndagen. Även här gick allt överskott till Barncancerfonden. Bland de superexklusiva vinsterna fanns en crome Darth Vader, ett Factory-set signerat av Nathanaël Kuipers samt The Hulk Buster Smash, signerat av Jonas Norlén. På scenen från Klossfestivalen Micke och Fredrik som gratulerar en lycklig vinnare av storvinsten nr 5526 Skyline med 2792 bitar värderad till 10.000 kr.

IMG_0461
Mer än 50 Swebrickare ställde ut på Fan-delen av festivalen. Föreningens Mästarbyggare 2016, Olov Wingård visade upp sitt enastående bidrag Gotisk katedral.
Temat var att bygga ett nytt, ej tidigare visat moduverse-baserat modulhuskvarter på  minst 32×64 studs (1×2 moduverse), och max 128×64 studs (4×2 moduverse). 32 studs är ca 25,5 cm ”Detta projekt har både varit mitt största, ”svåraste”, dyraste och kanske roligaste hittills” berättar Olov för Swebrick. Inspiration till bygget har i stor utsträckning varit Notre Dame i Paris, Kölnerdomen i Köln och Uppsala domkyrka. Antal bitar: Uppskattningsvis mellan 20000-25000 bitar och 300 timmars byggtid. Extra imponerande är den korta processtiden då Olov i slutet av april 2016 jobbade på ett ”ganska pampigt offentligt 1800-talshus i barockstil” som tävlingsbidrag. Med bara drygt två månader kvar ändrades bidraget till Gotisk katedral. I planeringsfasen byggde Olov katedralen i digital form innan det första smakprovet i Lego förhandsvisades så tidigt som i början av december 2016. Bricksway säger grattis Olov! 32 studs är ca 25,5 cm

IMG_0378Klosshaven är grunden för festivalen där deltagarna byggde sina fantasiskapelser och var välbesökta. Det fanns ett flertal tävlingsmoment i Legobygge såsom ”speed-build” (att bygga snabbt) i tre grenar och fribygge från Legohaven. Nytt för 2017 var ULV, Ultimate Lego Vehicle och en extra LEGO-byggtävling där besökarna tillsammans skapade en stor LEGO-stad. Detta kompletterades med scenframträdande och föreläsningar och filmvisning på Örebros största biosalong. Nytt för i år var också lanseringen av briXtar, som är en digital social plattform för alla som älskar att bygga med LEGO®. Här möter kreativitet nyfikenhet och man kan dela sina skapelser eller inspireras av andra kreativa byggare.
-Det blev en fantastisk Klossfestival i år! Jag upplever den som bättre på flera plan, sade Fredrik Novak på Klossbutiken, en av Klossfestivalens arrangörer, till Swebrick.

IMG_0515Avslutningsvis lite allmänbildning om ett känt landmärke. Örebro slott, här fotograferat  i mjukt eftermiddagsljus. Slottet är beläget på en holme i Svartån. Det uppfördes ursprungligen som en försvarsborg, sannolikt i mitten av 1300-talet. Senare byggdes det om till ett renässansslott då det till stor del förlorat sin roll som försvarsanläggning. ”Ytterligare ombyggnationer har ägt rum genom årens lopp och den senaste större exteriöra förändringen ägde rum i slutet av 1800-talet, då slottet byggdes i en historieromantisk stil. En rad viktiga riksdagar och möten har ägt rum på slottet. Sedan 1764 fungerar slottet som residens för landshövdingen i Örebro län.” fakta: Wikipedia.

Text och bild Per-Olof Rhodin

Klossfestivalen 2015.

Lämna ett svar