Han tänker utanför boxen!

Nathanaël Kuipers, inspiratör och f.d. Technic designer.
P1420056

Många drömmer om ett jobb som designer på LEGO. 36-årige ingenjören Nathanaël från Holland har gjort just det. Under åren 2005-2008 arbetade han som designer inom LEGO, främst inom Technic, men var också involverad i flera andra produkt-linjer. Han studerade till designingenjör på universitetet i Haag. Under sina studier återfick han intresset för LEGO vilket förde honom till Danmark. Som anställd för LEGO har han samarbetat om skapandet av många olika modeller. Själv har han designat modeller som 8261 monstertruck, 8271 frontlastare, 8272 snöskoter, 8292 hävare och 8674 Ferrari F1 Racer.
– Att prova sig fram är det roligaste sättet att utvecklas på, säger han.

Så här berättar han om arbetet som legodesigner, när vi träffar honom över en lunch;
”Vi var sju till åtta personer som jobbade med Technicmodeller. Varje säsong gick vi igenom vad vi ville skapa för modeller, med hänsyn taget till vad vi nyligen redan producerat. Därefter gjorde vi vårt urval. För stora komplexa modeller med tydliga sektioner kunde två personer ansvara för var sin del men annars jobbade var och en med sin modell. Alltid var vi tvungna att hålla oss inom fasta ekonomiska ramar. Processen från idé till färdig modell låg på mellan 3-9 månader. Varje modell skall klara hårda tester som bland annat innefattar hållbarhet innan den kan gå i produktion. Man måste tänka kritiskt men samtidigt våga vara okonventionell.”

Efter åren på LEGO ville Nathanaël jobba under friare tyglar. Kärleken förde honom till Sverige där han idag arbetar som adjunkt med inriktning designingenjör på universitetet i Skövde. Legot är fortfarande en stor del Nathanaëls liv och han driver sedan 2012 en legohemsida, nkubate.com. Hemsidan är främst tillägnad egna legomodeller, både officiella och anpassade. NKubate härrör från hans initialer NK, och termen inkubate, som används för att beskriva processen av skapande. Här presenteras 38 alternativmodeller från 10 olika Creator-set, varav 24 fordon från ett enda set, nr 5867, Super Speedster från 2010. Här presenteras också sju stora sportiga Technicbilar som designats på egen hand.
P1420057Utöver detta har han också hunnit med att ge ut två legoböcker, Fantastiska fordon och Fler fantas-tiska fordon, båda från 2013. Där får man lära sig praktiska tips och avancerade byggtekniker som inspirerar till eget skapande. Varje bok innehåller bygginstruktioner för 10 olika fordon som alla kan byggas med de 278 delarna som ingår i Creator-setet ovan. Bygg allt från en Go-Kart till en brandbil med fungerande hävare, trailerdragare, hjullastare, hot rod, beach buggy, en klassisk racerbil och mycket mer. Att få ut mesta möjliga av sina tillgängliga resurser är ett ledord för Nathanaël och det visar han här med besked.

2008 flyttade Nathanaël till Skövde med sin dåvarande partner. Kärleken till LEGO bär han med sig vilket märks när han som gästföreläsare på Klossfestivalen i Örebro berättar om tiden som designer. Han trivs som fisken i vattnet när han delar med sig av sina erfaren-heter och kan inspirerar andra att tänka utanför boxen.
– Resultat föds av kreativitet, säger Nathanaël.

Text & bild: Per-Olof Andersson

Ett reportage från Sveriges största LEGOmässa arrangerad av Klossbutiken.

Lämna ett svar