STOR LEKGLÄDJE FÖR SMÅ HÄNDER

IMG_2745w

Hon leker med DUPLO på sin tre-årsdag. DUPLO har funnits sedan 1964 men då under namnet Pre-School. Här är en resumé av vad LEGO själv skriver; DUPLO är en obegränsad källa till kreativ lek för förskolebarn (1 ½-5 år). Se ditt barn använda sin fantasi och skapa och utforska helt nya världar med stora LEGO klossar utformade för att passa små händer. DUPLO klossar har fått namnet DUPLO därför att de är dubbelt så stora som LEGO klossar och kompatibla till 100 % Vi tror att lek är det bästa sättet för förskolebarn att lära sig på – och med DUPLO finns det oändliga lekmöjligheter.

LEK SÄKERT

Det är roligt att leka, men som leksakstillverkare tar vi lek på största allvar. Alla DUPLO produkter är tillverkade i enlighet med högsta kvalitets- och säkerhetsstandarder – för oss är nämligen säker lek det enda sättet att leka på. Vi är mycket stolta över att så många föräldrar anser att DUPLO leksaker är bland de säkraste i världen – och ännu stoltare över att de låter våra leksaker spela en liten roll i deras barns utveckling. Vi har 44 års erfarenhet av barns lekmönster, så vi vet hur barn i alla åldrar kommer att be-handla sina leksaker innan de gör det. Alla våra modeller genomgår ett bittest, ett drag-test, ett trycktest och ett tramptest, dvs. allt det som barn utsätter sina favoritleksaker för.

UTVECKLINGSSTEGEN

En person tar form (upp till två år)

P1420640De första åren i ett barns liv är mycket dyrbara för föräldrarna. Det finns nog inget som går upp mot att se sitt barn ta sina första osäkra steg eller höra det första magiska ordet. Även efter att barn har lärt sig prata utforskar de världen och uttrycker sig genom lek – lek är faktiskt det första språket vi lär oss. Att titta på när ditt barn leker är ditt sätt att lyssna. Från1 ½, års ålder kan ni börja stapla DUPLO klossar tillsammans eller titta på olika färgkombinationer. Det kommer antagligen inte att dröja länge innan ditt barn har utvecklat sin finmotoriska förmåga och kan stapla klossar på varandra utan din hjälp. Du kan även öva djurnamn och djurläten tillsammans med kaninen, giraffen och de andra DUPLO djuren.

Nästan som på riktigt (två år)

Ditt barn lär sig fortfarande genom lek, och i takt med att fantasin växer blir det alltmer spännande att gå och handla, ordna en tebjudning eller köra en jättestor buss. En låtsasbuss, förstås. I den här åldern försöker ditt barn förstå mer av världen genom att härma vuxna och vårt beteende. Ditt barn kommer troligen också att börja stapla DUPLO klossar och bygga små torn – för att sedan genast slå ner dem och börja om. Det är ditt barns sätt att säga att “övning ger färdighet”. All denna övning följs av mer kreativt byggande och skapar en bättre förståelse för former och färger. Ditt barn älskar fortfarande alla sorters djur, som kaninen och hans DUPLO vänner, och är mycket intresserat av berättelser och samtal om var de bor och vad de äter.

Kreativt oberoende (tre år)

P1420675Vid tre års ålder börjar ditt barn uppskatta sällskap – och framför allt att leka tillsammans. Det finns så mycket för en treåring att lära sig, och med lite uppmuntran och beröm från mamma och pappa blir allt spännande och värt att lära sig. De gamla välbekanta DUPLO klossarna, djuren och figurerna kommer fortfarande att vara viktiga för ditt barn, men mycket tid kommer att ägnas åt roll- och låtsaslekar. Bli inte förvånad om du råkar få höra roliga påhittade samtal.

Lekfull nyfikenhet (fyra år)

Barnet pratar i form av frågor. Det är fyraåringen i ett nötskal. Ditt barn är otroligt nyfiket på omvärlden och allt som händer, så var beredd på att svara på alla möjliga sorters frågor. Fyraåringar tycker om att leka med kompisar, och deras kreativa byggande med DUPLO blir alltmer avancerat. Du kan stimulera ditt barns fantasi och väcka nya idéer genom att kombinera olika DUPLO set – vad händer till exempel om Askungen låter elefanten följa med på en åktur i brandbilen? Eller om prinsessans slott blir en raket?

Klicka på småbilderna för att se dem större.

Foto: Per-Olof Andersson Text: Lego

Lämna ett svar