Star Wars VII, Nedräkning pågår!

IMG_3112w
Sagan om Star Wars är en framtidsberättelse med stora likheter till den oroliga värld vi lever i och de mytologier vi har i vårt historiska arv. Kanske är det detta som gör storyn både trovärdig och lätt att ta till sig och som förklarar att så många människor älskar den. Star Wars är en av de absolut största succéerna i filmhistorien. I en mening kan storyn beskrivas som kampen mellan ont och gott med lite kärleksrelationer dessemellan.
 George Lucas som skrivit storyn har gjort sitt arbete grundligt och började med att studera etnologi på college. Star Wars är en story som efter 38 år inte bara fortfarande står sig, utan har utvecklats, och inför premiären av en helt ny film i serien, väcker mer uppmärksamhet än någonsin tidigare.  Den nya filmen Star Wars VII, The Force Awakens har premiär den 16 december och redan från den 4:e september har LEGO släppt flera set från den nya filmen.  Nya hjältar föds och gamla återkommer enligt LEGO-karaktärerna till The Force Awakens.

George Lucas insåg att framtida digitalteknik skulle komma att underlätta inspelningen av de första filmerna och kastade sig därför i stället rakt in i handlingen i den fjärde filmen i ordningen, med premiär 1977. Därför kallas den och de två efterföljande filmerna för originaltrilogin, även om de bryter kronologin i storyn.
George Lucas (1944), som nu är 71 år gammal, sålde för några år sedan passande rättigheterna till Disney, och det är i deras regi historien fortsätter. Det är redan bestämt att det blir en uppföljartrilogi med beräknad premiär för Star Wars VIII våren 2017. Ett antal sidospår från ursprungsberättelsen har gjorts under årens lopp och inom datorspels-världen har historien fått utvecklas nästan fritt, på engelska kallat Expanded Universe. För att bringa lite ordning i historien kommer en liten summering av de två första filmerna från uppföljartrilogin:

Star Wars: episod I – Det mörka hotet;
Svenska Pernilla August (1958) spelar rollen som Shmi Skywalker, mamma till nioåriga Anakin, som hon lever ensam med.  Utan närmre förklaring konstateras det att det inte finns någon pappa.  De lever fattigt som slavar för den speltokige skrothandlaren, toydarianen Watto på planeten Tatooine. Anakin jobbar i skrothandeln och bygger på sin lediga tid på etikettroboten C-3PO. Samtidigt invaderas den fredliga planeten Naboo av Handelsfederationens robotarmé. Jediriddaren Qui-Gon Jinn och dennes lärling Obi-Wan Kenobi, bevarare av fred och ordning, kommer för att förhandla om en fredlig lösning men tvingas fly från huvudstaden Theed med drottning Amidala, som hotas till livet. Jar Jar Binks en lokal art, förvisad från sin hemstad Gun Gun city följer med på flykten mot Coruscant.
IMG_1152wUnder flykten från Naboo skadas skeppet när de bryter igenom blockaden och astro-meck roboten R2-D2 lagar tillfälligt skeppet. En läckande motordel till hyperdriften T-14 (för överljusfart), på rymdskeppet, en Nubian J-327 tvingar fram en nödlandning på Tatooine för reparation. Behovet av reservdelar för Qui-Gon Jinn och prinsessan Amidala, nu förklädd till tjänaren Padmé, till Wattos skrothandel där de träffar lilla Anakin. Han blir förtjust i vackra Padmé vid första ögonkastet och hjälper sedan sina nya vänner ur knipan. Qui-Gon Jinn upptäcker att Anakin har extremt hög potential att lära sig utnyttja kraften och får genom list honom frisläppt. I en följande strid mördar sithlorden Darth Maul Qui-Gon Jinn och i stället får Obi-Wan, som fullvärdig jediriddare, uppdraget av jedi-mästaren Yoda att träna upp Anakin. Han och Padmé skiljs från varandra och åren går.

Star Wars: Episod II – Klonerna anfaller
Anakin, som jedilärling till Obi-Wan återförenas i en orolig tid, med Padmé, som nu är senator för sin hemplanet Naboo och precis har utsatts för ett attentat, sätts under jedins beskydd. Hon och Anakin tillsammans med R2-D2 går under jorden efter ännu ett försök att mörda Padmé och gömmer sig i sjöstaden på Naboo hos hennes familj Naberrie. En varseblivning hos Anakin gör att de återvänder till Tatooine för att leta upp hans mamma, som nu är frigiven och gift med fuktfarmaren Cliegg Lars. Dessvärre har Shmi blivit kidnappad och misshandlad av sandfolket och dör i Anakins armar när han hittar henne i deras läger i öknen. Anakin är förkrossad av att han inte kunnat skydda sin mamma och slaktar sandfolket som djur. Han svär på att samma sak aldrig skall få hända Padmé och slår därmed in på vägen som leder till den mörka sidan.

Oroligheter råder i galaxen när flera solsystem vill bryta sig ur Republikens styre, ledda av den mystiske greve Dooku. Senaten röstar igenom undantagslagar som ger Republikens ledare senator Palpatine utökade befogenheter. Samtidigt leder spåren efter Amidalas lönnmördare Obi-Wan Kenobi till planeten Camino och Jango Fett. Där uppdagas också skapandet av en hel klonarmé. På Geonosis står det första slaget mellan utbrytarna (separatisterna) och Republikens armé av klonsoldater. Stjärnornas krig har börjat.

Klicka på fotot för större bild.
Text och Foto: Per-Olof Andersson 2015.
Källa; Wookieepedia. Med reservation för missförstånd.

Lämna ett svar