Viola mamma till uppskattade legokaraktärer!

P1420316

Skaparen av Sven och Olof, en minifighistoria träder inför Bricksways läsare för första gången fram i ljuset. Viola är en ung kvinna med många järn i elden som vi träffar mitt under den överväldigande Klossfestivalen i Örebro. Med ett ständigt leende på läpparna kämpar hon med att hålla alla utställande legobyggare, mestadels män, på gott humör. Så här beskriver hon sig själv;
Jag heter Viola, är 34 år och kommer ursprungligen från Halmstad. För ungefär tolv år sedan flyttade jag upp till Örebrotrakten. Nu bor jag i Örebro och jobbar på en Lego-butik i Örebro som heter Klossbutiken. På min fritid målar och skapar jag i alla tänkbara material bl.a. i Lego.

Hur började du med lego?

Jag kommer inte ihåg min första kontakt med Legots värld, men i samlingarna från barndomen finns en del Duplo, så som gula ”galler”-skallran. Så jag måste ha börjat ganska tidigt. Jag mins senare vid ungefär 5-6 år, då vi hade hela matsalsmattan full av städer och påhittade landskap i lego. Lego-gubbarna hade bara ett ansikte, så vi var mer förtjusta i att bygga åt Fabulands-djuren. Till slut hade jag till och med ritat och klistrat ihop egna tidningar, som handlade om vad som hände i vår Lego-värld. Vi byggde ett ”Legowoood”-berg (som hollywood-bokstäverna), hus med hissar, viadukter och allt möjligt. Så som det brukar bli. Runt tonåren någon gång slutade jag bygga och bestämde mig för att aldrig börja igen. Mest för att jag viste hur galet fast jag kunde bli och det vore nog bra om jag gjorde något mer än att sitta och försöka bygga större och större hus hela nätterna… Men till slut gav jag vika och blev fast igen, för några år sedan haha.

Vilka områden inom lego intresserar dig mest?

Legobiten i sig är intressant, hur den passar ihop på olika sätt i nästan alla delar. Jag blandar fritt mellan olika set och teman. Jag gillar den ”gamla” stilen, där Lego-biten får ha plupparna synliga, men även alla nya små detaljer som i ”Elves/friends” och Creator-husen. Krigs-temat som finns i så mycket har jag aldrig riktigt förstått. Jag vill skapa en egen Lego-värld när jag bygger och krig finns det gott om ändå i ”verkliga” livet.

Vilket är ditt officiella favoritset?

Jag har inte ETT favoritset. Men 10232 Palace Cinema, 10185 Green Grocer, 10228 Haunted House och 5868 Ferocious Creatures, är ju några guldkorn som man inte skulle tacka nej till, och såklart alla minifigurserier.

Vad bygger du på just nu?

Just nu bygger jag fritt bl.a. en facebook-serie ” Sven och Olof, en minifighistoria ” om två figurer som heter Sven och Olof. Annars bygger jag en del uppdrag på och via jobbet i Legobutiken där jag jobbar.

Berätta lite mer om din facebook-serie ”Sven och Olof, en minifighistoria”.

Nästan allt mitt Legobyggande på fritiden går åt till serien om Sven och Olof. Att leta nya små detaljer jag kan använda där och att komma på hur historien ska fortlöpa. Idén till serien började med en tanke; I stereotypiska bilder står ju ofta män som är byggjobbare vid en byggarbetsplats och visslar åt tjejerna, som går förbi… jag tänkte att, tänk om de visslade åt killar istället. Så föddes idén om två byggjobbare (Sven och Olof), som blir ett par. Men jag ville aldrig att de skulle ”komma ut” som ”gay” eller på något sätt anspela på det. Jag ville att i min/deras Lego-värld, skulle det inte vara annorlunda att bli ihop med vem man vill. Jag bestämde oxå att olika hudfärger inte skulle ingå. Jag ville att alla skulle ha den standard-gula ”huden” oberoende av deras ”ursprung”… med tanken att alla är lika, alla är helt enkelt bara lego-figurer. Serien har flera olika karaktärer, vissa mer omoraliska eller stereotypa än andra. Det bara råkade slumpa sig så att den som är modigast, klokast och ofta intar ledarrollen är en kvinna. Jag ville skapa en värld av naivitet och positivitet, där allt kan lösas med ett party eller en kram. Jag ville skapa en värld som sprider humor, kärlek och glädje.

Bricksway följer historien med intresse och önskar alla lycka till.

Text och foto: Per-Olof Andersson

Lämna ett svar