SW III Diktaturens ansikte

star-wars-III
Mörkrets hämnd är ett avgörande avsnitt för hela Star Wars sagan, med en väldigt komplex historia. De två första filmerna bygger upp en intrig och de efterföljande tre är en direkt konsekvens av denna den tredje filmen. Vi kommer rakt in i en actionfylld flygscen med Anakin och Obi Wan, som ju hatar att flyga, när de skall borda general Grevius skepp The Malevolence. I ett överraskande drag har han kidnappat republikens högste ledare Palpatine och våra jedivänner räddar honom. Under fritagningen avrättas greve Doku, separatisternas ledare, av Anakin, förledd och uppmuntrad av Palpatine. En handling som leder Anakin allt närmre den mörka sidan och knyter honom närmre den karismatiske ledaren. Samtidigt undkommer Grevius, som på den mystiske Sithlorden Sidius order gömmer undan separatistledarna på Mustafar.Hemma i ”huvudstaden” Courousant lider Anakin kärlekens kval i sin hemliga kärleksrelation till Padmé. En omöjlig kärlek mellan en politiker och en jediriddare. Hemlighetsmakeriet hotar att förgöra deras liv samtidigt som de försöker glädjas åt att Padmé är gravid och väntar deras första barn. Förblindad av kärlek upplever Anakin en föraning om att Padmé dör i samband med födelsen. I ett sällsynt tillfälle av uppriktighet berättar han om synen för Padmé, som lättare accepterar sitt öde. I desperat rädsla över att förlora sin älskade tar Anakin på sig ett ansvar ingen pappa kan bära när han heligt lovar att inget ont skall hända. Frustrerad söker han mästare Yodas råd i jeditemplet.

– Rädsla för förlust är en väg till den mörka sidan, säger Yoda.
Död är en naturlig del av livet. Att störa naturens gång är onaturligt.
– Träna dig själv att släppa taget om allt du är rädd för att förlora, avslutar Yoda.
Sammanbiten lämnar Anakin Yoda. Padmé försöker trösta ett hårdnande hjärta och menar att deras barn kommer att förändra deras liv, vilket hon får alltför rätt i.

Samtidigt rasar kriget vidare. Senaten samlas för att rösta fram extraordinära befogenheter till kansler Palpatin som då får stor makt. Genom att utse Anakin till sin personliga representant inom jedinrådet får Palpatine, helt emot alla principer, tillgång till jedins innersta krets. Anakin tvingas in i ett oönskat kontraspionage där hans lojalitet splittras. Jakten efter Grevius frestar republikens armé när de tvingas utvidga sökningen till de yttre rymdsystemen. Yoda åker med förstärkningar för att bistå wookierna på Kashyyyk. Tolkningen av profetian som säger att Anakin är den utvalde som skall krossa Sith-styret och återge Kraften dess balans ifrågasätts. Jedirådet anar oråd medan Anakin ”bondar” med Palpatine. Padmés mage växer i takt med bebisen. Hennes och Anakins olika åsikter blir allt tydligare och för dem ofta i gräl om vem som har rätt.
– Har du tänkt på att vi kanske slåss på fel sida, frågar hon Anakin.
– Tänk om demokratin som vi slogs för inte längre existerar och republiken är den ondska som vi kämpat för att förgöra, säger Padmé.
Anakin sluter sig för sin älskade. Känslorna sliter honom mitt itu. I sitt mest sårbara tillstånd knyter Palpatine honom till sig genom att ge Anakin det han åtrår mest, nämligen tillit. Som ett avgörande bevis på sin lojalitet avslöjar Palpatine att Grevius gömmer sig i Utapau-systemet.

DSC_0908wPalpatine sår tvivel i Anakins hjärta som ifrågasätter jedins lojalitet. Löftet om att Sith-mästare kan hindra självaste döden lockar Anakin allt närmre den mörka sidan av Kraften. Han är som en vilsen tonåring. Obi-Wan hittar och utmanar Grevius på Utapau i en strid på liv och död. Mace Windu förutser förräderiet mot jedin och åker för att arrestera Palpatine, som avslöjat att han är en Sith-mästare. I tumultet som uppstår fattar Anakin ett beslut som får avgörande konsekvenser. Han inser vidden av sin handling i samma ögonblick som Mace Windu dödas.
– Du följer ditt öde, Anakin, bli min lärling, lär dig använda Kraftens mörka sida, säger Palpatine.
Desperat att rädda Padme´s liv underkastar han sig den mörka sidan och erkänner Palpatine som sin
nya mästare. Darth Vader är född.

Klicka på bilderna för att förstora.
Text och foto: Per-Olof Andersson

 

En reaktion på “SW III Diktaturens ansikte

  1. Pingback: Star Wars filmaffischer i Legos tappning… | Bricksway!

Lämna ett svar